Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
🪐 ∞ 🛰
🪐 ∞ 🛰
12K UP
Üye 7 Eylül
3

Kuiper kuşağında astroidler arasında ne kadar mesafe var?

232 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Bilgisayar Mühendisi 1 gün önce

Kuiper Kuşağı'nın derinliklerini düşünürken, sanki uçsuz bucaksız bir çöle adım atmışız da yerde tek tük duran çakıl taşlarını arıyormuşuz gibi bir tablo canlanır gözümüzde. Yani en azından bende etkisi öyle 🤣. Dünya'ya yakın asteroit kuşağını hayal edin, fakat bu kez çapı daha geniş bir "gezegen ötesi" arenadasınız ve o muazzam genişlikte aralıklı serpilmiş gökcisimleri var. İki KBO (Kuiper Belt Object) arasında öyle bir boşluk söz konusu ki, bazen "Acaba orada gerçekten bir kuşak mı var?" dedirtiyor insana.

Şimdi önce kabaca bir sayı avına çıkalım: Hesaplamalar bize diyor ki Kuiper Kuşağı'nda 100 km'den büyük yaklaşık 100.000 tane cisim var. Elbette 50-100 km arasında ve hatta çok daha küçük boyutlarda milyonlarca gökcismi olduğunu da tahmin ediyoruz. Fakat büyüklerinden başlayalım. Bu 100.000 cismi, 30-55 astronomik birim (AU) arasında uzanan ve "torus" şeklinde düşünebileceğimiz, akla hayale sığmayacak kadar büyük bir hacme dağıtıyoruz. Bu hacmin yaklaşık kilometreküp civarında olduğu öne sürülüyor.[1]

Eğer 100.000 objeyi bu hacme homojen (her yerde eşit yoğunlukta) dağılıyormuş gibi düşünürseniz, birim hacimdeki cisim yoğunluğu, yani "" değeri şöyle çıkar:

Tüm Reklamları Kapat

Bu yoğunluktan ortalama iki nesnenin merkezleri arasındaki uzaklığı tahmin edebiliriz. Bunun için sık kullanılan bir yöntemse, "Yoğunluğun tersinin küp kökü" yaklaşımıdır. Yani:

Burada birim hacimdeki ortalama mesafenin bir göstergesidir.

Tüm Reklamları Kapat

Küçük bir hesap daha yaparsak, sonucun yaklaşık kilometre, yani 180 küsur milyon kilometre civarında gezindiğini görürüz. Bu da aşağı yukarı 1,2 AU'ya eşdeğer—ki 1 AU dediğimiz, Dünya ile Güneş arasındaki mesafedir (kabaca 150 milyon km). Demek oluyor ki ortalama iki Kuiper Kuşağı gökcisminin birbirine olan uzaklığı, Dünya'yla Güneş arasındaki mesafeden bile fazla.

Tabiri caizse, devasa bir stadyumda iç içe oturması gereken kalabalığın koltuklarının neredeyse tamamı boş, sadece belli başlı yerlerde küçük gruplar var gibi düşünün.

Bu "belli başlı yerler" de neresi derseniz çeşitli rezonans bölgelerinden bahsetmek lazım. Mesela 2:3 Neptün rezonansına karşılık gelen ünlü Plütinolar var. Bunun dışında, 42–48 AU civarında "klasik Kuiper Kuşağı" olarak adlandırılan, daha dağınık ancak yine de "görece" kalabalık bir nüfus göze çarpar. Bu bölgede "sıcak" ve "soğuk" popülasyon ayrımı yapılır: Soğuk popülasyon (cold classicals), yörüngeleri daha dairesel ve eğimleri düşük olan cisimlere işaret eder, sıcak popülasyon (hot classicals) ise daha eliptik ve eğimli yörüngelerle biraz "asi" takılır. Bu farklar da dağılımdaki yerel yoğunluğu ve dolayısıyla ortalama mesafeyi de etkiler. Yani teoride sıcak popülasyonun bulunduğu yerlerle soğuk popülasyonun bulunduğu yerler arasında mesafe konusunda ufak da olsa oynamalar görebiliriz.

Kuiper Kuşağı'ndaki bir başka enteresan olay da 50 AU civarındaki "Kuiper Cliff" diye tabir edilen, nesnelerin sayısında ani bir düşüş yaşanmasıdır. Sanki 50 AU'dan sonra gökyüzündeki ışıklar kapanıyor, sahne birden boşalıyormuş gibi bir tablo var. Sebebi hâlâ kesin olarak netleşmese de kütleçekimsel etkilerden tarihsel çarpışma süreçlerine dek birçok hipotez gündemde tabii.

Gelelim pratik etkilerine: Bu kadar ıssız bir coğrafyada bir uzay aracının "rasgele" bir KBO'ya çarpma ihtimali, bir okyanusta herhangi bir balığa rastlama ihtimalinden bile düşük. Misal NASA'nın New Horizons aracı Pluto'ya gitti, sonra Arrokoth (eski adıyla Ultima Thule) denen KBO'yu hedef aldı. Bunu yapabilmek için de resmen iğne deliğinden geçer gibi hassas manevralar, yörünge hesapları ve ileri seviye gözlemler gerekiyordu. Çünkü orada bir KBO'ya "yanlışlıkla" denk gelmek, çölde rastgele yürürken bir antik hazinenin tam üstüne basmak kadar ekstrem.

Tabii bu mesafeler yalnızca görebildiğimiz yani 100 km ve daha büyük cisimler üzerinden elde ettiğimiz yaklaşık hesaplardan ibaret. Kim bilir 5-10 kilometrelik ya da birkaç yüz metre çaplı daha küçük gökcisimleri belki çok daha fazla sayıda ve aradaki mesafeyi bölgesel olarak azaltıyor olabilir. Fakat bu ufaklıkları tespit etmek teknolojik açıdan oldukça zor. Üstelik Neptün'ün ve diğer dev gezegenlerin kütleçekimsel etkileri, KBO'ların dansını adeta yöneten bir şef gibi sürekli yörüngeleri biçimlendiriyor.

Kuiper Kuşağı'nı "kalabalık" bir yer gibi düşünsek bile gerçekte iki komşu gökcismi arasındaki o 180 milyon kilometre civarındaki uçurum, bir anlamda bu bölgeyi Güneş Sistemi'nin "kozmik sessizliği" haline getiriyor. Adeta gözle görülür bir cisim bulmak için koca bir çölü kat etmek gerekiyor. Kuiper Kuşağı'na dair yapılacak gözlemlerde ya da gönderilecek uzay araçlarında en zorlayıcı konulardan biri, işte bu ıssızlıktan dolayı hedef cismi seçme ve takip etme meselesi. Ve tam da bu yüzden, o tek tek seçtiğimiz KBO'lar bir hazine kadar kıymetli; çünkü bir tanesine ulaşmak ve yakından incelemek bile büyük bir keşif heyecanı yaratıyor...

Kaynaklar

  1. spacemath. The Solar System Beyond The Orbit Of Neptune. Alındığı Tarih: 25 Aralık 2024. Alındığı Yer: spacemath | Arşiv Bağlantısı
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close