Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Çağanalp Sarıkaya
Üye 23 Şubat 1 Cevap
2

Diğer türleri kendi korumasına alan veya onlara şefkat gösteren bizden başka bir tür var mı?

Mesela biz bir kediyi kendi korumamız altına alabiliriz ve ona şefkat gösterebiliriz. Bu sadece evcilleştirme veya evcil hayvanlarla ilgili değil ormandaki vahşi bir kurta veya bir geyiğe filan da yapabiliriz.
147 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 23 Şubat

Özne Biz Olana, İhtiyaç Hasıl Olana Kadar !

Evet, en korumacı olan biziz ve fakat söz konusu kendi ihtiyaçları olduğunda menüsü en geniş olan da…

Hatta çoğu zaman bu koruma, yine ve özelde kendimizin ya doğrudan uzun vadede gıda içerikli ( Beslediğimiz tavuğu, danayı, balığı, arıyı, sebzeyi, meyveyi koruyup kollayışımız misali) teminine ya da doğrudan yahut dolaylı, o anda, kısa veya uzun vadede ( bakımını üstlendiğimiz kuş, köpek, balık, kedi vb. misali) ruhsal doyum teminine yönelik bir mantığa bürümenin en kullanışlı ve manipülatif bir argümanı da olabiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bunun ötesini aşan ve bilinç ile donanmış diğer bir koruma şekli de yine doğamıza özgü olmaktan öte doğanın bize de etki eden soy tükenmesi vb. dengesini korumaya yöneliktir. Yani burada da uzun vadeli bir çıkarımız söz konusudur.

Bu, bunun çok daha ötesini ve tamamen “bu hakkı bize kim veriyor” muhasebesi ile hiçbir canlıya zarar vermemeyi ve gerektiğinde bunun besin yönünden bedelini ödemeyi göze alanlar olmadığı anlamına gelmez. Ancak sayıları o kadar az ki…

Böylelerinin de temel açmazı bitkilerin de birer canlı olduğunun bir zaman sonra farkına varılması.

Fakat tüm bu açıklamalara rağmen türümüze özgü ve zayıfı korumaya yönelik bir tutum olduğu da yadsınamaz. Eee, kişi kendinden bilir işi hesabı muhtemeldir ki bunun temel sebebi, bu dünyadaki canlılar içerisinde tek başına en zayıf olanın türümüz oluşu ve bu genetik kodun, kendi türünden emsal üzerinden zayıf olanı korumaya yönelik dizilimidir. Fakat sürekliliği üç değil iki vakte kadardır: Özne biz olana ve ihtiyaç hasıl olana kadar… Sevgiyle…

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close