Göz boyutu ya da şekli düşündüğümüz gibi daha geniş bir alanı görmemizi sağlamaz. Aslında görüş açımızı belirleyen şey gözün büyüklüğünden çok göz küresinin içindeki retina ve gözün kafadaki konumudur. Çoğu insanın görüş açısı yaklaşık 180 derece civarındadır ve bu göz kaslarının hareket kabiliyeti retinadaki ışık algılayıcı hücrelerin yoğunluğu gibi etkenlerle belirlenir.
Büyük göz yapısına sahip olan kişilerde retina alanı biraz daha büyük olabilir bu da teorik olarak daha fazla ışık almasını sağlayabilir fakat bu durum daha geniş bir görüş alanı sağladığı anlamına gelmez. Görme gözün tek başına yaptığı bir iş değil; beyin gözden gelen bilgileri işler ve görsel algıyı şekillendirir. Görüş alanındaki bu farklılıklar genellikle önemsiz düzeydedir ve göz boyutundan ziyade genetik ve nörolojik faktörlerin birleşiminden etkilenir.
Özete büyük gözlere sahip olmak daha geniş bir alanı görmek anlamına gelmez. Görme kapasitemizi belirleyen birçok farklı faktör var ve göz boyutu bunlar arasında en baskın olanı değil. Görme açısı ve algı kabiliyeti daha çok gözün yapısal özellikleri retinadaki hücrelerin dağılımı ve beynin görsel bilgiyi işleme şekliyle ilgilidir.