Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
3

Bir insan zamanın yavașladiğini farkedebilir mi?

Zamanin çeşitli sebeplerle bükülebildigini biliyoruz. Peki bir insan bu duruma maruz kalırsa zamanin hizlandigini, yavaşladigini veya durduğunu farkedebilir mi? Teşekkürler.
702 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Nevzat Emre Oruç
Uzman kardiyolog

Yukarda uzman bir arkadaş konuyu bazı detayları ile anlatmış ama biraz daha basit bir dil,metafor ve örneklemelerle anlatmak istiyorum. Bunun için bazı temel kaideleri kabul etmeniz gerekiyor. İnsan yaşayan bir canlı haliyle ve vücuduna kan pompalayan bir organa sahip. Şimdi kalbi bir saat olarak düşünün ve zamanın yavaşladığını hissederse neler olacağını da hayal edin. Bizim tik taklarımız ise Pulsasyondur. Bir abimizin dediği gibi kalp atacak aga.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot⁸

Kütle, uzay zaman dokusunu büker. Bu bükülme, kütleye yakın noktalarda en fazla olacak şekilde zamanda yavaşlamaya neden olur. Bu nedenle kütlesi en büyük olan karadeliklerde, bu bükülme en ileri düzeyde olur.

Dünya da uzay zaman dokusunu büker ve bu yüzden uzayda zaman dunyaya göre daha hızlı geçmektedir. Hatta bu etkiyi gezegenin yörüngesine yerleştirilen uyduların saatlerinde somut olarak görüyoruz farkın miktarından bağımsız olarak.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak zamanın bu rölatif etkisi, bilinç tarafından okunamaz. Biz uzayda ya da çok daha büyük bir gezegende de yaşasak, zaman in geçiş hızının artmasına rağmen, bunu algılamayız, bizim için değişen birşey olmaz. Çünkü zaman, tâbi olduğumuz bir boyut. Yani onun etkisi altındayız. O ne hızda geçerse, bizim için zaman referansı o hız olacaktır. Aslında bu, ışığın bükülen uzay zaman dokusundaki EGRI liği takip etmesiyle aynı mekanizma ile çalışıyor. Işık uzay zaman dokusuna tâbi olduğu için, bükülmüş alanda aynen dümdüz gider gibi gidiyor ancak dogrusundan saparak yani doğrultusunu bükerek ilerliyor. Çünkü o alanın etkisi altında. Karadeliğe yaklaşan bir kişi de, zaman inanılmaz yavaslasa da, bu yavaşlamayı hissedebilmeli için, bizim zaman normumuzu hala algılıyor olması lazım ki kendi zaman normu ile karşılaştırıp hız farkını anlayabilsin. Ancak o artık karadelik yakınındaki zamanin etkisine girmistir. Etkinin farki, teorik olarak gözlemci tarafından anlaşılabilir. Yani bir zaman etkisinde olup, farklı bir zaman etkisinde olan başka bir şeyi gözlemlemesi gerekir.

Dünya şartlarında da konuma bağlı zaman farkları vardır, ortak bir şimdi yoktur. Ancak bu farklar o kadar azdır ki asla anlayamayız. Kisinin ayaklarındaki zaman ile başındaki zaman bile farklı, bir apartmanın 1. Katı ile 10. Katı arasındaki zaman da kütleye uzaklığa bağlı farklıdır.

353 görüntülenme
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Lüzumsuz Adam
Fizik öğrenicisi

Buradaki belirleyici nokta zamanın yavaşlamasının evrendeki bütün nesneler ve canlılar için aynı şekilde olup olmadığı. Eğer her şey için zaman aynı miktarda yavaşlıyor ya da hızlanıyorsa bir insan bunu kesinlikle fark edemez. Ancak sadece kendisi için bir zaman yavaşlaması söz konusuysa bu sefer de devreye bu yavaşlamanın miktarı girer. Eğer büyük bir oranda yavaşlama söz konusuysa, etrafındaki diğer nesnelere veya canlılara bakarak kendisindeki zamanın yavaşlamasını fark edebilir. Eğer kendisi için zamanın yavaşlama oranı çok çok küçükse, etrafındaki diğer nesnelere veya canlılara bakarak bu farkı göremez.

Su sekilde de anlatilabilir. Zamanın yavaşlamasını fark etmek tıpkı diğer tüm ölçüm süreçlerinde olduğu gibi ancak kıyaslama ile olur. Her ölçme bir kıyaslamadır. Eğer kıyaslanan her iki şey de aynı miktarda değişirse, kıyaslama sonucu değişmeyecektir.

Tüm Reklamları Kapat

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close