Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emre Can Pişket
Üye 5 Aralık 1 Cevap
4

Zaman kristalleri nedir ve nasıl mümkün olmaktadır?

Zaman kristalleri nedir ? Bir haber makalesinde gördüm bir kuantum bilgisayarda keşfedilmişler sanırsam bunun hakkında bilgisi olanlar varmı acaba?
340 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Emir Akbaş
Emir Akbaş
86K UP
Bilime meraklı bir genç... 1 ay önce

On yıldan biraz daha uzun bir süre önce, MIT'den fizikçi ve Nobel ödüllü Frank Wilczek, kuantum zaman kristali adını verdiği teorik bir nesnenin potansiyel özellikleri hakkında düşündüren bir makale yazdı. Birçoğunu şaşırtacak şekilde, son birkaç yılda, bu zaman kristalleri hem belirli laboratuvar deneylerinde hem de çocuk oyuncakları gibi yaygın şeylerin içinde bol miktarda bulundu.

Çoğu zaman olduğu gibi, bu nesnelerin kesin doğası geniş ölçüde anlaşılmamıştır. O halde bu soruyu birlikte ele alalım: zaman kristali nedir? Öncelikle kristalin ne olduğunu tanımlayalım. Boş uzayı, göz alabildiğine uzanan boş bir sayfa gibi düşünelim. Özel bir noktası yok çünkü her noktası aynı.

İşte öteleme simetrisi burada devreye giriyor. Hiçbir nokta özel değildir - ancak şimdi kağıdın, tıpkı matematik derslerinde kullanmış olabileceğiniz kağıtlar gibi, milimetrik çizildiğini hayal edelim. Çok fazla boş alanınız olacaktır, ancak arada bir çizgileriniz, köşeleriniz vb. olur. Bu, tekrar eden düzenli bir yapıdır. Normal kristalinizde, elmaslardan kar tanelerine kadar, atomları bunun gibi tekrar eden desenlerde düzenlenmiştir.Desen, bir kristali tanımlamak için önemli olan şeydir. Bir zaman kristalinde, zaman simetrisi bozulmuştur. Zaman kristali, herhangi bir düzenlemede bulunabilen, ancak düzenli aralıklarla tekrar tekrar aynı desende son bulan bir atomlar topluluğudur. Bunu, pek çok tuhaf hareket eden parçaya sahip karmaşık bir saat mekanizması olarak hayal edebilirsiniz - ama belki de her ne yapıyorlarsa yapmaya geri dönmeden önce hepsi her dakika net bir şekil oluşturur!

Tüm Reklamları Kapat

Bunu gözümüzde canlandırmak için, Jüpiter'in en içteki üç büyük uydusunu ele alalım: Io, Europa ve Ganymede. Yörünge periyotlarının rezonansta olduğu söylenir. Io'nun her dört yörüngesi için Europa iki, Ganymede bir yörünge yapar. Yani kabaca her hafta (7.15 gün), desen kendini tekrarlar. Bu, bir zaman kristali için iyi bir benzetmedir, ancak bir zaman kristali değildir. Sadece kuantum dünyasında bulunabilen başka bir özel bileşen eklememiz gerekiyor. Sistem çevreye enerji kaybetmiyor – aslında sistem enerjisiz olarak değişir ve hareket eder. Gereksinimlerden biri, bu sistemlerin en düşük enerji durumunda olmalarıdır, bu yüzden onu tam anlamıyla harcayamazlar.

Bunun kulağa fazlasıyla sürekli hareket gibi geldiğini ve izole edilmiş bir sistemin entropisinin her zaman arttığını açıklayan termodinamiğin ikinci yasası tarafından açıkça yasaklandığını düşünüyor olabilirsiniz. Onlar sınırlayıcı bir durumdur. Bu zaman kristallerinin entropisi aynı kalır.

Bu nesneler yalnızca birkaç yıldır biliniyor, ancak araştırmacılar, geleceğin potansiyel bellek depolaması gibi kuantum bilgisayarlardaki olası uygulamaları araştırıyorlar.[1]

Kaynaklar

  1. Fizikist. Türkiye'nin Popüler Bilim Portalı - Fizikist. Alındığı Tarih: 24 Aralık 2024. Alındığı Yer: fizikist | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close