Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
3

İnsanlar susuz 3 günden fazla hayatta kalabilir mi?

Bildiğiniz üzere insanlar biyolojileri gereği en fazla 3 gün susuz kalabilir ama bazı depremlerde bazı insanlar susuz ve aç şekilde enkaz altında 6-7 gün kalmalarına rağmen hayatta kalabiliyorlar. Bu nasıl mümkün?
478 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Sonya Demirboğa
Öğrenciyim 13 Kasım

Bu basit görünen soruya bir cevap vermek imkansızdır çünkü birçok değişken faktör bir kişinin hayatta kalma süresini belirler. En uç koşullar altında, ölüm oldukça hızlı gelebilir. Örneğin, sıcak bir arabada bırakılan bir çocuk veya sıcak havada çok fazla egzersiz yapan bir atlet birkaç saat içinde susuz kalabilir, aşırı ısınabilir ve ölebilir. Buna karşın, rahat bir ortamda bulunan bir yetişkin, hiç su almadan veya çok sınırlı su alarak bir hafta veya daha fazla yaşayabilir.[1]

Sağlıklı bir yetişkin genelde 3 güne kadar susuzluğa dayanabilirken, bu sürenin çok nadir olarak 8-10 güne kadar uzayabildiği görülmüştür. Fakat ek hastalıklar veya ortamın sıcak olması susuzluğa tolerasyonu azaltır. Buna karşın daha önce 30 Ekim 2020'de Ege Denizi'nde gerçekleşen 6,9 şiddetindeki İzmir Depremi'nde ve 6 Şubat 2023'te 2 büyük sarsıntı yaşanan Kahramanmaraş Depremi'nde gördüğümüz gibi 180 saati aşkın susuz-yemeksiz kalan çocukların sağ kaldıkları mucizevi durumlar çok nadir de olsa vardır.

Vücudun su kaybetmesine tıp dilinde dehidratasyon denir. Dehidratasyon saatler ve günler için hızla gerçekleşebilir, aşırı susama, yorgunluk ve müdahale edilmezse nihayetinde organ yetmezliği ve yaşam kaybına neden olur. Kişi ilk gün susuzluktan ve hafif halsizlikten yakınırken, üçüncü güne gelindiğinde organ yetmezliğine geçebilir.Dehidrasyon herkesi aynı şekilde etkilemez. Her insan, dehidrasyona karşı farklı bir tolerans seviyesine sahiptir ve bir başkasından daha uzun veya daha kısa süreler boyunca susuz hayatta kalabililir.[2]

Tüm Reklamları Kapat

Susuzluk durumunda vücut öncelikle dışarıdan aldığı suyu kullanır ve sonra su ihtiyacını yağ hücrelerinde depoladığı suyu kullanarak giderir. Susuzluk devam ederse belli bir sıra ile organlara su/kan akışı azalır.Vücudun, iç sıcaklığı dengelemek ve hücreleri canlı tutmak gibi birçok temel işlevi yerine getirmek için bol miktarda suya ihtiyacı vardır.Genel bir kural olarak, bir kişi yaklaşık 3 gün susuz hayatta kalabilir. Bununla birlikte, bir vücudun ne kadar suya ihtiyacı olduğu ve suyu nasıl kullandığı gibi bazı faktörler bunu etkileyebilir.

Bir kişinin ne kadar suya ihtiyacı olduğunu değiştirebilecek faktörler şunları içerir:

  • yaş
  • aktivite seviyeleri
  • genel sağlık
  • boy ve kilo gibi bedensel faktörler
  • cinsiyet
  • ortam ısısı

Bilinen en uzun süre susuz kalan kişi, hapisteyken 1979'da görevli memurlar onu unuttuktan sonra 18 gün boyunca bir polis hücresinde kilitli kalan 18 yaşındaki Avusturyalı duvar ustası Andreas Mihavecz'in durumudur . Davası Guinness Rekorlar Kitabı'na bile girmiştir.[3]

Kaynaklar

  1. Scientific American. How Long Can The Average Person Survive Without Water?. (9 Aralık 2002). Alındığı Tarih: 13 Kasım 2024. Alındığı Yer: Scientific American | Arşiv Bağlantısı
  2. P. D. M. ÖZDOĞAN. Bir İnsan Açlığa Ve Susuzluğa Ne Kadar Dayanabilir?. (3 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 13 Kasım 2024. Alındığı Yer: Prof. Dr. Mustafa ÖZDOĞAN | Arşiv Bağlantısı
  3. A. Beall. How Long Can You Survive Without Water?. (20 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 13 Kasım 2024. Alındığı Yer: BBC | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
10
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Pelin Peker
Pelin Peker
52K UP
Öğrenciyim, derslerden öğrendiğim kadar biliyorum. 13 Kasım

Normalde insan 3 gün kadar susuz hayatta kalabilir. Ancak enkaz altındaki kişiler, fiziksel aktiviteleri minimumda olduğu için daha az su kaybederler. Vücut susuz kaldığında suyu maksimum düzeyde koruyabilmek için metabolizmayı yavaşlatır, idrar miktarını azaltır ve terlemeyi minimuma indirir. Bu şekilde susuzluk açısından dayanıklılık bir nebze olsun artar.[1]

Kaynaklar

  1. Maltepe Hastanesi, et al. Metabolizma. Alındığı Tarih: 13 Kasım 2024. Alındığı Yer: "maltepehastanesi" | Arşiv Bağlantısı
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close