Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 1 ay önce 6 Cevap
11

OpenAI ''Sora"adlı yapay videolar üreten aracını yayınladı. Gelecekte video ve film sektörü olumlu olumsuz nasıl etkilenir?

Gerçek olan ile sahte olanı ayırmakta güçlük çekilen bir sanal dünya çağına giriş yapmış bulunuyoruz. Olumlu olumsuz mu etkileneceğiz?
1,573 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
6 Cevap
Fikret Numan Emir
Elektrik elektronik mühendisliği öğrencisiyim.Antalyada okuyorum. 1 ay önce

Bence olumsuz etkileceneğiz.Daha önce benim sesimi benimle alakalı olmayan bir video ile montajlamışlardı ve ben bundan gerçekten rahatsız olmuştum.Daha güçlü farkları analiz edecek sistemler geliştirmemiz lazım.Sahte resimler ve videolarla seçimler,projeler,kararlar kolayca manipüle edilebilir.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 1 ay önce

Bu tanıtım tamamıyla özgürlüğün ve yaratıcılığın kisvesi altında kaosa davetiye çıkarmaktır. Bu gibi araçlar sanat ve medya dünyasını yeniden şekillendirmek yerine, sahte gerçekliklerin hakim olduğu bir distopyanın temellerini atıyor. Gerçek ile sahtenin ayırt edilemeyeceği bir dünyada ne etik kalır ne güven; her şey manipülasyonun oyuncağı olur. "Açıklık" adıyla yola çıkan OpenAI, aslında şeffaflık değil, karmaşa üretme misyonunu benimsemiş... Yaratıcı sektörü geliştirmek bir yana, sanatı, sanatçıyı ve izleyiciyi yapay bir çukurun içine itmekten başka bir işe yaramaz.

Film ve video sektörü bu teknolojiden "olumlu" etkilenmez, etkilenemez. Belki küçük çaplı girişimciler ancak olumlu etkilenebilir. Gerçek emeği hiçe sayarak üretilen yapay içeriklerle, sektör içi eşitsizlik ve istihdam krizlerini körüklemekten başka bir şey yapılmayacak. Ha şuanki haliyle büyük markaları sarsamaz ancak 10 yıl sonraki haliyle devrim yaratabilir. Fakat... gerçeklik algısının paramparça olduğu bir dünyada neye inanabiliriz ki? OpenAI'ın amacı gerçekten inovasyon mu, yoksa sahte bir geleceği gerçeğimiz kılmak mı? Sora yaratıcılığı özgürleştirmekten çok onun tabutuna çivi çakan bir başka araçtan öteye geçemez...

Tüm Reklamları Kapat

150 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
16
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 1 ay önce

Sora şu anki haliyle hiçbir sektörde hiçbir değişim yaratamaz. Ama gelecekteki hâli tabii ki başka bir konu. Şu anda Sora'nın olduğu yer, GPT 2'nin olduğu yere çok benzer: Yani berbat. Şu anda Sora ile makul bir düzeyde yapılabilecek hemen her şeyi stok video sitelerinden bulmak mümkün. Stok sitelerinde olmayan şeylerinse ezici çoğunluğunu yaratamayacak kadar kötü bir konumda (mesela dalından koptuktan sonra yere doğru değil de havaya doğru düşen, yani yerçekimini alt eden kırmızı bir elma yaratmayı deneyin, göreceksiniz).

İleride film sektöründe yavaş yavaş kullanılmaya başlayacak; ama tıpkı CGI'a olan ayak direme gibi, buna da ayak direyen yönetmenler vs. olacak. Ama sektörün büyük bir kısmında kullanılır hâle gelecek. Bu, kısa ve orta vadede hiçbir işi yerinden etmez, muhtemelen sadece küçük prodüksiyon şirketlerinin masrafları kısmasına (mesela belli sahneleri yerinde çekmek yerine AI ile yaratmalarına) neden olacak. Bu da kötü bir şey değil, iyi bir şey, yaratıcılığı arttıracak.

Ama "hipergüçlü Sora" tarzı bir şeye ulaşabilecek olursak, yani ona ne verirsek verelim kusursuz bir şekilde yaratabilecek bir yapay zeka sistemine erişirsek, o zaman çok tuhaf senaryolar doğuyor tabii. Mesela istediğimiz bir filmi baştan sona senaryosuyla birlikte verip ürettirebileceğiz.

Tüm Reklamları Kapat

Ama işte burada gerçekçi olmakla hayalperest olmak arasındaki fark devreye giriyor. Süpergüçlü yapay zekadan bahsederken de benzer bir problem var çünkü. Öyle bir şey var olursa toplumumuz baştan sona dönüşecek, öyle "Şu meslek kayboldu, bu meslek azaldı." falan basit problemler olur. Ama oraya ulaşana kadar yapay zeka "hipergüçlü" olmayacağı için, hep bir fırsat boşluğu da bıracak: Kendisini en iyi kullananlar en öne geçecekler, en çok kullananlar maliyetlerini o derece düşürebilecekler, vs. Yani ne seviyedeki yapay zekadan bahsettiğimizi netleştirmemiz çok önemli.

168 görüntülenme
26
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Aykut Kayı
Yapay Zekaya ilgili 1 ay önce

Film sektörünfe bazen çok küçük bir bölüm için cok fazla zaman ve yatırım yapılıyor. Sora ve gelecekte benzeri projeler eğitilmiş bir yapay zeka ile bu zaman ve maliyetleri çok aşağı çekebilir. Olumlu yanlar olarak bunları söyleyebilirim.

Öğrenilmiş yapay zekada bu süreçte telif hakları konusu film sektörü içinde geçerli olabilir belki bu durum yaratıcılığın önüne geçebilir.

Bir çok alanda yapay zeka desteği alınması iş gücündede azalmaya sebep olur buda insan faktöründeki ihtiyacı azaltır.

Tüm Reklamları Kapat

Maliyetlerden ve zamandan tasarrufta zamanla daha çok film üretilmesine sebep olabilir bu durumda birbirine benzer bir çok ürünle karşılaşabiliriz yada iyi olanı seçmekte zorlanmak gibi sonuçlar doğurabilir. Bu bahsettiklerimde olumsuz yönleri olabilir.

Şahsi fikrim yapay zeka bir çok alanda kolaylıklar sağlasada sanatsal konularda emekten yanayım. İyileştirmek için kullanılması güzel olabilir fakat üretme konusunda insan fikrinin önde olması tercihim olurdu. Tabi zaman daha doğrusunu gösterecek belki sora gibi bir projelerin yazıp yönetip ürettiği filmler 10 yıl sonra ilk tercihimiz olabilir.

10
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Aktaş
Ufuk Aktaş
52K UP
Bilim Takipçisi 1 ay önce

Her zaman bir karşıt durum olur bu alanda da iyimser olumlu işler çıkabilir. Her durumda da hukuki altyapısı olmadan kullanıma girmesi endişelenmemizi sağladı yine mahdurları olduğunu duyuyoruz gelişmeler ne gösterecek görelim bakalım.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mustafa Ergelen
Toprak mahsülleriyle ilgileniyorum Türkiye Yaşıyorum 1 ay önce

Gelecekte insanlık için faydalı olacağına inanıyorum be güveniyorum bu teknoloji çağını kolaylaştırmak için mücadele eden kardeşlerime teşekkür ediyorum rabbim zihin açıklığı versin başarı yolunda bilgi sahibi olmak öğrenmek gerçekten insana özgüven kendine değer verdiğini anlıyorsun

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close