Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ayhan Can Muşlu
Üye 4 gün önce 1 Cevap
4

Evrenin işleyişinde rastlantının yeri var mıdır? Tüm olaylar deterministik yasalarla mı gerçekleşir, yoksa gerçekten sebepsiz ve öngörülemez olaylar mümkün müdür?

Veronika Ölmek İstiyor adlı romanda geçen “Bu dünyada hiçbir şey rastlantı sonucu meydana gelmez.” ifadesi dikkatimi çekti. Bu cümle beni bilimsel anlamda düşündürdü: Gerçekten de evrende meydana gelen tüm olaylar önceden belirlenmiş yasalara mı tabidir, yoksa kuantum mekaniğindeki belirsizlik ilkesi gibi rastlantısallığın da gerçek bir karşılığı var mıdır? Determinizm, rastlantı ve özgür irade gibi kavramlar bu bağlamda nasıl değerlendirilmeli?
348 görüntülenme
Evrenin işleyişinde rastlantının yeri var mıdır? Tüm olaylar deterministik yasalarla mı gerçekleşir, yoksa gerçekten sebepsiz ve öngörülemez olaylar mümkün müdür?
Evrenin işleyişinde rastlantının yeri var mıdır? Tüm olaylar deterministik yasalarla mı gerçekleşir, yoksa gerçekten sebepsiz ve öngörülemez olaylar mümkün müdür?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Emir Akbaş
Emir Akbaş
101K UP
Bilime meraklı bir genç... 3 gün önce

Aslında her ikiside evrenin işleyişinde etkilidir diyebiliriz. Çünkü bir tarafta Newton fiziği diğer tarafta Kuantum dünyası bize gözlem olarak farklı perspektifler sunarlar. Şöyle açıklayayım;

Newton'un fiziği yani klasik fizik evreni tamamen deterministik yönden açıklar. Lise düzeyinde öğrendiğimiz yasaları kullanarak basit düzeyde bir cismin konumunu,hızını,yönünü vs etmenlerini bilirsek gelecekteki durumlarınıda kesin olarak hesaplayabiliriz. Bir deyişle "Evrenin tüm bilgisine sahip bir zihin geçmişi ve geleceği tamamen öngörebilir"

AMA işler kuantum dünyasında tamamen farklıdır. 20.yy dolaylarında geliştirilen kuantum mekaniği bize öğretiyor ki kuantum düzeyde parçaıklar sadece olasılıklarla tahmin edilebiliyor.( Bu olasılık olayını hâla tam olarak kabullenebilmiş değilim ama olasılığa dayanan kanıtlar çok güçlü. Her ne kadar Enistein "Tanrı zar atmaz." diyorsa da). Her neyse,kuantum düzeyde bir elektronun konumunu tam olarak bilemeyiz sadece bir olasılık bulutu içinde kavrayabiliriz.( Heisenberg'in Belirsizlik Kuramı)

Tüm Reklamları Kapat

Bu iki olguya dayanarak evren kesin deterministik ya da kesim olasılıkçı diyemeyiz. En azından "Her şeyin teoris"ne kadar bunları kendi doğaları çerçevesinde değerlendirmemiz gerekecektir.

Özgür irade gibi varlığı tartışmalı konulara gelirsek yine bunları klasik fizik yani deterministik ve kuantum fiziği yani olasılıkçı bir şekilde ayrı ayrı değerlendirmemiz gerek.

Deterministik açıdan bizim " karar" dedğimiz şeyler önceden yaşadığımız fiziksel olayların kaçınılmaz bir sonucudur diyebiliriz. Yani özgür irademiz biyolojik veya çevresel diyebileceğimiz nedenlerin bir bileşkesidir.

Kuantum mekaniği çerçevesinde ise atom altı düzeyde yaşanan olasılıklar sözde özgür irademiz için bir tür "açıklık" sunar diyebiliriz. En azından bazı düşünürler böyle düşünüyor. Şahsen bu mantıklı olabilir ama kesin bir sonuca varmak şuan bence doğru olmaz. Ama şu da var,biz bir açıklıktan bahsediyorsak yani olasılığın olasılığından bahsediyorsak özgür irademiz bir özgürlük değilde kontrol edemediğimiz bir kaostur.

Yine her iki olguya göre kendi açıklamaları olan bir konu. Felsefik açıdan olsun,nörolojik açıdan olsun veya fiziksel açıdan olsun kesin bir yargı söz konusu değil. Ama bunlar bize güzel bir varoluşsal sorgulama imkanı sunuyor ve bu da bence çok hoş bir olay. Umarım anlatabilmişimdir:)

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close