ileride mi denir buna bilemiyorum Tıp dediğimiz eğer bu alandaki tüm teknolojilere hakim olma ise, hastanelerde kullanılan ve hastanın sürecinin neredeyse %99 unu oluşturan tüm ekipmanlar başka ülkelere ait. Türkiye tıp alanında bu anlamda bir "üretici" veya Ar-ge konumunda değil. Satın alıyor. Hekim yetiştirme konusunda iyiyiz denebilir bunun da nedeni tamamen ülkeler arası hukuktan tutun sosyal ilişkilere kadar bir çok unsurla bağlantılı. Konuştuğum yurt dışında çalışan sektörden arkadaşlardan edindiklerim genelinde Türkiye de teşhis ve müdahale konusunda daha cesur ve hızlıymış.
Örneğin bizdeki tüketim alışkanlıkları, satın aldığımız gıdaların ne kadar denetlendiği, stres, çalışma ve yaşam koşulları, Türkiye de toplumun genel olarak sağlığına ne kadar önem verdiği bu sonuca etki ediyor. Çünkü insanlar daha çok hastalanıyor, hastanelere gitme eğilimi çok daha fazla.
Hekimin pratik yapma fırsatı çok daha geniş Türkiye de. Aynı zamanda kurallar esnetilebilir olduğu, insan hayatı daha ucuz olduğu, hasta hakları konusunda geri kalmış olduğumuz için hata yapma lüksleri bir Almanya'da ki hekime göre çok daha fazla oluyor. Bu da beraberinde daha hızlı pekişmeyi ve yetişmeyi getiriyor. Burada işin kültürel yönü ne derseniz o da "kadercilik"dir. Kaderci toplumların hastalık veya ölüm gibi konulara kabulcü bakışları, hukuki düzenlemelerin denetimsizliği sektöre, deneyim kazanmak için gelişmiş ülkelere göre çok daha özgür bir ortam sunuyor.
Kaynaklar
- Şimşek, B. & Mete, M. Türki̇ye’de Sağlik Hi̇zmetleri̇ne Eri̇şi̇mi̇n Sağlik Coğrafyasina Dayali Mortali̇teye Etki̇si̇. Alındığı Tarih: 17 Ocak 2025. Alındığı Yer: Dergipark | Arşiv Bağlantısı