Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Hasan Enver Mert
Üye 8 Aralık 2021 2 Cevap
2

Karbon-14 metodu en fazla kaç yıl eskiyi gösterebilir?

Milyonlarca yıl gösterebilir mi?
5,876 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mehmet Turaman
Mehmet Turaman
3,138 UP
sıradan meraklı biriyim 2 hafta önce

Kararsız elementlerle yapılan yaş tayini oldukça geri tarihleme yapabilir. Örneğin potasyom argon 4 milyar 250 milyon geri gidebilirken uranyum kurşun ise 14 milyar traihleme yapabilir. şimdilik bu kadarı bize yettiği için (evrenin yaşı daha genç- en azından şimdiki veriler böyle diyor) daha ötesine ihtiyaç duyulmamış. Bütün testlerde hata payı olmakla birlikte bu astronomik rakamları düşünüce çok küçük kalmaktadır. Ülkemizde karbon14 metodu ile yaş tayini 2017 yılından itibaren tübitak tarafından yapıldığını biliyorum. elinizde eski taş varsa ücretli olarak yaş tayini yapıyorlar (ya da yapıyorlardı). yaş tayini için çok sayıda kararsız madde vardır: klor36, toryum, rubidyum.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Koralp Erin
Koralp Erin
241K UP
Astrofizik meraklısı... 9 Aralık 2021

Radyokarbon (Karbon-14) tarihlemesi maalesef milyonlarca yılı hesaplamamızı sağlayamaz. Karbon-14'ün yarılanma ömrü 5730 yıldır. (± 40 yıl)

500 ila 50.000 yıllık fosilleri ve arkeolojik örnekleri tarihlendirmek için uygun bir yöntemdir. Karbon-14 canlı organizmalarca emildiği için fosillerin tarihini hesaplarken bize kesine yakın sonuçlar verir.

Buna karşın kayaçların tarihini hesaplamada Rubidyum-Stronsiyum tekniği kullanılır ki, Rubidyum-87'nin yarılanma ömrü 50 milyar yıldır.

Tüm Reklamları Kapat

869 görüntülenme

Kaynaklar

  1. A. Augustyn. Radiocarbon Dating. (9 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 9 Aralık 2021. Alındığı Yer: / Encyclopaedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close