Hayatım boyunca beni hep devam etmeye zorlayan ve her seferinde hala bir seçeneğimin olduğunu bana hatırlatan bu söz şuan burada olmamın sebebidir:
İntihar düşüncesi muazzam bir tesellidir. Onun sayesinde insan birçok karanlık geceden sağ çıkar.
Friedrich Nietzsche
[1] Bazen öyle anlar oluyor ki hiçbir çıkış yolu yok gibi görünüyor. İnsan, bahsi geçen bu karanlık gecelerde boğulduğunu hissettiğinde, aslında her zaman alternatif bir seçeneğin olduğunu fark etmek garip bir şekilde huzur veriyor. Bu, ölümü bir çözüm olarak görmek değil, yanlış anlaşılmasın; aksine, yaşamın üzerindeki kontrolünü hatırlamak demek. Ama aynı zamanda bu düşünceyi benimsemem, yaşama olan bağlılığımdan ya da umudumdan da değil, aksine bağımsızlıktan ve umursamazlıktan kaynaklı. Her zaman son kararı verebilecek ve herşeyi bitirebilecek olmanın farkındalığı, psikolojik bir güvence görevi görüyor aslında.
Hayat bazen ağır, bazen de saçma olabilir evet, ama ne zaman bu sözü düşünsem, çaresizliğin içinde sıkışıp kalmak yerine tam da o bitik anda, absürd bir şekilde, devam etmeyi seçtiğimi fark ediyorum. Çünkü bu düşüncenin beni ulaştırdığı sonuç şu: Gerçekten gitmeyi seçebilen biri, kalmayı da seçebilir. Belki de asıl güç, bu farkındalıkta yatıyordur kim bilir? Hayatımda çıkmaza girdiğim herhangi bir anda bana yardımcı olan şey, günün sonunda "her şey benim elimde." diyebilmek. Hem yaşama dair cesareti hem de ölüme dair korkusuzluğu aşılıyan bu söz, "en fazla ne olabilir ki?" ekini de beraberinde getirerek, varoluşsal sancıları bir nebze hafifletiyor. Bu yüzden de Nietzsche'nin bu cümlesine kelimesi kelimesine katılıyorum ve hafızamın özel bir köşesinde saklıyorum. Çünkü ne zaman düşünsem; bana, hiçbir şeyin beni zincirleyemeyeceğini ve bir çıkış kapısına her zaman sahip olduğumu hatırlatıyor; asla elimden alamayacakları tek seçeneği. Bu da aslında motive etmekten de öte, beni hayatta tutuyor. :)
Kaynaklar
-
F. Nietzsche. (2014). Hayat Dediğin Nedir Ki?. ISBN: 9786054849437. Yayınevi: Aylak Adam. sf: 69.