Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Volkan Turgut
Üye 1 ay önce 4 Cevap
4

Neden aslanlar kondisyonu iyi olan hayvanları (ceylan vs.) avlamak için, kondisyonu’nu gelişmiş yerşne az kondisyonlu ama çok hızlı evrimleşmişlerdir?

Aslanlar çok hızlı koşuyorlar ama bunu çok kısa süreliğine yapabiliyorlar. Bu nedenle de avlarının başarı oranı çok düşük. Neden çok kondisyonlu evrimleşip, bir kaç saat koşup avlarını yorarak avlamıyorlar da, avlarının peşinden raskele yakalama şansı bulana kadar koşuyorlar? Daha doğurusu neden daha mantıklı bir şekilde evrimleşmediler?
548 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Ayşe Irmak
Ayşe Irmak
26K UP
Biyoloji olimpiyatlarına hazırlanan bir öğrenciyim. 1 ay önce

Aslında, bu sorunun önermesinde bir hata olduğunu söyleyebiliriz çünkü evrimin neden bir yöne doğru gelişmediğini sorgulamak, piyangonun neden birisine çıkmadığını sorgulamak gibidir: şans faktörü çok büyük bir etkendir. Burada da şans konusu aslan soyunda o mutasyonun yani adaptasyonun gelişmesine bağlıdır. Eğer tür içinde öyle bir mutasyonun gelişmesi için gerekli varyasyonlar yoksa tür de o yöne evrilmez.

Bir türde o yöne gidecek mutasyonun oluşması da sadece o yönde bir evrim için yeterli değildir. İlk olarak o mutasyona sahip canlının hayatta kalabilmesi lazımdır, ki bu da genel olarak şans faktörü ile ilgilidir. Ayrıca ikinci olarak o mutasyonun tür için gerçekten avantajlı olması gerekir. Mesela aslanların çok kondisyonlu olmaları belki de onların peşine düştükleri bir avdan kazanabileceklerinin çok üstünde enerji gerektirecektir, ki bu da kesinlikle doğal seçilimin seçeceği özelliklerden değildir. Ayrıca soruda bir diğer gözüme çarpan yanlış kabul ise "daha mantıklı evrimleşme" tanımındaydı. Doğada daha mantıklı diye bir tanım yoktur. Mantık sadece dışarıdan bakan birisine göredir, ki o bakanın da bir insan olması lazımdır. Yani doğada bir şey bizim aklımıza yatmadı diye mantık dışı ilan etmek abesle iştigaldir çünkü doğa tamamen en verimliyi seçmeye çalışır. Ki aslanların ormanların kralı isminden de ne kadar iyi bir adaptasyon geçirdiği açıktır. Bizim için mantıksız olan bir evrim mekanizması, onlar için harika bir uyum yeteneğini simgeler.

Tüm Reklamları Kapat

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Halim Yusuf Pilavcı
Araştırmacı Yazar 1 ay önce

İlk başta soruda önemli mantık hataları var bu soru bana göre kabul edilemez derecede mantık hataları içeriyor.

  1. Hata: Soruda, aslanların kondisyonu iyi olan hayvanları avlamak için evrimleştiği varsayılıyor. Ancak bu doğru değil ve burada neden-sonuç ilişkisi yanlış kurulmuş.
  2. Hata: "Kondisyonu Gelişmiş Yerine Az Kondisyonlu" İfadesi Anlamsız Burada kimin kondisyonundan bahsedildiği belirsiz. Aslanın mı? yoksa Avlarının mı?
  3. Hata: Evrim "Çok Hızlı" İşlemez Soruda, aslanların "çok hızlı evrimleştiği" iddia ediliyor. Ancak: Evrim, yüzyıllar, hatta milyonlarca yıl içinde gerçekleşen bir süreçtir.

Aslanlar Neden En Güçlü Avlarını Seçmez?

[3]Doğanın yasaları basittir: Hayatta kal, üre, ve en az enerjiyle en fazlasını elde et. Peki, aslanlar gibi yırtıcıların avlarını seçerken nelere dikkat ettiğini hiç düşündünüz mü? Çoğumuz belgesellerde gördüğümüz o hızlı kovalamaca sahneleriyle etkileniriz ve içgüdüsel olarak şu yanılgıya düşeriz: “Aslanlar en güçlü, en hızlı avlarını tercih eder çünkü onlar da güçlüdür.” Oysa gerçek bundan çok daha farklıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Güçlü Olanı Değil, Zayıf Olanı Avlamak

[4]Bir aslan, avlanırken gücünü israf etmez. Avını seçerken en güçlü olanı değil, en zayıf veya sakatlanmış olanı hedef alır. [1]Neden mi? Çünkü doğada en büyük savaş enerji dengesi üzerinedir. Bir aslan, hayatta kalabilmek için mümkün olan en az çabayla en fazla ödülü almak zorundadır. Eğer bir aslan her avında en hızlı ve en dayanıklı ceylanı yakalamaya çalışsaydı, bu ona fazlasıyla pahalıya mal olurdu; çünkü başarısız olma ihtimali yüksektir ve her başarısız av girişimi, açlık demektir.

Bu noktada, akla şöyle bir soru gelebilir:

"Peki, aslanlar neden kendileri de en güçlü ve çevik olacak şekilde evrimleşmişlerdir?"

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Hızlı İşlemez, Strateji Belirler

Burada önemli bir kavram devreye giriyor: [2]Evrim. Evrim, bireylerin kısa sürede değişmesi değil, nesiller boyunca belirli özelliklerin avantaj sağlayarak aktarılması sürecidir. Aslanlar, milyonlarca yıl boyunca, çevresel koşullara uyum sağlayarak güçlü, çevik ve dayanıklı hale gelmiştir. Ancak bu, her avlarını en güçlü olandan seçecekleri anlamına gelmez. Tam aksine, evrim onlara güçlerini verimli kullanmayı öğretmiştir.

Bu yanlış algıyı kırmak için, belki de soruyu şu şekilde sormak gerekir:

"Neden aslanlar en güçlü avları değil de en kolay ulaşabilecekleri avları tercih edecek şekilde evrimleşmiştir?"

İşte burada doğanın en temel prensibi devreye giriyor: Enerji tasarrufu.

Bir avcı, hayatta kalabilmek için mümkün olduğunca az enerji harcamalıdır. [5]Eğer bir avın peşinde saatlerce koşmak yerine, yaşlı veya sakatlanmış bir avı seçerek çok daha az eforla karnını doyurabiliyorsa, neden zoru seçsin ki? İşte bu yüzden doğada en güçlü olan değil, en akıllıca hareket eden hayatta kalır.

Kaynaklar

  1. Google Books. The Selfish Gene. Alındığı Tarih: 4 Mart 2025. Alındığı Yer: Google Books | Arşiv Bağlantısı
  2. H. M. Rahim. (2002). What Evolution Is. Academia. | Arşiv Bağlantısı
  3. D. J. Futuyma. Evolution. ISBN: 9781605356051. Yayınevi: Sinauer Associates, Inc..
  4. Illustration MEDIA SPOTLIGHT. Tusklessness And Tusk Fractures In Free-Ranging African Savanna Elephants (Loxodonta Africana). (30 Eylül 2015). Alındığı Tarih: 4 Mart 2025. Alındığı Yer: nationalgeographic | Arşiv Bağlantısı
  5. George B. Schaller. The Serengeti Lion. Alındığı Tarih: 4 Mart 2025. Alındığı Yer: Google Books | Arşiv Bağlantısı
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 1 ay önce

Evrimde Mantık Aranmaz!

Mantık zihinsel bir sürece ilişkindir.

Ancak evrimde, buna benzer ya da daha doğru bir ifade ile bizlerin adlandırmasına benzer bir sürecin mantık değil de neden-sonuç ilişkisi içinde yürümediği anlamına gelmez.

Tüm Reklamları Kapat

Belki de soruya yönelik verilebilecek ilk cevap neden-sonuç tezatıdır.

Ki soruda zikredilen süreç bir neden değil bir sonuçtur. Yani aslanlar ve ceylanlar öyle olduğu için bugüne bu şeklide gelmedi, aksine bugüne, bu şekilde uyum sağlayanlar gelebildi. Sağlayamayanlar ise elendi.

Ancak bu; zamanında aslanların hem hızlı hem de uzun süre dayanabilecek bir dönemlerinin olası olabileceği, aşırı avlanma ile nüfuslarının aşırı artışı sonucunda ve avlayacak ceylan kalmadığından topluca ölmüş olabilecekleri ve dolayısı ile meydanın bu ikili üstün yetiye sahip olmayan aslanlara kaldığı ve böylece ceylan nüfusunun da aslanlara oranla dengelenip bu günlere gelebildikleri şeklinde bir akıl yürütmemize engel değildir.

Evrimi bir uyum bütünlüğü ve karşılıklı yarar, yani denge üzerinden ele aldığımızda, en olası cevap bu gibi geliyor. Sevgiyle…

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kübra Nur Aydın
MolekülerBiyolog 1 ay önce

Evrime sadece koşma yetisi kazanmaktır mantığıyla yaklaşmak eksik kalır. Eksiksiz bir mantık zinciri çıkarmak bence zor çünkü bunu biyokimyasal yönden de incelemek gerekir ama daha düz bir yaklaşım yapmak gerekirse mesela penceleri ve dişleri ve pusuda bekleme yetenekleri de gelişmiştir diyebilirim.

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close