Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Haldun Hitay
Üye 1 ay önce 1 Cevap
3

Yağmur bulutlarının yağmura dönüşmesi için bulundukları yükseklikte ve alt katmanlardaki hava sıcaklığı ne kadar olmalıdır?

Çünkü bazan çok bulutlu havalarda yağmur yağmıyor. Acaba neden?
191 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Kerem Palancı
Amatör olarak 4-5 yıldır Meteorolojiyle uğraşıyorum. 4 hafta önce

Öncelikle bulut ve yağış oluşum mekanizmasını bilmeliyiz ki bu soruya cevap verip, anlayabilelim.

  • Bulutlar çoğu zaman bizleri büyüleyen ve hayran bırakan oluşumlar olmuşlardır. Yıllar boyunca değişik şekillerde, yüksekliklerde, boylarda ve zamanlarda oluşmuşlardır. Bu değişikliklikler ve bulutlardaki farklılıklar insanları sınıflandırma yapmaya iten ana unsur olmuştur. Konumuzla ilgili olan kısım ise yağış oluşturma potansiyeli olan bulutlardır. Bunlar stratiform ve cumuliform bulut tipleri olarak ayrılmışlardır. Tabii bu tipler de kendi aralarında ayrılmışlardır. Misal kışın, bizlerin kış yağmuru olarak anlandırdığı yağışlara neden olan bulut Nimbostratus bulutlarıdır veyahut yazın, bizlerin yaz yağmuru olarak adlandırdığı yağışlara neden olan bulut Cumulonimbus bulutlarıdır. Elbette bunlar da kendi aralarında ayrışırlar(Cumulus Congetus vb.). Kısacası her bulut yağış oluşturmaz, yağış oluşturan bulutlar da belirlenmiştir.
  • Yağışlar ise birçok mekanizmayla birlikte oluşabilir. Misal yaz yağışları, konveksiyonel hareketlerin birer sonucudur. Kış yağışları daha çok Cephesel(Frontal) oluşumlardır. Veya Karadeniz'de Kafkas Dağları'nda, Akdeniz'de Toroslar'da da başka bir türde yağış biçimi görülür. Buralar orografik yağışın oluştuğu başlıca yerlerdir(Kaz Dağları gibi başka lokasyonlar da mevcut).
  • Özet olarak gökyüzünde gördüğünüz her bulut yağmur bulutu değildir. Bunlar stratocumulus, altostratus, silvagenitus, cumulus, cirrocumulus, cirrus gibi bulutlar olabilir. Lakin yine de gökyüzünde gördüğünüz bir bulutun yağmur bulutu olduğuna eminseniz ve yine de yağmur yağmıyorsa bunun nedeni "Virga" olabilir.

*Virga: Yağmur bulutundan düşen yağmur damlalarının, nem koşullarının yetersiz olması nedeniyle yüzeye ulaşamadan buharlaşması olayıdır.

Eğer sorunuz Cumulonimbus(Fırtına, Oraj Bulutu) bulutlarının oluşum mekanizmasındaki sıcaklıkların rolüyle ilgiliyse aşağısı daha çok yardımcı olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

  • Sıcaklıklar özellikle konveksiyonel mekanizmayı kullanan bulutlar için çok önemli bir role sahiptir. Biz amatörlerin cT(Convective Temperature, Konvektif Sıcaklık) adını verdiği ölçü bulutların oluşum mekanizmasınının bir koşuludur. Yaz günlerinde Güneş, Dünya'nın yüzeyini ısıtır haliyle hava da ısınır eğer bu ısınmanın sonucunda hava sıcaklığı cT seviyesine ulaşabilirse hava yükselmeye başlar yani konveksiyonel hareket başlar. Akabinde havadaki kararsızlığın mevcudiyeti önem arz eder. Eğer havada yeterli miktarda konvektif kararsızlık mevcutsa hava yüzeyden yükselmeye başlar ve doygun bir katmanda bulut oluşturur, bizler bu katmana LCL(Lifting Condensation Level) deriz.

Eğer merak ettiğiniz şey bulutlu havada neden yağmur yağmadığıysa ilk üç paragraf size yardımcı olacaktır. Fakat asıl merak ettiğiniz bulutların oluşumunda sıcaklığın rolüyse son paragraf işinize yarayacaktır.

[1][1][1]

Kaynaklar

  1. Ankara Üniversitesi. Bulut Oluşumu. Alındığı Tarih: 15 Nisan 2025. Alındığı Yer: Ankara Üniversitesi Açık Ders Malzemeleri | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close