Kendi adıma konuşmak gerekirse ben zaten sorduğum sorulara ödül eklemiştim. Bir daha soru sorarsam yine ödül eklerim bende bu düşünce taraftarıyım. Sorularımıza cevap veren kişiler belli bir konuda bilgi sahibi kişiler ve eğer cevapları öne çıkarılmaya değerse ben tekrar paylaşıp öne çıkarılmasına yardımcı da olmaya çalışıyorum. Bence bu da yapılmalı:) ve evet haklısınız dediğiniz şeye katılıyorum soru soruyorsak bence ödül de eklemeliyiz cevap veren kişiye teşekkür gibi bişey olur.
Fatma Hanım'a tamamen katılıyorum. Ben de soru sordukça UP puanları ekliyorum. Amacım genellikle kendi merak ettiğim konulardan ziyade, Google'dan trafik çekmek oluyor. Evrim Ağacı'nda daha önce sorulmamış ve sıkça aranan sorular siteye önemli ölçüde trafik sağlıyor.
Soru sorarken eğer sorunun net bir cevabı varsa, bu cevabı ilk cümlede verip ardından detaylara inmek çok daha etkili oluyor. Bu yaklaşım Google'ın öne çıkan snippet olarak bilinen ve kullanıcılara hızlı cevaplar sunan özelliğinde yer alma şansını artırıyor. İlk cevap cümlesinde eğer bir formül veya sayı vereceksek KaTeX dilinde yazmamak faydalı çünkü Google, KaTeX kodlarını doğrudan görüntüleyemiyor (burada formül olarak işaretlendiğinde). Formülleri metin formatında sunmak arama motorlarının içeriği daha iyi indekslemesini sağlıyor. Tabii ilk cümle sonrasında yine KaTeX kullanımına devam edilebilir.
Cevaplarda yapay zekâ kullanımı konusunda da dikkatli olmak gerekiyor. Google'ın algoritmaları yapay zekâ tarafından üretilen içeriği tespit edebiliyor ve bu tür içerikleri arama sonuçlarında geri plana atabiliyor. Hatta sadece geri plana atmakla kalmıyor, platformun genel skorunu düşürüyor. Bu nedenle cevapları yazarken yapay zekâdan destek alsak bile, özgün bir şekilde yazılmış gibi düzenlememiz gerekiyor.
Tüm Reklamları Kapat
Bu noktalara dikkat edersek dışarıdan da önemli miktarda trafik elde edebiliriz. Yapay zekâ kullanmayalım demiyorum; elbette araştırma ve içerik geliştirme sürecinde faydalı bir araç. Sadece copy paste yapmak çok büyük problem.
Yine de ben bir moderatör değilim, sadece gördüğümü ve var olan şeyi söylüyorum, tabii bu söylediklerim buradaki kurallara aykırıysa, cevabım silinebilir. Hiç yanlış anlaşılma olmaz. Ancak şu örneğe bakmakta da fayda var diye düşünüyorum.
Cevapta da görüldüğü gibi ilk cümlede net cevap verilmiş ve KaTeX dilinde yazılıp formül olarak işaretlenmiş. Şimdi google sonucuna bakalım:
Görüldüğü üzere google formül işaretlemesi yaptıktan sonra göremiyor. Bu yüzden snippet'e alamıyor. Haliyle de trafik düşüyor. Hatta anahtar kelime sıralamasında anlt sıralara düşüyor. Tabii ekip bunun yapılmasını cevap yazanlardan isteyemez sonuçta içerik tarafına göre daha serbest burası. Ancak biz bilirsek ve uygulamaya çalışırsak Evrim Ağacı'na da katkıda bulunmuş oluruz. Bu arada konudan biraz saptım ama değinmek istedim. Bugün de bi soru soracağım yine 😅
Bazen eklesende istediğin cevabı alamayabiliyorsun oda can sıkıcı olabiliyor çünkü istediğin cevabı almak için up ekliyorsun en azından bence ama genel olarak eklendiği zaman insanlar araştırıyor ve belki doğru yerlere parmak bastığın zaman insanlar başka şeylerde öğrenmiş olabiliyor veya ogretebiliyor
6
1
Paylaş
Alıntıla
Alıntıları Göster
Dış Sitelerde Paylaş
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Giriş Yap ve Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz
denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından
yayınlanan
makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru
olup
olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu
platformda
yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti
etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla
işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla
platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim
Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç
katın.
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Evrim Ağacı'nın 2024'teki bilim yolculuğunda siz de yerinizi alın!
Bu yıl sayfamızda gezdiniz.
2024'te de bilimin Türkiye'nin her köşesine ulaşmasına katkıda bulunun! Evrim Ağacı olarak, sizin desteğinizle bilim iletişimini daha da ileriye taşımayı hedefliyoruz. Milyarderlerin, devletlerin veya uluslararası örgütlerin hiçbir desteği olmadan, neredeyse tamamen sizler gibi bilimseverler sayesinde ayakta duruyoruz. Siz de bu yolculuğun bir parçası olmak isterseniz, bize destek olabilirsiniz. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz
arasına şimdi katılın.
“Bilimin en büyük keşifleri, Evren ve bizim Evren'deki yerimizi sorgulamamıza zorlayan keşifler olmuştur.” Robert L. Park
Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?
Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen
desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu.
Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda
avantajından
biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak
reklamların %100'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı
zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş
yapmanızı tavsiye ederiz).