Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Eren Kezek
Eren Kezek
1,011 UP
Üye 9 Mart 3 Cevap
5

Nasıl oluyorda Işık Karadeliklerden Kaçamıyor?

Uzun yıllardır yapılan araştırmalarda Karadeliklerin Kütleçekim Kuvvetinin Herşeyden Daha üst bir seviye olduğunu hepimiz biliyoruz... Fakat nasıl oluyorda ışık kaçamıyor? Sonuçta Işığın kütlesi Yok. Kütlesi olmayan bir cisim Haliyle Kütle çekim kuvveti ona etki etmez. Nasıl oluyorda kaçamıyor?
574 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Gökhan Polat
Gökhan Polat
180K UP
Bilim ve felsefe sevdalısı 10 Mart

Merhaba

Basitçe fotonlar temeldir evet lakin bu sorunun cevabı daha çok izlediği rotanın yapısı ile alakalı. Işık uzay zaman dokusu üzerinde yayılır karadeliklerin yaptığı şey ise bu dokuyu bükmek yani karadelik doğrudan ışığa etki etmiyor sadece izlediği yolu bükerek yoluna etki ediyor. Basitleştirirsek Belli karadelik mesafelerinin ötesinde olan fotonlar (olay ufkunun dışında olanlar) karadelikten kurtulabiliyor veya türlü dönüşümlere uğrayabiliyorlar lakin kaçamadığı nokta dediğiniz kısım karadeliklerin olay ufku ve ötesi ( bildiğim kadarıyla kaçış hızı ışıktan daha hızlı bir hız istiyor ki bu da imkansız) burada da uzay çok büyük bir bükülmeye maruz kalıyor ve yolunu daha çok karadeliğin merkezine doğru büküyor ışıkda bu rotayı izliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Nola Taylor Tillman, et al. Black Holes: Everything You Need To Know. (15 Mart 2025). Alındığı Tarih: 1 Mart 2025. Alındığı Yer: Space | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Fatma Nur İnakçı
Araştırmacı/ Yazar 19 Mart

Merhabalar

Daha önceden bu konuyla ilgili bir blog yazısı yazmıştım lakin çok detaylı biir yazı değil ama kısa da olsa burada da değinmek istiyorum. Karadeliklerde olay ufkuna yaklaştıkça uzay-zaman o kadar yoğun şekilde bükülüyor ki, ışık bile sadece içeriye doğru yönlendiriliyor. Olay ufkunun içinde geleceğe yönelik tüm olasılık, içeriye doğru eğiliyor ve kaçış mümkün olmuyor.

Aşağıdaki diyagramda da olay ufkuna yakın uzay-zamanın ne kadar bozulduğunu ve ışığın hareket yönünün nasıl içeriye doğru eğildiğini gösteriyor. Görselde ışık konilerinin kara deliğe yaklaştıkça nasıl içe doğru yönlendiğini görebilirsiniz:

Tüm Reklamları Kapat

kaynaklar kısmındaki linkten evrim ağacının youtube kanalında yayınladığı harika videodan konuyla ilgili daha detaylı bir anlatım bulabilirsiniz. İyi seyirler:)

Kaynaklar

  1. evrim ağacı. Işık Kütlesizse Neden Karadeliğin Kütleçekiminden Kaçamıyor?. Alındığı Tarih: 19 Mart 2025. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
13
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Serhat Demirhan
Elektrik mühendisiyim 10 Mart

Uzay zaman dokusu dediğimiz şey kütle ile bükülebiliyor bu etkiyi einstein 1915 yılında öngörmüş , 1919 yılında İngiliz astronomi ekibi, Arthur Eddington liderliğinde, güneş tutulması sırasında güneşin yakınındaki yıldızların normalde olması gereken yerden daha farklı yerde olduğunu göstermiştir.

uzay zaman dokusunu aklınızda canlandırmak için üzerine ağır bir top konulmuş esnek bir çarşaf düşünebilirsin. esnek çarşafı ağır top ne kadar deforme ederse uzayda da bir kütle, uzay-zaman dokusu o kadar deforme oluyormuş gibi düşünebilirsin. boş bir uzay-zaman dokusunda ışık geometrik olarak çizgi halinde iken kütleli bir uzay zaman dokusunda parabolik bir yol izler. kütle karadeliklerdeki gibi muazzam boyutlara ulaştığında bu geometri bir kuyuya dönüşür.(uzay-zaman dokusu yırtılır yani bildiğimiz fizik kuralları yok olur veya uzay zaman dokusu, diğer tarafa ulaşılması evrenin şu anki yaşından daha fazla zaman alacak şekilde bükülür)

yani ışık kaçamıyor değildir de, belki de geri dönmeye zamanı yetmiyordur o kısmını bilemiyoruz.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Albert Einsein. Relativity: The Special And The General Theory.. Alındığı Tarih: 10 Mart 2025. Alındığı Yer: marmot | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close