İlk olarak, Yüce Yaratıcı'ya ve varlığına inanma ile ilgili bir soru bilimsel bir soru kategorisine girmez. Çünkü inanma eylemi; inanç, akli ve iradi olarak bir düşünceye gönülden bağlı olmaktır.[1] Bu soruyu (Yüce yaratıcı nasıldır veya Yüce Yaratıcı'yı kim yarattı gibi sorular) tanrının var olduğuna inanan biri sorabilir. İnanmayan için bu soru, inanmadığı bir şeyi sorgulamasıdır ki tutarsız olur.
İkinci olarak, bir müslüman olarak bu sorunun cevabını kendi inancımda aramaya çalışıp bende sorup kendime cevaplamıştım. Bu soruyu cevaplarken vardığım yer; Tanrı kötülük yapabilme kapasitesi olan insanı neden yarattığı oldu. Temelde insanlar arasında kötülüğün kaynağı yine insandır. Aslında, Kötülük neden yaratılmıştır veya vardır sorusu gündeme geliyor. Buna en basitinden her şey zıddı ile vardır desek aslında evrende bulunan dengeye işaret etmiş oluruz. Madde varsa anti-madde de vardır demek ki bu evren bu dengede yaratılmıştır. Aslında bir kuşun bir böceği yemesi de bir kötülüktür temelinde ama evrende bu denge üzerine vardır. Yüce Yaratıcı, yarattığı insana sorumluluk verip imtihan ettiğini ve iyiliklerinin ve uğradığı haksızlıkların karşılıklarını vereceğini bildirmiştir.
Buradan niye imtihan oluyoruz ki sorusu akla gelebilir. Tanrı orta bilgisi ile kimin yokluktan dünyaya gelmek isteyip imtihana girmek isteyeceğini bildiği için, insanı ve imtihanı yaratmıştır. Yani ben doğup bu yaşıma geldiysem demek ki farazi bir sistem olsaydı ve bana doğmadan önce bana yaratılıp yaratılmama hususunda fikrim sorulsaydı yok olmak yerine imtihana girmeyi tercih edeceğim için yaratıldım. Tabi bu yazdıklarım Yüce Yaratıcının varlığına inanan kimseler içindir.
Kaynaklar
- Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlük. Türk Dil Kurumu | Sözlük. Alındığı Tarih: 7 Nisan 2025. Alındığı Yer: Türk Dil Kurumu Sözlükleri | Arşiv Bağlantısı