Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ömer Faruk Öz
Üye 21 Kasım 3 Cevap
2

Türkler tıp alanında daha mı iyiler? Neden?

Gördüğüm kadarıyla tıp alanında diğer bilim alanlarına göre daha ilerideyiz. Bu durumun nedenleri neler olabilir?
654 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Dede Korkut
Dede Korkut
2,744 UP
Forklift operatörü 2 hafta önce

ileride mi denir buna bilemiyorum Tıp dediğimiz eğer bu alandaki tüm teknolojilere hakim olma ise, hastanelerde kullanılan ve hastanın sürecinin neredeyse %99 unu oluşturan tüm ekipmanlar başka ülkelere ait. Türkiye tıp alanında bu anlamda bir "üretici" veya Ar-ge konumunda değil. Satın alıyor. Hekim yetiştirme konusunda iyiyiz denebilir bunun da nedeni tamamen ülkeler arası hukuktan tutun sosyal ilişkilere kadar bir çok unsurla bağlantılı. Konuştuğum yurt dışında çalışan sektörden arkadaşlardan edindiklerim genelinde Türkiye de teşhis ve müdahale konusunda daha cesur ve hızlıymış.

Örneğin bizdeki tüketim alışkanlıkları, satın aldığımız gıdaların ne kadar denetlendiği, stres, çalışma ve yaşam koşulları, Türkiye de toplumun genel olarak sağlığına ne kadar önem verdiği bu sonuca etki ediyor. Çünkü insanlar daha çok hastalanıyor, hastanelere gitme eğilimi çok daha fazla.

Hekimin pratik yapma fırsatı çok daha geniş Türkiye de. Aynı zamanda kurallar esnetilebilir olduğu, insan hayatı daha ucuz olduğu, hasta hakları konusunda geri kalmış olduğumuz için hata yapma lüksleri bir Almanya'da ki hekime göre çok daha fazla oluyor. Bu da beraberinde daha hızlı pekişmeyi ve yetişmeyi getiriyor. Burada işin kültürel yönü ne derseniz o da "kadercilik"dir. Kaderci toplumların hastalık veya ölüm gibi konulara kabulcü bakışları, hukuki düzenlemelerin denetimsizliği sektöre, deneyim kazanmak için gelişmiş ülkelere göre çok daha özgür bir ortam sunuyor.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Şimşek, B. & Mete, M. Türki̇ye’de Sağlik Hi̇zmetleri̇ne Eri̇şi̇mi̇n Sağlik Coğrafyasina Dayali Mortali̇teye Etki̇si̇. Alındığı Tarih: 17 Ocak 2025. Alındığı Yer: Dergipark | Arşiv Bağlantısı
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Sena Küçükkıvanç
Sağlık sektöründe editörüm 22 Kasım

Böyle bir tanımda bulunmak zor. Evet çok ilerleme kaydediyoruz özellikle dental alanda. Fakat bunun en büyük etkenlerinden biri tecrübedir. Bunun bilimsel araştırmalar üzerindeki versiyonuna "Daha fazla denek, daha fazla veri." deniyor. Bu da aslında benzetilebilir. O kadar çok diş sağlığı yaşayan insan var ki, doktorlar sürekli olarak gelişim halinde olmak zorunda kalıyorlar. İhtiyaçlar, gelişimleri doğurur. Bu kadar fazla ihtiyaç da varken zaten gelişmemeleri saçma olurdu. Ancak yine de örneğin Hacettepe globalde 176. sırada.[1] Bilimsel araştırma ve veri elde etmeye girdiğimiz zamansa o kadar da iyi olduğunumuz söylenemez. Elbette örneklerimiz var hiç yok değil ancak global ölçeğe baktığımızda yok denecek kadar az. Evrim karşıtı manifesto yayınlayabilecek yapıya sahip üniversitelere de sahip olduğumuz için, gelecek açısından da çok ümitli olmamak lazım. Doktora gidiyorum adam profesör olmuş, MR'ın echo time'ı ne seviyede diyorum, o ne diyor bana. ( ağırlıklı görüntülemede görüntü kontrastını etkiler o yüzden bunun seviyesi çok önemli) E şimdi sen oradan aldığın görüntünün kalitesini dahi yorumlayacak bilgiye sahip değilsen ben sana niye güveneyime dönüyor olay. Yani sen profesör olmuşsun artık yok daha üstü deli gibi para veriyoruz sana, ya git öğren ya da bu işi bırak. MRA'nın var olduğunu bilmiyor, dokuların kimyasal bileşimini analiz ederek metabolik bilgi sunan MRS eklentisi var mı diyorum, yok o diyor ki büyük ihtimalle onun da ne olduğunu bilmiyor. Valla bak ben sağlık sektörü editörlüğüne girdiğim güne lanet eder duruma geldim ya. Ben bunları bilmezken bir doktora en azından "doktor" deyip güvenebiliyordum şimdi gitmeden kaç tane araştırma yayınlamış, hangi alanda yayınlamış, cite almış mı ona bakıyorum.

123 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Admin. What Are The Top 10 Medical Universities In Turkey?. (31 Mart 2024). Alındığı Tarih: 22 Kasım 2024. Alındığı Yer: Studying Medicine in Turkey | Arşiv Bağlantısı
11
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tim Lange
Hekim, Doktora öğrencisi 2 hafta önce

Türkiye'de tıp eğitimi, yoğun pratik uygulamalar ve geniş hasta çeşitliliği sayesinde klinik alanda oldukça güçlüdür. Hasta sayısının fazlalığı ve sağlık personeli eksikliği, tıp öğrencilerinin daha fazla sorumluluk almasını ve hızlı deneyim kazanmasını sağlar. Bu durum, Türk doktorlarının klinik beceriler açısından Almanya gibi ülkelerle rahatlıkla yarışabilecek seviyede olmasını mümkün kılar.

Ancak, tıp alanındaki yeniliklerin büyük çoğunluğu Türkiye dışında geliştirilmektedir. Türkiye genelde bu teknolojilere adapte olurken, kendi özgün Ar-Ge çalışmalarında geri planda kalmaktadır. Bu durum, uluslararası rekabette geri kalmamak için daha fazla inovasyon ve araştırma yatırımı yapılması gerektiğini göstermektedir.

Eğitim programlarının güncel teknolojilerle desteklenmesi ve Türkiye’nin sağlık alanında özgün bir katkı sağlaması, ülkenin tıp alanındaki yerini güçlendirecektir. Bununla birlikte, Türkiye, modern hastaneleri, güçlü akademik kadroları ve ekonomik avantajlarıyla tıp eğitimi almak isteyen öğrenciler için cazip bir destinasyondur. Why Choose Turkey for Medical Studies?

Tüm Reklamları Kapat

Türkiye’nin güçlü yönlerini koruyarak daha fazla bilimsel yeniliğe öncülük etmesi, he[1][1][1][1]m tıp öğrencileri hem de toplum için büyük bir kazanç olacaktır. Iyi okumalar herkese:)

Kaynaklar

  1. Admin. Why Choose Turkey For Medical Studies?. Alındığı Tarih: 17 Ocak 2025. Alındığı Yer: Study Medicine in Turkey | Arşiv Bağlantısı
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close