Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Taner Özcan
Taner Özcan
44K UP
Üye 11 Kasım 3 Cevap
4

Dünya gibi büyük bir küreyi / geoiti nasıl algılayabilirim?

Benim az gelişmiş beynim dünyanın yuvarlaklığını algılayamıyor. 1. Bu kadar suyun gezegende tutunmasını sadece akıntılar ve yer çekimi ile açıklanması. 2. Ekvatordan sonra tüm güneyde nasıl oluyor da baş aşağı durmayan bir düzenin oluştuğu. Bunu görsel olarak anlatabilecek bir animasyon gibi bir şey var mı? Teşekkürler
458 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Poyraz Sıngın
fizik araştırmacısı 1 ay önce

Merhabalar.

Öncelikle diğer cevaplara teşekkür ederim. Soruda kastınız tam olarak bu olmasa da ben affınıza sığınarak işi biraz daha matematiksel olarak ele almaya çalışacağım. Zira bazı insanlar Dünya'nın yuvarlaklığını animasyonlarla vb. dahi kabul edemiyor ve uçaklarla neden gözükmediğini sorguluyorlar. Yani ben biraz perspektifsel açıdan bahsedeceğim.

İlk olarak bir kağıda Dünyamızı temsilen bir daire çizdiğinizi hayal edin. Dairenin (yani Dünya'nın) merkezine bir nokta çizin. Bu noktadan Kuzey kutup noktasına doğru düz bir çizgi çekin ve yarıçapı elde edin. (Dünyamızın yarıçapı yaklaşık 6.371kmdir) Sorumuz şu: bir gözlemci yerden ne kadar yükselirse Dünya'yı tam bir yuvarlak olarak "detaylıca" görür? Bu durumda yine Kuzey kutup noktasının üzerinde bulunan (yarıçap doğrusunun hayali uzantısının üzerinde) (yüzeye temas etmeyen) bir nokta daha çizin. Bu noktanın yerden yüksekliğini "h" harfi ile gösterin. Bu nokta bizler için gözlemciyi ifade ediyor. Şimdi gözlemci noktasından Dünya ekvatoruna doğru (gözlemciye göre Doğu Yarı Küredeki ufuk çizgisi) düz bir çizgi çekin. Bu çizgi gözlemcinin görebileceği yaklaşık uzunluğu ifade eder. (Çizgi uzunluğunu "d" harfi ile gösterelim.) Son olarak "d" çizgisinin ufuk noktası ile temas ettiği yerden merkeze doğru bir dikme indirelim ve 2. bir yarıçap çizelim (yarıçaplar "r" harfi ile gösterilsin). Böylece hipotenüsü h+r olan 1. dik kenarı d ve 2. dik kenarı r olan bir dik üçgen elde etmiş olduk. Şimdi formülümüzü (Pisagor Teoremine göre) kuralım. (h+r)^2=r^2+d^2 yani "d = kök içerisinde h^2+2hr". d uzunluğumuzun kişinin görebileceği "yaklaşık" mesafe olduğunu söylemiştik. Dünyamızın çapı yaklaşık 12.742 kilometre olduğundan d de 12.742 kilometre olmalıdır. Bu durumda r değerini de bildiğimize göre h değerini bulabiliriz. Bu hesaba göre h değeri yaklaşık 10.000 kilometre çıkar. Ancak sonuç tabii ki yanıltıcıdır. Bizim d kabulümüz olan 12.742 kilometre gerçekte o kadar kısa değildir çünkü dünya bir geoittir. Yani d>12.742 kilometre olmalıdır. Gerekli hesaplamalar yapıldığında uygun yükseklik yaklaşık 35.000 kilometre çıkmaktadır. Yani matematiksel olarak bu değerin altında (gökyüzü balonları, uçaklar vb.) Dünya'nın yuvarlaklığı zaten tam anlamıyla gözükmez.

Tüm Reklamları Kapat

Son olarak yukarı ve aşağı kavramlarının göreli olduğuna ve insanlar için oluşturulduğuna dikkat çekmeliyim. Bir insan nerenin yukarısı nerenin aşağısı olduğunu iç kulak sıvılarındaki değişikliklerden anlar zira bu sıvılar yer çekiminin merkezine (görece aşağıya) yönelir. Yani yer çekiminin olmadığı uzay gibi ortamlarda aşağı ve yukarı kavramları yoktur. Bu durumda Dünya'nın geoit (veya küreden) başka bir şekle sahip olamayacağı aşikardır. Zira böyle bir durum olsaydı farklı yerlerde bulunan insanlar için aşağısı ve yukarısı farklı olurdu çünkü yer çekimi merkezinin her yere eşit uzaklıkta olduğu şekil küredir. Yani örneğin Dünyamız düz olsaydı Amerika'daki bir birey için aşağısı Güney olmak yerine Doğu yönü (sağ kol) olurdu. Aşağıyı aşağı olarak deneyimleyebilenler sadece merkezdeki insanlar konumuna gelirdi. Yani aslında Güney ve Kuzey yarı kürelerin olması ve insanların aşağıyı merkez doğrultusunda hissetmesi düz bir dünyanın değil küre bir dünyanın en büyük kanıtlarından biridir.

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlhan Taşlı
İyi Bir Gözlemci 12 Kasım

Görseli, animasyonu boş verin. Eğer gözlerinizde ciddi bir bozukluk yoksa bunu rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz. Özellikle dolunayın olduğu gecelerde Ay'a bakın, ne görüyoruz? Güneş'in ışığını yansıtan bir küre. Teleskobunuz yoksa, akıllı telefonunuz vardır. Ay'ın üstüne getirin ve görüntünün net kalması kaydıyla iyice büyütün. Ay'ın yüzeyinin büyük kısmı çok hafif pudra benzeri tozla kaplı olmasına rağmen aşağı düşen bir şey göremezsiniz. Olmadı gündüzleri bulutsuz bir günde Güneş'e bakın. Tabi çıplak gözle değil, ışığı soğuran filtreli filmler ile. Gördüğünüz gene bir küre. Güneşi oluşturan temel element hidrojen. Bu gazın yoğunluğu, bırakın suyu, atmosferimizdeki havadan bile hafif (hidrojen balonlarını düşünün). Güneş'in altına baktığınızda bu gazın yıldızımızı terk ettiğini göremezsiniz. Zaten terk ediyor olsalar bir süre sonra ortada ne Ay kalır, ne de Güneş.

Uzun lafın kısası kütle çekim etkisini küçümsemeyin. Diğer yandan aşağı, yukarı, kuzey, güney, doğu, batı gibi tanımlamalar, bizlerin gezegen üzerinde konumumuzu belirleyen kavramlar. Güney yarımkürede yaşayan için, aşağısı yer çekimine maruz kaldığı yöndür, yani kuzey yarımküredekine göre zıt yön. Uzaya çıktığınızda bu tanımlamalar hiç bir şey ifade etmez. Güneş'e baktığımızda, kuzey kutbunda yaşayanın gördüğü üst ve alt, güney kutbunda yaşayan için tam tersidir (iyice anlaşılsın diye özellikle "kutup" ifadesi kullandım).

Tüm Reklamları Kapat

8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Büşra Dobur
Büşra Dobur
50K UP
Uzay mühendisiyim 14 Kasım

Merhaba, size Genius with Stephan Hawking belgeselini önerebilirim. Tüm bölümlerinde fizikle ilgisi olmayan ama insanlığın merak ettiği soruları tek tek ele alıp, gönüllü insanlarla bir takım deneyler yapıyorlar ve sorularına cevaplar bulmaya çalışıyorlar. [1]

Kaynaklar

  1. IMDb. Genius By Stephen Hawking (Tv Series 2016) ⭐ 7.7 | Documentary. (18 Mayıs 2016). Alındığı Tarih: 14 Kasım 2024. Alındığı Yer: IMDb | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close