Galaktoz, glukoza göre daha az tatlı olan ve sudaki çözünürlüğü fazla olmayan bir şeker türüdür.
Süt ve süt ürünlerinde, şeker pancarında, bazı bitkilerden elde edilen sakız ve reçinelerde zengin olarak bulunur. İnsan vücudu tarafından da sentezlenebilen galaktoz, glikolipid ve glikoproteinlerin yapısında kullanılır. Memeli hayvanların süt yapısında bulunur.
Galaktoz insanlar tarafından sindirilebilir. Galaktoz ince bağırsakta, aktif transport sayesinde epitel hücrelere geçiş yapar. Galaktozun sindirimi diğer karbonhidrat türlerine göre daha kolay gerçekleşir.
Kısaca faydalarından bazıları ise aşağıda belirttiğim gibi;
Galaktoz, karbonhidratların sindirimi ile ortaya çıkan bir basit şekerdir. Bağırsakta proteinler tarafından emilen galaktoz, vücudun gereksinimine göre hücreler yolu ile taşınarak gerekli olan faydayı sağlar. Bununla beraber galaktoz en sık karşılaşılan monosakkaritlerden biridir. Birçok biyolojik faaliyette yer alır. Metabolik reaksiyonlar için vücut için gerekli olan glikoza eşlik etmektedir. Glikozun yetersiz olduğu durumlarda alternatif olarak galaktoz görev alır. Enerji sentezi için glikoliz reaksiyonlarına katılır. Galaktoz, sütte bulunan laktozun içeriğinde bulunur. Süt üreten hayvanlar ve insanlar, glikoz ve galaktozdan laktozu biyosentezleyebilmektedir. Süt, yeni doğanlar için elzem bir besindir. Galaktoz, serebrosit adı verilen moleküllerin bileşenidir ve galaktoserebrosit olarak isimlendirilir. Galaktoserebrositler ise sıkça nöral dokuda bulunan moleküllerdir. Galaktozun beyin şekeri olarak adlandırılmasının sebebi de budur.
Kaynaklar
- campell. (1988). Campell.