kanaatimce oncelikle egitim ve ogretimi birbirinden ayirmak gerekir. benim bakis acima gore, ogretim kisinin bilgi ve beceri donanimina yonelik gelistirme sureci iken, egitim kisinin ahlak ve hayat gorusune yonelik bir gelistirme surecidir.
Oyle yada boyle Devlet Halk'in aynasidir. Devletin iyiye evrilmesi icin birevlerin iyiye evrilmeleri sarttir. bana gore bu konuda ogretimden ziyade, egitim daha etken bir faktordur.
Egitim, basta ve en buyuk payda ile cekirdek kurum olan aile ile baslar. bunu takiben yakin cevre, akraba, sosyal cevre, mahalle sehir ulke ve dunya olacak sekilde azalan etkilesimlerle genisler. Kotu yonetildigine kanaat ederek uyanan birey, bu sosyal cemberler icerisinde etkilesimini dengeli bir sekilde genisleterek toplumun iyiye evrilmesine katki saglayabilir.
ogretim, yani bilgi ve beceri donaniminin gelisimi, egitime nispetle, hele ki gunumuzde, daha kolaydir. bilgi ve yontem becerisini gelistirebilecek kaynaklara ulasim her gecen gun daha cok derinlik ve cesitlilik kazanmaktadir. bu da bireylerin bilgiye erisiminin giderek kolaylasmasini saglar. bu konuda belirleyici faktor ise edinilen bilgiyi isleyebilecek akila sahip olmaktan gecer.