Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Vedat Özkul
Vedat Özkul
20K UP
Üye 10 saat önce 1 Cevap
1

Soğukkanlı sürüngen Dinazorlardan sıcak kanlı kuşlar Nasıl evrimleştiler. Ayrı bir soy hattından evrimleşen Memelilerle aynı evrimsel yolu izlemiş oluyorlar. Bu nasıl olabiliyor?

Soğuk kanlı sürüngenler olan dinazorlardan, sıcak kanlı Kuşların evrimi ile kuşlardan çok daha önce, sürüngenlerden evrimleşmiş olan memelilerin soğuk kanlıklıktan, sıcak kanlılığa bir şekilde aynı evrimsel süreci takip etmiş olması benim kafama takılmış bir sorun. Farklı tarihlerde aynı evrimsel yolu izlemeleri zor bir ihtimal gibi görünüyor.
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Rasul Nurullazade
Moleküler Biyoloji Lisans Öğrencisiyim 8 saat önce

Dinozorlar aslında sıcak kanlı canlılardı. Aynen memeliler gibi vücut sıcaklıklarını metabolizmaları belirliyordu. Dinozorların sıcak kanlı olmalarının sebebi ise geniş coğrafyalara yayılmalarıdır. Bütün iklimlere adapte olabilmek için bazı dinozor türleri böyle bir evrimsel süreç geçirmiştir.[1] Peki sorunuza gelirsek: 'Nasıl olur da farklı soy hatlarından evrimleşen canlılar benzer veya aynı özellikler gösterebilirler?' Bunun cevabı Yakınsak Evrim dediğimiz bir süreçte gizli.[2] Benzer ortamlarda yaşayan dolayısıyla da benzer seçilim baskısına maruz kalan canlılar zamanla benzer özellikler ve mekanizmalar geliştirirler. Örneğin Balinalar karasal bir memeli türünden evrimleşmiştir. Ancak sucul ortamda yaşadıkları için evrimsel süreç sonucu Balık benzeri morfolojiye sahip olmuşlardır. Balinalar da, balıklar da bir birlerinden filogenetik olarak çok uzak türler. Ancak aynı ortamda yaşadıkları için benzer morfolojiye sahiptirler. Memeliler ve Dinozorlar için de aynı şey geçerli olabilir.

Kaynaklar

  1. A. A. Chiarenza, et al. (2024). Early Jurassic Origin Of Avian Endothermy And Thermophysiological Diversity In Dinosaurs. Current biology : CB. doi: 10.1016/j.cub.2024.04.051. | Arşiv Bağlantısı
  2. University of California at Berkeley. Convergent Evolution. Alındığı Tarih: 29 Nisan 2025. Alındığı Yer: Understanding Evolution | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close