Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Topart Model
Üye 2 gün önce 2 Cevap
2

Aristoteles yaşamış olmasaydı ne olurdu?

Lütfen Evrim abi , herkese söyledim ama sesimi duyuramiyorum. Lütfen benim muhteşem bir fikrim var , bununla ilgili hiçbir yerde kimse birşey anlatmadı. 'Aristoteles olmasaydı belki de şu anda sahip olduğumuz teknolojinin 500-1000 yıl ilerisinde bile olabilirdik' bu bir başlık ve içerik gibi , lütfen bunu işle.
310 görüntülenme
Aristoteles yaşamış olmasaydı ne olurdu?
Aristoteles yaşamış olmasaydı ne olurdu?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 2 gün önce

ZAMAN VE MEKAN!

Bugün üzerinden geçmişteki kimi masaya yatırır ve değerlendirmeye kalkışırsak kalkışalım, mahkum edemeyeceğimiz tek bir düşünür, tek bir bilim insanı, tek bir önder yoktur. Ancak yanılırız.

Olay ve olgular, zaman ve mekan dikkate alınarak ve egemen olduğu zamanın ve mekanın anatomisi üzerinden değerlendirilir, değerlendirilmelidir.

Tüm Reklamları Kapat

Evet, Aristo Mantığı “doğru düşünme sanatı” olarak kurgulamış ve icra etmiştir. Farklı dönemlerde ondan ve dönemine kıyasla daha geri var sayacağımız metafizik temelde mantığı “düşünüşün ideal kanunlarının bilimi” olarak yorumlayıp icra edenlerin yanı sıra, materyalist temelde “belirlenmemiş nesnenin fiziği” ve varlık bilim temelinde “var olanın genel niteliklerinin bilimidir” şeklinde yorumlayıp icra edenler de oldu.

Ancak bir konuda bir şeyin hakkını vermek lazım: Aristo mantığının 2000 yıl boyunca yegane mantık olarak kabul görmüş ve Orta Çağ Avrupa karanlığında skolastik düşüncenin kendini bu temel üzerinden konumlandırmış olması, sizler de takdir edersiniz ki Aristo’nun suçu olamaz.

Hatta zaman ve mekan itibarı ile Aristo’ya atıf üzerinden ve bugün halen kullanılmakta olan, soylulara özgü anlamında ve sadece onlara hak görülen egemenliğin “Aristokrasi” olarak adlandırılıyor olması da onun suçu değildir.

Antik Yunan demokrasinin beşiğidir. Demokrasinin ilk filizlendiği yer Antik Yunan Site Devletleridir. Ve orada halkın tamamının ve doğrudan yönetime katılma hakkı tanımlanır. Bugün bütün kusurlarına rağmen geliştirmiş olduğumuz demokrasinin ik nüveleri o zaman ve o mekanda atılmıştır. Ancak gelin görün ki o zaman ve o mekan Atina’sında 300 bin nüfus ve bunların sadece 30 bin soylu erkeği halk olarak sayılmaktadır. Geriye kalan 270 bin köle, kadın, yaşlı ve çocuğun hiçbir söz hakkı yoktur.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi buradan gerisin geri o zaman ve mekana göre ilerici bir pozisyonda olan Atina demokrasisine yönelik ve bu zaman ve mekan üzerinden bir değer atfetmeye ve mahkum etmeye yönelik bir çabaya girişirsek; o dönem antik yunan soylularının “bizim elimizden bu kadarı geldi, bunca yıldır üstüne bir taş dahi koyamamışsanız bunda bizim günahımız ne, ne haliniz varsa görün” dese ne cevap vereceğiz.

Soruya dönersek: Aristo yaşamamış olsaydı ne olurdu? Bilim daha hızlı gelişip daha ileride olabilirdi. Bu bir ihtimal. Tam tersi halen ortaçağ karanlığı hüküm sürüyor da olabilirdi. Bu da bir ihtimal. Hatta hiç bir şey değişmeyebilirdi de. Bu da bir ihtimal. Ve sayısız ihtimal daha…Bi-le-me-yiz.

Fakat emin olduğumuz tek şey şu: HER ŞEY İLERİYE AKAR…

Zaman ve Mekan, her ne konuda ve kim ile ilgili olursa olsun, bir değerlendirme yaparken asla göz ardı edilmemesi gereken en asgari bilimsel etik ilkesidir. Yoksa ona kalsa Platon ve başımıza musallat ettiği çoban, mağara, ışık üçlemesi çok daha fazlasını hak ederdi, fakat hakkımız yok ve doğru da değil…Sevgiyle…

Kaynaklar

  1. Abdülbaki Güçlü, et al. (2003). Felsefe Sözlügü. Yayınevi: Bilim ve Sanat. sf: 1728.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Serkan Çetin
Serkan Çetin
1,706 UP
Adalet konusunda amatör olarak araştırma yapıyorum. 2 gün önce

Aristo, pek çok konuda "çuvalladı" ve onun hangi konularda, nasıl "çuvalladığını" anlamak insanların yaklaşık bin yılını aldı. Bazı konularda 1500 yılını aldı. İnsanların bilgi birikimi, düşünce seviyesi, onun düşüncelerini eleştirip yıkmak için bunca yıl kıt kalmış diye Aristo'yu mu suçlayalım!? Yoksa "Hiç düşünmüyor muydunuz? Neden eleştirmediniz, neden bu kadar uzun sürdü çürütmek?" diye insanlığın ve Aristo'nun seviyesini mi kıyaslayıp sorgulayalım?

Aristo yaklaşık MÖ 384-322 yıllarında yaşadı.Biz 2025'e gireli bir ay olmadı. 3025'te bu gün kabul görmüş pek çok bilimsel kabul bile çöpe gidebilir. Ne yapacaklar? Bugün olan bazı düşünürlerin şahsını mı yargılayacaklar?

Aristo olmasaydı, kendisini çürütmek için bin yıl sürünen insanlık pek de iyi bir yerde olmazdı şüphesiz.

Tüm Reklamları Kapat

Aristo, mantığın, düşüncenin, pek çok bilim kolunun temelinde yer alan bir şahsiyet. Düşüncelerine eleştiriye, çürütmeye tamam. Ama "olmasaydı, bin yıl ileri giderdik" gibi farazi varsayımlarla mantığın kurucu şahsına bir yaklaşıma hayır![1]

Kaynaklar

  1. Aristotle. (2012). Retorik. Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close