Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 13 Temmuz 2022 2 Cevap
3

Kuantum dolanıklık uydurma mı?

Kuantum fiziğine göre iki benzer parçacık birbiri ile eşzamanlılığa sahiptir. Bu parçacıklar ayrı yerlerde birbirinden eşzamanlı olarak etkilenirler. İki elektron parçası ışık yılı uzaklıkta olsa dahi birbirlerine mesaj gönderirler. Peki bu nasıl ispatlandı? Yani gerçekten bir ışık yılı uzaklıktaki elektronun diğerine mesaj gönderdiğini ölçtük mü?
331 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Çağanalp Sarıkaya
Öğrenciyim 3 gün önce

(ChatGPT kullandım araştırttım ve bulduklarını yazmasını istedim sonra yazdıklarını okuyup buraya cevap yazdım yani yüzde 50 insan yüzde 50 yapay zeka.)

Kuantum dolanıklığının nasıl ispatlandığını ve gerçekten uzak mesafelerde parçacıklar birbirleriyle etkisi olup olmadığını daha iyi anlamak için matematiksel temellerini görmek gerek. İlk olarak, John Bell tarafından ortaya konan teorem ve CHSH eşitsizliğinden söz ediyoruz.

Bell Teoremi ve EPR Paradox

Tüm Reklamları Kapat

John Bell, 1964'te EPR paradoksunu (Einstein-Podolsky-Rosen) matematiksel olarak çözmenin bir teoremini hazırladı. EPR, kuantum dolanıklığının klasik fizik ilkeleriyle – yerellik ve nedensellik – uyumsuz olduğunu iddia etmişti. Bell'in teoremi ise, kuantum mekaniği ile açıklanan dolanıklığın bu ilkelerle uyumsuz olduğunu gösterdi.

Bell'in teoremi, dolanık parçacıkların ölçülen sonuçlarının, mesafeleri ne kadar uzak olursa olsun birbirine bağlı olduğunu ifade eder. Bunu matematiksel olarak şöyle yazabiliriz:

Bu eşitsizlik, yerel gizli değişken teorilerinin kuantum mekaniği ile uyumlu olabilmesi için geçerlidir. Ancak kuantum mekaniği, bu eşitsizliğin ihlal edilebileceğini ve dolanıklık durumunun klasik fiziğe aykırı olduğunu gösterir. Bell’in teoremi, kuantum dolanıklığının yerellik ve nedensellik ile çeliştiğini kanıtlar.

Tüm Reklamları Kapat

Clauser-Horne-Shimony-Holt (CHSH) Eşitsizliği

Bell'in teorisinden hareket edilerek, 1969'da John Clauser, Michael Horne, Abner Shimony ve Richard Holt, Bell'in teorisinin deney yöntemiyle kanıtlanabilir bir formül oldu. Bu formül, CHSH eşitsizliği denilen conocilusьdir ve dolanıklığı kuantum mekanikliği ile tutarlı olduğundan mıdır bu denenmektedir.

Matematiksel de, CHSH eşitsizliği şu şekilde yazılır:

Bu eşitsizlik, yerel gizli değişkenler ile açıklanabilen bir sistemin sonuçları için söz konusudur. Bu eşitsizliğin ihlali durumunda, sistemin kuantum mekaniksel bir doğası olduğunu ve yerel gizli değişkenlerin bu koşulu açıklamayacağı gösterilir.

1972'deki Clauser ve Freedman'ın Deneyi

1972'de John Clauser ve Stuart Freedman, CHSH eşitsizliğini deney yoluyla test etmek için bir deney düzenlediler. Bu deneyde, birbirlerinden birkaç metre uzaklıkta iki fotonun dolanık olduğu ve bir fotonun durumunun değişmesinin diğer fotonu anında etkilediği ortaya çıktı. Bu deney, kuantum dolanıklığının gerçekten doğru olduğu ve klasik fizik ile açıklanamayacak şekilde çalıştığınıeo kanıtladı. Bu deneysonuçları, Bell teoremi ve CHSH eşitsizliği ile uyumlardı ve dolanıklığın temel bir kuantum fenomeni olduğunu kanıtlayıcıydı.

Far Away Distances "Mesaj Gönderme" Situation

Quantum entanglement, iki parçacığın ne kadar uzak mesafe olsa bile bir tür anlık etkileşim olabilir. Ancak bu etkileşim, klasik anlamdaki mesajlaşmadır. Quantum entanglement, parçacıkların durumlarının birbirine bağlı olan bir fenomenidir ve parçacığın durumunun değişmesiyle, öbür parçacık da anında etkilenmiş olacak. Ama bu "etkileşim", doğrudan bir iletişim veya bilgi gönderme değil, ancak kuantum durumlarının birbirine bağlı olmasından oluşur.

Kuantum mekanik, bir partikülün durumunu gözleminationın, bu durumu doğrusu anda etkileyebileceğini, ancak bu etkileşimin bilgi iletimine eşit olmadığını belirtir. Yani parçası bir ışık yılı uzaklıkta olan parçalar birbirlerine "mesaj" göndermezler, ancak kuantum durumları birbirine bağlıdır ve bu durumlar anda değişir.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç

Sonuç olarak, dolanıklık fenomeni, kuantum mekaniksel deneylerle sınanmış ve gerçekten uzak mesafelerde bile birbirine bağlı olan parçacıkların aralarında bir etkileşim olduğu göstermektedir. Bu ancak klasik bir anlam ile bir mesaj gönderme değildir, kuantum durumlarının birbirine bağlı oluşundan dolayı geçer bir etkileşimdir. Bu gerçekleşen durum Bell teoremi ve CHSH eşitsizliği gibi matematiksel sınanmalarla desteklenmiştir.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ulaş Umay Akyol
Fizik Sevdalısı Bir Öğrenci(Lise) 14 Temmuz 2022

Elektronlar Spin yönlerini bakılmadıkları sürece hem yukarı hemde aşağı yönde Spin hareketi yapmaktadır ve bu koşullarda evrenin (tam olarak böyle değil kolay anlaşılsın diye bu şekilde anlatıyorum) toplam Spin'i yukarı yöne ve aşağı yöne doğru olmak üzere birbirlerine eşittir ve eşit kalmak zorundadır. Eğer sen gidip de bir dolanık elektron alırsan ve birinin Spin yönüne bakarsan bulduğun sonuç evrende bulduğun taraf toplamını diğer tarafın toplamından 1 tane daha fazla olucağından diğer dolanık elektronun tam zıttı olup bu durumu nötürlemesi gerekmekte olduğu için biz kesin zıttı olduğunu biliyoruz yani buradaki bilgi aktarımı evrenin dokusuyla ilgili. Umarım az da olsa açıklayıcı olmuştur iyi günler dilerim.[1]

Kaynaklar

  1. C. C. Telimenli. Kuantum Dolanıklık. (20 Ağustos 2017). Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close