Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mürsel Korkmaz
Mürsel Korkmaz
1,107 UP
Üye 1 ay önce 1 Cevap
3

Elektrik nedir Artı ve eksi yük tam olarak ne demek?

Selamlar herkese Elletrik yükleri hakkında uzun suredir düşündüğüm bazı sorular var Artı ve eksi dediğimiz yükler tam olarak nedir ve nasıl çalışır yani pilden çıkan artı labmayı yakıp yoluna devam edip pile tekrar eksi olarak mı ulaşıyor veya bu döngü sürekli artıdan eksiye mi gerçekleşir eksiden artıya olmuyor mu
297 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Barış Gürbüz
Elektrik Mühendisi 1 ay önce

Elektronlar eksi yüklü olduğu için elektronların hareket yönü - kutuptan artı kutuba doğrudur. Ancak akımın yönü elektronların hareket yönünün tersidir. Elektrik Akımı olması için illa elektron akışının olması gerekmez. Örneğin parçacık hızlandırıcılarında artı yüklü protonlar hızlandırılıyor, burda akımın yönü protonların harekatı ile aynı yöndedir. Veyahut gaz, elektrolitlerde akımın yönü pozitif ve negatif yüklerin hareketlerinin toplamdır. Genel kabul olarak akımın yönü elektron akış yönünün tersidir. Bir atom elektron kaybederse artı yüklü olur, elektron kazanırsa negatif yüklü olur.

Pil durumunda elektron akışının olması için potansiyel farkı olması gerekir. Eğer pili lambaya bağlayan devrenin her iki ucunda potansiyel farkı olmasa elektrik alan oluşmayacağı için elektromotor kuvvet oluşmayacak ve elektron akışı olmayacaktır.

Pilin artı kutbu katot ( elektron kaybetmiş ) , - kutbu anot ( elektron ) kazanmıştır. Pil içinde elektro kimyasal reaksiyon neticesinde elektronlar - kutuptan artı kutba doğru itilirler. Çinko - Bakır pillerinde

Tüm Reklamları Kapat

Anot: Zn(k) → Zn2+ +2e-( çinko sülfat içerisinde)

Katot: Cu2+ + 2e- → Cu(k)( bakır sülfat içerisinde)

Net tepkime: Zn(k) + Cu2+(aq) → Zn2+(aq) + Cu(k) bu kimyasal tepkime devam ettiği sürece ( yükseltgenme-indirgenme) pil çalışır ve lamba yanar.

Elektrik yükü elektronların yüklerinin toplamıdır. Elektrik yükü kuantalıdır. Örneğin 1 coulomb yükü 6.25x10 üzeri 18 elektrondan oluşur.

Tüm Reklamları Kapat

Çevremizde gördüğümüz tüm olaylar maddenin elektron alış verişi nedeni ile oluşur. tüm kimya bunun üzerine kuruludur. Çevremizde gördüğümüz tüm moleküller su, toprak, biz, herşey maddenin elektron alış verişi sonucu oluşur. Elektronların atomdaki dizilişi ve enerji seviyeleri farklı elementleri oluşturur. Tüm maddelerdeki elektronlar aynıdır. Demirdeki elektron ile hidrojendeki elektron aynıdır, proton ve nötronların da aynı olduğu gibi sadece kuantum seviyeleri farklıdır.

Elektronun ömrü 6,6 x 10 üzeri 28 yıldır. İlk elektronlar büyük patlamadan yaklaşık 6- 12 saniye sonra oluşmuştur. İlk atomlara bağlanması içinse 380 bin yıl geçmiştir. . Bing Bangtan itibaren varlar ve neden var olduklarını diğer temel parçacıklarda olduğu gibi bilmiyoruz. İşin ilginci elektronlar proton ve nötronların aksine daha küçük parçacıklardan oluşmuyor.

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close