Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Öznur Kutlu
Üye 6 Nisan 2023
6

Modern insanın yani Homo sapiens'in Afrika'dan dünyaya yayılımına canlı ya da cansız hangi faktörler neden olmuştur?

550 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlhan Taşlı
Antropoloji Okuru 3 hafta önce

Aslında Afrika'yı ilk terk eden tür Homo Erectus olarak bilinir. Yaklaşık 2 milyon yıl önce ortaya çıkmış ve Avrupa, Asya kıtalarının pek çok bölgesinde yaşayarak, bölgesel insan türlerine de evrimleştiği düşünülür (Cava İnsanı, Pekin İnsanı, Neandertal gibi). Bu türün Afrika'da kalanlarının ise önce H. Heidelbergensis ve ardından türümüze evrildiği kabul edilir (konu hala tartışmaya açıktır).

Alternatif bir görüşe göre: Erectus atası olarak bilinen H. habilis'in Batı Asya'ya göç ettiği ve Erectus'un burada evrilerek, gene bir kısmının Afrika'ya döndüğünü düşündüren bulgular da mevcuttur. Yani ilk terk eden H. habilis de olabilir. Tabi iki türün yaklaşık 500.000 yıl süre aynı dönemde yaşamış olması bu ihtimali zayıflatsa da, Habilislerin bir kolunun diğer popülasyonlardan ayrılarak farklı bir türe evrilme ihtimalini göz ardı edemeyiz. Yaklaşık 2 milyon ila 1.8 milyon yıl arasında neredeyse (Cava Adası bulguları 1.8 milyon yıl öncesine ait) Avrupa'nın büyük kısmı ve Asya kıtasının Hint Adaları dahil en ücra kısımlarında kalıntılarının bulunması, bu türün göç etme ve kaynak arayışı konusunda başarısını gözler önüne sermektedir.

İlk iki paragraf sorunuzun dışında gibi görünse de, şöyle bir bağlantısı var: Türler yaşadıkları ortamda kaynaklarının sınırlanması veya popülasyonlarının artarak gruplar arası baskının artması, göç etme motivasyonlarını artırmış olabilir. Kaynakların azalmasında, iklim değişikliğinden, aşırı avlanmaya kadar pek çok sebep gösterilebilir. Özellikle iklim değişikliği ve bitki türleri üzerindeki etkisi, otçul memelilerin de bölgeyi terk etmesine ve bu hayvanlardan beslenen türlerin de takip etmesine neden olmuş olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bizim türümüzden elde edilen kanıtlar da diğer türlerin motivasyonları ile benzerlik göstermekte: Aslında 60-70.000 yıl önce kıtayı terk etmiş gibi görünsek de, durum biraz karışıktır. Son yıllarda ele geçen bulgulara göre 180.000 yıl öncesine tarihlenen ve İsrail'de bulanan bir mağara kalıntısı, türümüzün Ortadoğu bölgesine zaman zaman girip çıktığını göstermekte. Son yıllarda yapılan DNA analizlerine göre; Afrika Kıtası'nı kalıcı terk eden grubun, Doğu Afrika insanlarına ait 750-1500 nüfusu olan grup veya grupları işaret etmekte. Elbette bu iddialar kesin bir dille onaylanmıyor. Karışıklığa neden olan durum şu olabilir: Muhtemeldir ki bu göç tek bir seferliğine yaşanmamıştır. Popülasyon üzerinde oluşan her baskı, türümüzü farklı dönemlerde de göç etmeye mecbur kılmış olabilir. [1]

149 görüntülenme

Kaynaklar

  1. U. C. Ardal. İlk İnsanlar Afrika’yı Neden Terk Etti? - Arkeofili. (13 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 3 Aralık 2024. Alındığı Yer: Arkeofili | Arşiv Bağlantısı
11
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close