Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Berat Yildirim
Berat Yildirim
2,032 UP
Üye 1 ay önce 2 Cevap
6

Mantık kurallari evrensel midir? (Asıl soru açıklamada)?

Mantigin ilkeleri evrensel midir? Yani mesela, biz bir simulasyonda isek, bu simulasyon kendi sınırları icinde kendi mantık kurallarini koyabilir mi? Mesela çelişmezlik ilkesini, 3, halin imkansizligini, ve ozdeslik ilkesini ihlal edebilirmi? Yoksa edemez mi? Yani simulasyon kendi icinde mantik kurallari koyabilir mi?
362 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Bakırcı
Fen Bilimleri Öğretmeni 1 ay önce

Mantığın ilkeleri insan ürünüdür. Aristoteles mantık üzerine çalışmalarını MÖ 4. yüzyılda yapmıştır. Mantık, insan zihninin ürünü olduğundan dolayı insan zihninin işleyişine göre düzenlenen derlemelerdir. Bir insanın zihin modeli, onun hayatta kalmasını, üremesini ve gündelik hayatını kolaylaştırması üzerine evrilmiştir diyebiliriz. Dolayısıyla bizim zihin modelimizin ve bu zihin modelimizin ürünü olan mantık kurallarımızın evrensel olarak doğru olduğunu iddia edeceğimiz hiçbir veri elimizde yok. Bugün Kuantum Mekaniğini anlamakta da tam olarak bu yüzden zorlanıyoruz. Atom altı boyutta olagelen şeyler bizim gündelik hayatımızda olagelen şeylere hiçbir şekilde benzemiyor.

10
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 1 ay önce

Farklı Zeminler Farklı Sonuçlar Doğurabilir!

Belki de öncelikli olarak evrensel kavramına bir açıklık getirmek lazım.

Türümüzün, bilinen evrende ve bilgimizin sınırları ile sınırlı olan zeki varlık tespiti bir tek bizi işaret ettiği için olsa gerek, yasalarımızdan bilimimize, değer yargılarımızdan mantığımıza kadar her şeyin başına ve bence üstü örtük kibrin bir tezahürü olarak “evrensel” ibaresini koymakta bir mahsur görmüyoruz fakat doğru değil…

Tüm Reklamları Kapat

Bir diğer açıklık getirilmesi gereken şey mantığın temel işlevine yöneliktir. Bu işlevi ise mantığın genel tanımından çıkarmak zor değil: Mantık akla uygun düşünme sistematiğidir. Akla uygunluk ise, aklımızın doğru ile yanlışı ve nice zıttın birliği ve çelişkisini, kaynağı yaşam olacak şekilde teorileştirebilmek, teorileştirileni yine kaynak olan yaşamda sınamak ve elemek ya da tercih etmek temeline dayanır.

İşte burada gerek teorik alt yapıya kaynaklık teşkil eden gerekse açığa çıkanın test edildiği arenanın da kaynağı olan yaşam ( pratik) ister istemez aklı ve mantığı tek bir potada erimeye mecbur eder ki ona bilim ismini veriyoruz.

Dolayısı ile ne mantık akıldan ne de akıl bilimden ayrı ele alınıp değerlendirilemez. Bu da bize der ki; kaynak doğadır-yaşamdır ve her öğreti, akıl yürütme bu kaynağa uyum ve dönüş temellidir. Dolayısı ile dünyanın neresinde olursa olsun nüans farkı ile aynı doğanın yasalarına tabidir.

Ancak evrensellik çok daha farklı bir şeydir. Bizim gezegene özgü bir doğa ve var ettiği yaşam baz alınarak, bu temel üzerine inşa olmuş zekanın ve çıktısı mantığın tüm evrene genelleştirilmesi tek bir koşulda mümkün olabilir: Evrenin tamamında olası yaşam ve zekanın var odluğu her yerde aynı veya benzer evrensel ve evrimsel süreçlerin gerçekleşmiş olması ihtimalidir ki, bilim bile bu konuda, hele ki olasılıkçı bir temeli olan bir evren için “haddimi aşamam” der.

Simülasyon bu çerçevede ele alınabilecek bir konu değildir. Çünkü doğanın gerçek, madde temelli yasaları ile sanal dünyanın yasaları her ne kadar mantıksal temelde benzer olsa da, sanal dünyanın sınırları doğanın sınırlarına kıyasla çok daha esnek ve değişkendir. Dolayısıyla da böylesi bir dünyanın mantık kuralları maddi temelin bağlayıcılığından muaf olabileceğinden, muaf olabildiği oranda farklı da olabilecektir. Sevgiyle…

7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close