Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Bitkilerin bağışıklık sisteminin onu tüketen insana etkisi var mıdır? Tarım ilaçlarının bitkilerin bağışıklığına etkisi ne olur?

Bir yazıda "bitkiler zararlı organizmalara karşı bağışıklık sistemi geliştirirler ve insanlar bu bitkilerle beslenerek bağışıklık desteği almış olurlar.Ancak tarım ilaçları bitkilere zarar veren her şeyi yok ettiği için bitkiler bağışıklık geliştirmez ve insana da bir pek bir şey katmaz "demekteydi.
297 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Doğaç Sencer Yılmaz
Ziraat Mühendisi. Doktora (Organik Tarım) Öğrencisi.
İnsan beslenmesi ve sağlığı kısmına çok girmeden sorunuzu ziraat açısından cevaplamaya çalışacağım. Bitkiler, her canlı gibi, zararlılardan ve çevre etkilerinden kendilerini korumak için farklı mekanizmalar geliştirmiştir. Bu mekanizmalardan birisi de zararlılara karşı üretilen kimyasallardır (pestisit). Örneğin, Solanum cinsi bitkiler (Patates, Domates, Patlıcan) stres koşullarında Solanin denilen zehirli bir alkoloid üretebilmektedirler. Patates bitkisinin yumru kökleri güneş ışığına maruz kaldığında, canlılar tarafından yenmemek için, yeşil renk almaya ve solanin üretmeye başlar. Buna benzer kimyasal tepkiler zararlı saldırılarında da ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden bitkileri stresten uzak tutmak ve zararlılardan korumak amacıyla tarım ilaçları kullanılmaktadır. Tarım ilaçları da tıpkı bitkilerin ürettiğine bezer işlevi olan pestisitlerdir. Tarım ilaçları gerekli olduğunda kullanılmakta, zararlı cinsine göre seçilmekte ve uygun dozlar hesaplandıktan sonra kullanılmaktadır. Böcekler için insektisitler, yabancı otlar için herbisitler ve mantarlar için fungusitler kullanılmaktadır. Bunlar sayesinde bitkiye ek bir koruma sağlanır. Tarım ilacı kullanılmadığı durumlarda bitkilerin kendi savunma mekanizmaları devreye girmekte ve pestisitler bitkiler tarafından üretilmektedir. Bitkiler tarafından üretilen bu pestisitler kendilerini savunma amaçlı üretildiğinden insana bir fayda sağlaması pek olası değildir ama solanin ve nikotin gibi pestisitler insan sağlığı açısından zararlıdır. Tarım ilaçlarının kullanılması bitki bağışıklığı üzerindeki baskıyı azaltabilmekte bu sayede bitkinin pestisit üretimi de azalmaktadır. Bunun dışında sebze meyve tüketimi sağlıklı bir yaşam için gereklidir. 

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Dietary Pesticides (99.99% All Natural). (17 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 17 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Science Direct - Solanine. (17 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 17 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. DÜNya Sağlık ÖRgÜTÜ (Who) Pestisit Başlığı. (17 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 17 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Impact Of Pesticides Use In Agriculture: Their Benefits And Hazards. (17 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 17 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  5. Yazar Yok. American Council On Science And Health - 99.99% Of The Pesticides We Eat Are Made By Plants. (17 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 17 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close