Galaksiler bizden, ışık hızından çok daha yüksek bir hızda uzaklaşabilir ve uzaklaşıyor zaten. "Gözlemlenebilir evren" dediğimiz kavram tam olarak bu belirttiğiniz konuyu işaret ediyor.
Evrendeki enerji saçan tüm cisimler bize bu enerjilerini ve ışıklarını yolluyor ve biz de bu ışığı inceleyerek o cisim hakkında bir çok bilgiye sahip oluyoruz. Ve o cismin bulunduğu uzay bölgesi ile ilgili de bilgiler elde ediyoruz.
Evrenin genişleme dinamikleri ise Hubble Yasası adını verdiğimiz bir hesaplama ile belirleniyor. Kaba bir anlatımla evren, cisimlerin birbirleri ile uzaklıklarının oranına göre genişliyor. Yani uzaklıkları 1 birim olan cisimler birbirinden 1 birim hızla, 2 birim uzak olanlar ise 2 birim hızla uzaklaşıyor. Bu formülü, yüzmilyonlar hatta milyarlarca ışık yılı uzağa uyguladığınızda o bölgedeki gök cisimlerinin bizden ışık hızından çok daha yüksek hızla uzaklaştığını görüyoruz.
Buna göre de bizden uzaklaşma hızı ışık hızı kadar olan cisimlerin ışığı bize doğru yola alabiliyor ama bu sınırın ötesinde olan cisimlerin ışıkları, bizden uzaklaşma hızları ışıktan hızlı olduğu için asla bize ulaşamıyor. İşte bu sınıra da Hubble Ufku ve bu sınırın içinde kalan bölgeye de "Gözlemlenebilir Evren" diyoruz. Bu sınırın ötesinde bulunan evren bölgeleri, bizim için tamamen karanlık ve karanlık kalmaya da devam edecek.[1][1][1][1]
Kaynaklar
- N. T. Tillman, et al. How Big Is The Universe?. (28 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 5 Şubat 2025. Alındığı Yer: Space | Arşiv Bağlantısı