Evrim Ağacı'nın özelliklerini kısaca gözden geçirelim.
-Temel bilimlerde titizlikle hazırlanmış makaleler mevcut.
-Üyelerin hazırladıkları içeriklerin, editör kontrolünden/onayından sonra yayınlanması.
-Başta soru-cevap kısmı olmak üzere, pek çok kategoride paylaşım söz konusu.
-Yeni gelen uygulama ile bu paylaşımlar üzerinden sosyal etkileşimler mevcut.
-Özellikle soruların yoğunlaştığı konularda yapılan video içerikleri mevcut (Çağrı Bey'in bu konudaki başarısı çok çarpıcı).
-Eser İnceleme, Bilim Sözlüğü, Yaşam Ağacı, Periodum, Nasa Apod, Alıntı-Aforizma başlıkları altında toplanmış bölümler.
Globalde, belli başlı konulara odaklanmış ve oldukça başarılı You Tube içerikleri mevcut. Ancak bu denli detaylı ve etkileşimi olan bir platforma denk gelemedim.
Açıklama kısmında "global ölçekte dahi benzeri neden yok" şeklinde sorulmuş.
Nedenleri çok açık:
Ülkemiz şartlarında (maalesef üniversitelerde dahil) bilim ve bilimsel düşünce özgürce konuşulamıyor. Pek çok akademisyen istediği konuda özgürce bilimsel çalışmalarına yön veremiyor (özellikle bu platformun ismini taşıdığı konuda). İnternet ortamı bilim dışı içeriklerden geçilmiyor. Üstelik bu içeriklerin bir kısmını öğretim üyelerimiz yapıyor. Hatta bazı üniversiteler bilim dışı manifestolar yayınlamaya başladı.
Benzetmek ne kadar doğru olacak bilmiyorum ama, geçenlerde bir soruya cevap verirken, bir felsefecinin şu tespitini kullanmıştım: 500 yıl boyunca İtalya'da savaş, kaos, toplumsal çalkantılar yaşanırken, İsviçre tarihinin en barışçıl dönemini yaşamıştı. Bu sıkıntılı sürecin sonunda İtalya Rönesansı başlatırken, İsviçre ancak saat yapabilmişti.
Bence; bilim sever insanların ufacık bir mum yakması, bilim ve bilimsel düşünceyi özgürce konuşmaya/paylaşmaya aç gençlerin desteği, böylesine zengin bir platformun doğmasına neden olmuştur.