Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Umut Deniz Bulut
Üye 1 gün önce 4 Cevap
7

Ödüllü Soru Neden çoğu insan George Orwell’in 1984 kitabı hakkında konuşmasına rağmen bu edebi eseri okumayı reddediyor veya okuduğu yönünde yönünde yalan söylüyor?

Bu soru uzun zamandır kafamda ve gerçekten bununla ilgilenecek bir topluluk bulamadım ama evrim ağacı’nın takipçisi olarak bu siteyi bulunca yazmak istedim ilginiz için çok teşekkür ederim.
295 görüntülenme
Cevap Ver 20K UP
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Damla Şahin Uçar
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni 8 saat önce

Merhaba,

Bu durum bir şeyin "popülerleşmesi" ile doğrudan ilgili. Oğuz Atay'ın Tutunamayanlar'ı, Sabahattin Ali'nin "Kürk Mantolu Madonnası" için de geçerli bu. Popülerleşmeye başlayan eserlerde artık insanlar eserin niteliği ve içeriği ile değil de popülerleşmiş olan kısmıyla ilgilenmeye başlar. Elbette bu kitapları gerçekten okuyan, anlayan ve kitabın konusunu merkeze alarak sorgulama yapan insanlar var. Ama okumayan ya da sadece konusunu bir yerlerden duyan ve bu kadar bilgi ile bile kitaba hayran kalan insanların çoğunlukta olma ihtimali de bulunuyor. Muhtemelen bahsettiklerimin tamamı 1984 romanı için de geçerli. Bir şeyin popüler kültürün nesnesi olmasının aslında çeşitli durumlarda zarar verdiğini de bu şekilde anlamış oluyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Hasan Gültekin
Kedi babası derler bana 17 saat önce

Aslında bütün ideolojiler ve kitaplar için geçerli bir soru. Mustafa Kemal Atatürk'e hayranlık duyan birisi Nutuk okumamasına rağmen, Nutuk hakkında konuşabilir ve sorulduğunda "evet okudum" diyebilir, çünkü dışlanmaktan korkması anlaşılabilir bir durumdur , hatta savunma mekanizması.

Hakkında hiç bir fikir sahibi olmadığımız bir eser hakkında konuşuyorsak eğer ,bunun adı dedikodudur ve Harari'ye göre homo sapiens dedikodu sayesinde büyük gruplar oluşturmayı başarmıştır. Meseleye insanın bir gruba, bir fikre, bir doktrine aidiyet duyması açısından yaklaşırsak, yalan söyleme eylemleri daha anlaşılabilir hale gelir.

Tüm Reklamları Kapat

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 22 saat önce

Edep, Edip, Edebiyat!

Böyle sıralayınca ve sorunun sahibi sevgili Umut Deniz’i tenzih ederek, diyebilirim ki işin aslı daha kolay anlaşılır.

Edep terbiyedir. Terbiye ise, ana babanın veya ebeveynin, çocuğunu veya sonraki nesli doğasına uygun olarak yetiştirip yetiştirmediğinin ölçüsüdür. Edip; bunu ete kemiğe bürüyen ve yazının icadından sonra kalıcı olarak sonraki nesillere taşıyan kişiye denir. Edebiyat tüm bu külliyatın ta kendisidir.

Tüm Reklamları Kapat

Dolayısı ile günümüzde bir eseri edebi yönüyle bile olsa değerlendirirken, insanlığın birikiminden ve ortak edebinden ( onu var eden temelinden ve ona geleceğe yönelik yön veren işlevinden) bağımsız ele alamayız.

George Orwel de bundan muaf değildir.!

Dili ve dilinin akışı, kurgusu, anlatım ve ikna gücü muazzam olsa da durduğu zeminin kayganlığı ve toplumsal var oluş serüvenimiz ile uyumlu olmayışı, ona yönelen haklı eleştirilerin temelini oluşturmaktadır. (Bununla ilgili George Orwel ve 1984 başlıklı blog yazım mevcuttur)

Dolayısı ile bir eseri sadece edebi yönü ile izah etmeye çalışmak zaten her yönü ile izah etmeye çalışmak demektir. Ancak edebiyatı ve edebiliği özel bir alan olarak ve en başta vurguladığım çerçevenin dışında ayrıcalıklı şekilde ele almaya kalkışırsak, korkarım ki, bilim dahil her alan aynı ayrıcalığı talep edebilecek ve bu ayrıcalık üzerinden dokunulmazlık talep edebilecektir. Bu ise bizi, dokunulmaz, tartışılmaz, sorgulanamaz ve eleştirilemez bir alana taşır ki; ötesini hayal bile etmek istemem…Çünkü bu, aklın önce tam teslimiyeti, ardından intiharıdır…

Bir de şu yalan vurgusu yok mu? Şık durmuyor. Velev ki doğru bile olsa bunu söylemek bize düşmez… Çünkü hem kanıtımız yok hem de bir önemi yok… Sevgiyle…

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Fehime Bozkırlı
Öğrenciyim, edebiyat ile içli dışlıyım. 7 saat önce

Dürüst olmak gerekirse günümüzde insanlar “bilgisiz” veya “kültürsüz” görünmekten genel olarak çok korkuyor. Ayrıca hem kendi insanımız olsun hem de genel olarak herkesin “bilmiyorum” demekten çekindiğini düşünüyorum. İnsanlar bir şeyleri bilmeyince egosu zedeleniyormuş gibi davrandığı için genel olarak sürekli bir çokbilmişlik hali var.

İnaanların 1984’ü okuması reddetmesi konusunda da şöyle olduğunu düşünüyorum, genel olarak tembel varlıklarız. İşimize gelmeyeni de yapmıyoruz. Hali hazırda okuma alışkanlığı olmayan bir milletin kitap okumayı reddetmesi pek de şaşırtmıyor dürüst olmak gerekirse. Ayrıca malum 1984 içinde çok ağır metaforlar bulunduran ve derin işleniş bir kitap olduğu için okumaktan kaçtıklarını düşünüyorum. Genel olarak eserde distopik bir dünya temel alındığı için günümüzün de kısmi olarak eleştirisi yapılıyor denebilir.

Sonuç olarak genel olarak insanlarda olan bilmiyormuş gibi görünme korkusu ve egolarının zedelenmesi önemli eserleri biliyormuş gibi davranmaya itiyor olabilir. Bununla kalmamakla birlikte, kitap okuma alışkanlığı olmayan bir millet olmamamız ve kitabın ağır bir kitap olması bu durumun bir başka nedenleri olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close