Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Sena Küçükkıvanç
Üye 10 saat önce 1 Cevap
9

Ödüllü Soru Dünya'nın Ay'a uyguladığı çekim kuvveti Güneş'inkinden daha mı güçlüdür?

102 görüntülenme
Dünya'nın Ay'a uyguladığı çekim kuvveti Güneş'inkinden daha mı güçlüdür?
Dünya'nın Ay'a uyguladığı çekim kuvveti Güneş'inkinden daha mı güçlüdür?
Cevap Ver 1,000 UP
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi 7 saat önce

Newton fiziği ile cisimler arasındaki çekim etkisini hesaplayabilirsek, netice elde edebiliriz.

Önce, Dünya ile Ay arasındaki çekim etkisine bakalım. Kuvvet kelimesini özellikle kullanmıyorum, çünkü Genel Görelilik ortada bir kuvvet olmadığını, kütlelerin uzay-zamanı büktüğünü ifade eder.

Tüm Reklamları Kapat

: Kütle çekim sabit, : Dünya'nın kütlesi, : Ay'ın Kütlesi, : aralarındaki mesafe olsun ve verileri yerine koyalım.

Şimdi, Güneş'in Ay'a olan çekim etkisine bakalım ve yine aynı formülden gidebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Eee! Ne oldu şimdi? Güneş'in çekim etkisi, Dünya'ya göre daha fazla çıktı, üstelik kat daha fazla (sorudaki ince tuzağı görmedim sanmayın). Newton fiziğinde mi hata var, yoksa bizim hesaplamamızda mı? Veya bizim aklımızın ermediği ince bir ayar mı? Sanırım her iki hesaplamada hata olmadığı gibi, ince bir ayar da yok.

Her ne kadar ikinci hesaplamayı Güneş-Ay için yapmış olsak da, aslında bu çekim etkisi Dünya-Ay sisteminin tamamını etkiliyor. Şimdi hayal gücünüzü ve üç boyutlu düşünebilme yeteneğinizi sonuna kadar zorlayın ve iki boyutlu uzay zaman bükülmelerini aklınızda canlandırın. Güneş tam merkezde ve uzay-zamanı büküyor. Hayali canlandırmamıza destek olması için "Dünya olmasaydı Ay ne yapardı" ona da bakalım. Genel Görelilik benim boyumu aşar (zaten 1,73 boyunda bodur birisiyim), Newton fiziğinden şaşmayalım.

: Ay'ın yörünge hızı, : kütle çekim sabiti, : Güneş'in kütlesi,: yörünge mesafesi, değerleri yerine koyduğumuzda.

Dikkat ettiyseniz bu yörünge hızı, Dünya'nın yörünge hızı ile aynı. Yani Ay, Güneş'in majör çekim etkisine, Dünya'nın çekim etkisine uğradı diye karşı koyduğu falan yok.

Öncelikle anlamamız gereken, Dünya-Ay sisteminin bükülen uzayda tek bir cisimmiş gibi yörüngede ilerlemesidir. Ay, Dünya'nın çekim etkisi ile ikincil bir uzay-zaman bükülmesine daha maruz kalıyor. "Ay'ın zaten Güneş'in çekim etkisene karşı koyduğu bir durum yok" demiştik, ancak bu ikincil etki aynı zamanda Dünya'nın yörüngesinde dönmesine neden oluyor. Elbette üç cisim probleminde olduğu gibi, her iki çekim etkisi bazı ufak sapmalara neden olsa da, Ay'ı, Dünya yörüngesinden çıkaracak etkiden çok uzaktır. [1]

Kaynaklar

  1. E. Wright. Moon Essentials: Orbit. (18 Temmuz 2024). Alındığı Tarih: 4 Şubat 2025. Alındığı Yer: NASA Scientific Visualization Studio | Arşiv Bağlantısı
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close