Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Asım Özmen
Asım Özmen
30K UP
Üye 27 Şubat 2 Cevap
1

Her insan kendi sınırlarını çizer ve bu sınırlara göre yaşamak isterler bu sınırı aşan birisine kızmak, sinirlenmek çok doğal değil midir?

Birçok insanda (ne yazıkki kendimde dahil olmak üzere) sınır çizmekte değil sınırları korumakta sıkıntı çektiğini görüyorum.Gayet belli bir şekilde belirlenmiş sınırları geçen insanlara sinirlenmek en doğal hakkımız iken burada hatalı konumda gibi hissetmek neden oluyor ya da sadece bende mi oluyor?
355 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
M. Numan ...
düşünen biri 5 Mart

Öncelikle burada "sınır" olarak konuştuğumuz şeyi bir tanımlayalım. Anladığım kadarıyla bu cümlede "sınır", kişinin yapılmasını kati suretle istediği veya istemediği şeyler olarak kullanılmış. (karşı taraf yazmamamın nedeni, kişinin kendine de "sınır"lar koyabilir ve bu sınırları geçebilir olması.) "sınır" kişinin isteklerine bağlıdır ve "sınır"ı belirleyen şey kişiliktir. Bu durumda hiçkimsenin kişiliği aynı olmadığı gibi "sınır"ları da aynı olmaz. Kişilik sadece kişiden kişiye farklılık göstermez. İnsan, çevresinin her daim etkisi altındadır ve bu durum kişinin kişiliğinin sürekli değişmesine neden olur. (yani kişinin yeni kişiliği eskisiyle farklılık gösterir.) Küçük değişimler birikerek büyük değişimler yaratır ve bu, "sınır"ların dinamik bir yapıda olduğunu gösterir. Aynı şekilde "sınır"lar; o anki durum, karşı tarafın kişiye yakınlığı, kişinin ve karşı tarafın kişiliği gibi faktörlerden etkilenir. Kişi kati suretle yapılmasını istemediği bir şeyi o anki şartlar gereği isteyebilir. (Kişilerin her ne durum, kişi veya kişilik olursa olsun kati suretle yapılmasını isteyeceği, istemeyeceği bir şey olamaz.) Bu, "sınır"ların istisnalara sahip olduğunu yani bulanık olduğunu (keskin olmadığını) gösterir. Özetliyecek olursak "sınır"lar değişken ve bulanıktır.

Cümlende "Gayet belli olan 'sınır'ları geçen insanlara sinirlenmek..."ten bahsetmişsin. Az önce bahsettiğim gibi "sınır" dediğimiz şeyler değişken, bulanıktır. Bunun yanı sıra "sınır"lar kişinin zihninde olduğundan diğerleri tarafından görülemez. Kişi; jest, mimik ve bazı yöntemlerle dışarıya bu "sınır"ların izlenimini verebilir. Ancak karşı taraf bu izlenimi yanlış yorumlayabilir, anlamayabilir. Bu durumda karşı tarafa kızmak yanlış olur. Lakin karşı taraf izlenimi doğru yorumlayıp bilinçli olarak kişinin "sınır"larını geçerse işte o zaman karşı tarafa kızılabilir. Ama! Böyle bir durumda kişinin "sınır"larının ne olduğu ve karşı tarafın ne amaçladığı önem kazanır. Şayet kişi, karşı tarafı hak ve özgürlüklerinden mahrum bırakacak "sınır"lara sahipse bu "sınır"lar evvela geçilebilir.

Ben mesela saçıma dokunulmasını sevmem (egodan ya da bozulmasından dolayı değil.) ancak biri dokunduğunda da ona kızmam. Sadece "saçıma dokunmaz mısın?" der geçerim. Tabii senin durumunu bilmiyorum ancak yinede hayat bu kadar kafaya takılacak bir şey değil.

Tüm Reklamları Kapat

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 28 Şubat

Katılar kırılgandır!

Toplumsal yaşama mecbur olanların sınırlarını kolektif irade belirler ki adı toplumdur.

Bu nedenledir ki; özgürlüğün tanımının bel kemiği, başkasının özgürlüğünün başladığı yerde bitişe işaret etmesidir.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak yaşam, hele ki toplum gibi iç içe olan ve aynı anda bir çok etkiyeni ve etkileneni olan karmaşık sistemler, tıpkı ortaklaşmacı yaşam süren bedenimiz gibi, keskin hatlar, mutlak ve doğrusal çizgiler içermez. Esnekliği önceler ki esneklik onun manevra kabiliyetini ve vesilesi ile sürekliliğini arttırıp sağlayabilsin.

Kendi sınırlarımızı belirleme ve bu sınır aşıldığında ona denk düşen bir tepkiyi, görece haklı olarak, gösterme hak ve özgürlüğünü bu ana eksenden uzaklaştırdığımız an, başkalarına da bu hakkı tanımış ve toplumsal çatışmaların kapılarını açmış, bizi bir arada tutan bağları koparmış ve kendimizi de hem onun hem de yaşam denen oyunun dışına itmiş oluruz. Oysa toplum uzlaşının ürünüdür.

Bizler laf olsun diye sapiens sıfatını kullanmayız. Bu sıfat hak edilmiş bir sıfattır ki somut kanıtı evrimin tepesinde oluşumuzdur. Bu aklın ürünüdür ve bu akıl der ki; Toplumsal ilişkilerde katılık, her ne kadar tanımlanmış hak ve özgürlükler temelinde olsa da, başlarda çok ihtişamlı fakat sonlarda bir o kadar dramatik sonuçlara vesile olur. Çünkü çok kırılgan olur.

Oysa esneklik, ki türümüzü tepeye oturtan ve evrimin uyum adını verdiği şey, her daim bir yedek anahtar misali, en zor zamanlarda en umulmadık kapıları açar. İşte o toplumsal esneklik, bireysel hak ve özgürlükler arenasında, o keskin ve doğrusal çizgilere (sınırlara), birbirine geçişli menderesler (s harfi gibi) çizdirir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu mütevazı hareket sayesinde bireyler bazen birbirinin sınırlarını ihlal eder ancak bir soruna neden olmaz. Buna modern dilde hoşgörü diyoruz.

Sonuç olarak; bu hoşgörü istismar edilmediği sürece sizin hisleriniz ve tavrınız buna denk düşmektedir. Doğamıza da uygun olanı budur. Sevgiyle…

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close