ATEŞİ ÇALMAK!
Muhtemelen Antik Yunan Tanrısı Promethus’un taklidi olurdu. Ki bizim tür olarak hikayemizin en kapsamlı ve en iyi mitolojik aktarımıdır kanımca, ateşi çalmak…
Buna ekleyebileceğim tek şey, aynı miti dünya merkezli olmaktan çıkarmak olurdu.
Haliyle bugünkü tanrımız (ticarileşen) bilim ve tekelinde tutanlar olunca, Promethus’ta bunların arasından çıkıp bilimi halka, bedelini ödemeyi göze alarak taşıyanlar, sunacakları “ateş” de kuantum evreninin şifreleri olsa gerek.
Bizleri yeni insana ve evrenin sırlarına götürecek olan, bu küçücük dünyada varlığımızın ancak bir bütün olarak “biz” (dünyalı) olabildiğimizde öte dünyalara yelken açabilecek güce ve cesarete kavuşabileceğimizi kafamıza kazıyan cinsinden…Sevgiyle…
Not: Prometheus, insanlarla ateşi (bilimin ve aydınlanmanın sembolü) paylaştığı için Zeus tarafından, bir kartalın (bazen akbabayla karıştırılır) her gün, geceleri yeniden oluşan karaciğerini yemesiyle cezalandırılmıştır. Onu Kafkas dağının tepesindeki bu işkenceden Zeus'un oğlu olan yarı tanrı ve ölümlü Herakles kurtarır..(İlgili kaynaklar kaynakça bölümünde verilmiştir.)
Kaynaklar
- Şefik Can. (1994). Klasik Yunan Mitolojisi. Yayınevi: İnkılap Kitabevi. sf: 543.
- Galina Serebryakova. (2006). Ateşi Çalmak (5 Cilt). ISBN: 9789756865309. Yayınevi: Evrensel Basım Yayın.