Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Serhat Özcan
Üye 22 Ocak 1 Cevap
1

Çoklu kişilik bozukluğuna sahip insanlar cidden nasıl davranıyor ve nasıl hissediyor?

14 yaşındayım psikolojiye büyük ilgi duyuyorum. Çoklu kişilk bozukluğu hakkında çok makale okudum ama hepsi çok fazla kimlike sahip olmak gibi şeyler söyledi hatta bir video görmüştüm kaddına soru soruylardı kadında ayrı ayrı 3 kimlikle cevap vermişti çok şaşırdım ve bu nasıl oluyor anlatabilirmisiniz teşekkürler.
194 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Asım Özmen
Asım Özmen
28K UP
Öğrenciyim 22 Ocak

Öncelikle çoklu kişilik bozukluğu denilen hastalığın ne olduğunu bilmemiz lazım;

Dissosyatif kişilik bozukluğu olarak da isimlendirilen çoklu kişilik bozukluğu, kişinin birden fazla benliğinin olduğuna inanması ve bu kişilikler arasında bilinç değişimleri yaşamasına neden olan psikolojik bir hastalıktır. Kişinin içinde hissettiği bu farklı kimlikler alter olarak isimlendirilir. Zihinsel bir problem olan çoklu kişilik bozukluğu kişinin hafızasında boşluklara neden olarak halüsinasyonlara neden olabilir. Bu durum gerçeklikle bağlantı kurmayı zorlaştırır.

Çoklu kişilik bozukluğu zamanla kişinin eylemlerinden kopmaya hissine neden olarak duyarsızlığı ortaya çıkarır. Kişinin kendi ile ilgili bilgileri hatırlamasında sorun yaşamasına sebep olur.Fakat çoklu kişilik bozukluğu düşünülenin aksine tek tür değildir birçok alt dala ayrılır;

Tüm Reklamları Kapat

Depersonalizasyon Bozukluğu (Duyarsızlaşma)

Duyarsızlaşma, kendinden ayrılma hissi ya da kendinin dışındaymış gibi hissetmektir. Hareketler, duygular, düşünceler ve benlik uzaktan görülüyormuş gibidir. Zaman yavaşlıyor veya hızlanıyor gibi görünebilir. Duyarsızlaşma, rahatsız edici olabilen semptomlar saatler, günler, haftalar veya aylar sürebilir.

Disosiyatif Amnezi

Dissosiyatif amnezi, unutkanlıktan daha şiddetli olan hafıza kaybı belirtisiyle ortaya çıkar. Özellikle şok, stres, sıkıntı veya acı hissettiğiniz bir dönemden itibaren hayattaki olaylar ve kişiler hakkındaki bilgiler hatırlanmayabilir. Dissosiyatif amnezi, nöbet halinde aniden görülebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu

Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu, başka kimliklere geçmeyi ifade eder. Kafanızın içinde konuşan veya yaşayan iki veya daha fazla insan varmış gibi hissedilebilir. Bunun yanında başka kimliklerin sizi ele geçirdiğini düşünmek de mümkündür. Her kimliğin kendine özgü bir adı, kişisel geçmişi ve özellikleri bulunur. Dissosiyatif kimlik bozukluğunda genellikle amnezi nöbetleri de bulunur. Kişide kafa karışıklığı ve başıboş dolaşma oluşabilir.(Bahsettiğin videodaki kadın buradaki hastalık kategorisine giriyor.)

Kısaca özetlemek gerekirse Çoklu Kişilik Bozukluğu kişinin kendi zihni içerisinde başka birisinin daha olduğunu düşünmesi ve bu kişi ile uyumsuz bir düşünce yapısına sahip olduğu müddetçe kişilikler arasında bir çatışma yaşanıp zihnindeki duyguların karmaşavari bir ortamda olmasıdır.

Kaynaklar

  1. M. T. Y. Kurulu. Çoklu Kişilik Bozukluğu Nedir? Çoklu Kişilik Bozukluğu Belirtileri. (25 Ekim 2023). Alındığı Tarih: 22 Ocak 2025. Alındığı Yer: Memorial Sağlık Grubu | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close