Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Muhammed  Velat Tosun
Üye 19 saat önce 1 Cevap
2

Virüsler hangi ortamda canlılık özelliği gösterir? ve Virüs Gibi Canlılar Var mı?

138 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Selin Demiryol
Moleküler Biyolog 13 saat önce

Merhaba Muhammed Velat,

Bu konuya olan merakın gerçekten çok güzel. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, günümüzde hala virüslerin canlı olup olmadığına dair tartışmalar sürmektedir. Bunun başlıca sebebi, biyolojide canlıların ortak özelliklerinden bildiğimiz beslenme, solunum, boşaltım, hareket etme, üreme ve büyüme gibi faaliyetleri kendi başlarına gerçekleştiremiyor olmalarıdır[1].

Virüsler sadece DNA veya RNA olmak üzere iki türlü genetik materyale sahip olabilirler. Kendi başlarına metabolik faaliyet gösteremezler. Ancak bir canlı hücresinin içine girdiklerinde, o hücrenin organellerini kullanarak çoğalabilirler. Enfekte ettikleri hücrede kendi parçalarını üretir, sonra hücreyi parçalayarak yeni virüsler etrafa yayılır ve başka hücreleri enfekte ederler (Figür 1) [2].

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca virüslerin genetik materyallerinde mutasyonlar meydana gelebildiğini de biliyoruz. Bu durum, onların zamanla değişmesine ve adapte olmasına olanak tanır — ki bu da canlılara özgü evrimsel bir özelliktir.

Virüs gibi canlılar var mı? diye sorarsan, virüsler kadar basit yapıya sahip başka organizmalar da bulunuyor. Mesela prionlar ve viroidler buna örnek verilebilir. Ancak prionlar sadece protein yapısındadır ve genetik materyalleri yoktur. Viroidler ise küçük RNA parçacıklarıdır ve bitkileri enfekte ederler. Ancak virüsler kadar karmaşık bir "yaşam döngüsüne" sahip değillerdir[3].

Özetle, virüsler sadece başka bir canlı organizmanın içinde bulunduklarında canlılık özellikleri gösterebilirler. Hücre dışında ise cansız bir molekül yığını gibidirler.

Umarım soruna güzel bir cevap olabilmiştir.

Başarılar.

Figür 1: Virüs Türleri
Figür 1: Virüs Türleri
pmfias

Kaynaklar

  1. P. IAS. Virus, Difference Between Virus & Bacteria, Dna & Rna Viruses - Pmf Ias. (1 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 28 Nisan 2025. Alındığı Yer: PMF IAS | Arşiv Bağlantısı
  2. B. Bitesize. Are Viruses Alive? - Bbc Bitesize. (21 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 28 Nisan 2025. Alındığı Yer: BBC Bitesize | Arşiv Bağlantısı
  3. Admin. Difference Between Viroids And Prions. (5 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 28 Nisan 2025. Alındığı Yer: BYJUS | Arşiv Bağlantısı
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close