Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Dünya Sağlık Örgütü neden Türkiye'yi kuduz riskinin en yüksek olduğu ülkeler arasında gösteriyor?

WHO'nun kuduz riski haritası ektedir.
26,823 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Gizem Toğmuş
Gizem Toğmuş
3,021 UP
patoloji laborantı

Kuduz, geçmişten günümüze aramızda olan oldukça korkutucu ve trajik bir hastalıktır. Uzun yıllardır ülkeler kuduz hastalığı konusunda çeşitli çalışmalar yürütmektedir. Buna örnek olarak; Kuduzun ihbarı zorunlu hastalık olarak gösterilmesi, hayvanlarda zorunlu aşı takviminde bulunması, kuduz aşısının ücretsiz sunulması ve toplum bilinçlendirilmesi örnek verilebilir. Kuduz, gelişmiş ülkelerde genelde vahşi hayat veya yarasalar yoluyla bulaş gerçekleştirir. Gelişmiş ülkelerde aşılama ve halk bilinci daha yüksektir. Ayrıca sahipsiz hayvan sayısının az olması buna katkı sağlamaktadır. Gelişmekte olan ve gelişmemiş ülkelerde ise evcil ve sokak hayvanlarından bulaş daha fazladır. Buradaki risk haritası bulaş ve etkileşim bazlı olduğundan Türkiye'nin yüksek risk bölgesi olmasını kabul edebiliriz. Ülkemizde yıllar boyu yapılan kuduz ile mücadelede oldukça yol katedilmiş olsa bile halen kuduz nedenli ölümler maalesef yaşanmaktadır. Bu noktada halk bilinçlenmesi ve hayvanların aşılanması önem arz etmektedir.

1,737 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Hürriyet. (24 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 24 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Hürriyet. (24 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 24 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Ntv. (24 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 24 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi. (24 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 24 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Fettah Yalçın
Bilgin

Nedir ?

Kuduz, rabies virüsüyle enfekte olmuş vahşi ya da evcil bir hayvanın ısırmasıyla insanlara bulaşan korkunç bir hastalıktır. Virüs hem hayvanların hem de insanların merkezi sinir sistemini ele geçirerek beynin iltihaplanmasına yol açar. Hastalık baş gösterdikten sonra uygulanabilecek bir tedavi bugüne kadar bulunamamıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Neyden Bulaşır ?

Kuduz, köpek, kedi, sığır, koyun, at gibi evcil hayvanlar ve kurt tilki, ayı, yaban domuzu, gelincik, sansar, kirpi, köstebek ve yarasa gibi vahşi hayvanlardan bulaşabilir. Memeli hayvanların hemen hepsi kuduza yakalanabilir. Ancak yaygın kanının aksine sincap, fare, sıçan gibi kemirgen hayvanlar ve tavşanlar tarafından ısırılmak risk oluşturmaz.

Tüm Reklamları Kapat

Nasıl Bulaşır ?

Rabies virüsü enfekte hayvanların tükürük bezlerinde bulunur ve genellikle ısırma ya da tırmalama yoluyla bulaşır. Nadir durumlarda enfekte hayvanın kesik, çizik gibi açık yarayı yalamasıyla da bulaşabilir. İnsandan insana bulaşma olasılığı çok düşüktür. Ancak virüsün enfekte bir insandan organ ya da doku nakli yapıldığında bulaştığı vakalar gözlenmiştir.

Dünyada her yıl 59 bin kişinin yaşamını yitirdiği kuduzdan, Türkiye’de geçen sene 1 kişi hayatını kaybetti.

AA muhabirinin Sağlık Bakanlığı yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Türkiye’de her yıl yaklaşık 250 bin “kuduz riskli temas” bildirimi yapılıyor.

Bakanlık verilerine göre, Türkiye’de yıllar itibarıyla kuduz vakalarında önemli düşüş kaydedildi. 1974 yılında 52 olarak kayıtlara geçen kuduz vaka sayısı 1983’te 25’e, 1999’da 7’ye düştü. 2014’te 4, 2015’te 2, 2016’da 3, 2017 ve 2018’de ise birer kişi kuduz nedeniyle hayatını kaybetti.

Başıboş gezen sokak köpeklerini ve kedilerin miktarı, evcil hayvanı kısırlaştırmayarak doğurulan yavrılarına bakamama, kıdız aşısı yapamama veya çocukların hayvanlasrla temasının artışı gibi faktörler Türkiyede kuduz hastalığının görülme ihtimalini diğer ülkelerre oranla arttırmaktadır.

1,791 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kuduz Hastalığı Nedir?. (24 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 24 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Türkiyede Kuduz. (24 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 24 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close