Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Fehime Bozkırlı
Üye 1 hafta önce 2 Cevap
4

Tanrının varlığı kabul edildiği bir durumda, gerçekten iyiyse neden dünyada kötülükler var?

Burada sormaya çalıştığım şey aslında tanrı genel olarak “iyi” tasvir edilen bir figür. Bu tabii ki kişiden kişiye değişir ama genel olarak tanrı gerçekten bu kadar kutsal bir varlıksa neden başka insanların haksız yere acı çekmesine izin veriyor?
308 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Cem Kurtuluş
Cem Kurtuluş
47K UP
Elektrik mühendisliği mezunu, MIS yüksek lisanslı fotoğrafçı 1 hafta önce

İlk olarak, Yüce Yaratıcı'ya ve varlığına inanma ile ilgili bir soru bilimsel bir soru kategorisine girmez. Çünkü inanma eylemi; inanç, akli ve iradi olarak bir düşünceye gönülden bağlı olmaktır.[1] Bu soruyu (Yüce yaratıcı nasıldır veya Yüce Yaratıcı'yı kim yarattı gibi sorular) tanrının var olduğuna inanan biri sorabilir. İnanmayan için bu soru, inanmadığı bir şeyi sorgulamasıdır ki tutarsız olur.

İkinci olarak, bir müslüman olarak bu sorunun cevabını kendi inancımda aramaya çalışıp bende sorup kendime cevaplamıştım. Bu soruyu cevaplarken vardığım yer; Tanrı kötülük yapabilme kapasitesi olan insanı neden yarattığı oldu. Temelde insanlar arasında kötülüğün kaynağı yine insandır. Aslında, Kötülük neden yaratılmıştır veya vardır sorusu gündeme geliyor. Buna en basitinden her şey zıddı ile vardır desek aslında evrende bulunan dengeye işaret etmiş oluruz. Madde varsa anti-madde de vardır demek ki bu evren bu dengede yaratılmıştır. Aslında bir kuşun bir böceği yemesi de bir kötülüktür temelinde ama evrende bu denge üzerine vardır. Yüce Yaratıcı, yarattığı insana sorumluluk verip imtihan ettiğini ve iyiliklerinin ve uğradığı haksızlıkların karşılıklarını vereceğini bildirmiştir.

Buradan niye imtihan oluyoruz ki sorusu akla gelebilir. Tanrı orta bilgisi ile kimin yokluktan dünyaya gelmek isteyip imtihana girmek isteyeceğini bildiği için, insanı ve imtihanı yaratmıştır. Yani ben doğup bu yaşıma geldiysem demek ki farazi bir sistem olsaydı ve bana doğmadan önce bana yaratılıp yaratılmama hususunda fikrim sorulsaydı yok olmak yerine imtihana girmeyi tercih edeceğim için yaratıldım. Tabi bu yazdıklarım Yüce Yaratıcının varlığına inanan kimseler içindir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlük. Türk Dil Kurumu | Sözlük. Alındığı Tarih: 7 Nisan 2025. Alındığı Yer: Türk Dil Kurumu Sözlükleri | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 1 hafta önce

Kabul etmek tartışmayı bitirir!

Çünkü kabul aynı zamanda o kabulün dayandığı tüm öncüllere de rıza anlamı taşır. Şayet taşımıyor ise kabul yok demektir.

İşte o tüm ön kabuller de tıpkı tanrının varlığı gibi kabul edildiğinde; tanrının insanları bir sınavdan geçirdiği, bu sınavın çok aşamalı olduğu ve sınavı geçenlerin mükâfatlandırılıp geçemeyenlerin aldığı puana göre cezalandırılacağı, bu sınavların şekli, şemali, amacı ve aşamaları ile ilgili kuşku duyulmaması gerektiği, aklımızın yetmediği veya aklımıza uymadığı yerde de hikmetinden sual olunmaz deyip tam bir teslimiyet ile hareket edilmesi gerektiği de kabul edilmiş olur.

Tüm Reklamları Kapat

Hal böyle olunca da şayet ilgili inanç ile ilgili öğretilerde tanrının mutlak iyiliği temsil ettiği iddiası var ise, inanan için bunu öyle ve tartışılmaz, sorgulanmaz bir kaide olarak kabul etmek dışında bir seçenek yoktur.

Zira, akla ve mantığa ve insanlığın bedeli peşinen ödenmiş milyon yılların birikimine göre soru sormaya, sorgulamaya başladığımız an, ilgili öğretinin en esnemez kuralı olan kuşku duymama kuralı da çiğnenmiş ve kuşkuyu kendisinin temel yaratıcısı “tanrı” kılan başka bir alana geçmiş oluruz. Ki adı bilimdir. Dayanağı diyalektik- materyalist felsefedir, amentüsü ise kuşkudur. Sevgiyle…

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close