Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Erim Özmen
Erim Özmen
49K UP
Üye 28 Eylül
4

Bozanik sicim nedir?

595 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Damla Eken
Damla Eken
65K UP
Fizik Öğrencisi 3 Ekim

Bozanik sicim, evrenin en temel yapı taşlarının belki de çok küçük, titreşen iplikler gibi şeyler olabileceğini öne süren bir bilimsel fikir. Bu iplikler o kadar küçükler ki hayal bile etmek zor. Farklı şekillerde titreşerek farklı parçacıkları (elektron, kuark gibi) oluşturduklarını düşünüyoruz. bu teoride sadece bozon adı verilen parçacıklar var. Diğer bir deyişle, maddenin temel yapıtaşlarını oluşturan parçacıklar değil, daha çok kuvvet taşıyan parçacıklar.[1]

Bu teori, fizikteki iki büyük teorinin (kuantum mekaniği ve genel görelilik) birleştirilmesi gibi büyük bir adım olabilir. Ancak henüz deneylerle kanıtlanmış değil ve birçok soru işaretini de beraberinde getiriyor.[2]

Bozanik sicim, evren hakkında bildiklerimizi kökünden değiştirebilecek potansiyele sahip, heyecan verici ama aynı zamanda karmaşık bir fikir

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. T. Zafer. Bozonik Sicim Teorisi - Kbt Bilim Sitesi. (11 Haziran 2013). Alındığı Tarih: 3 Ekim 2024. Alındığı Yer: KBT Bilim Sitesi | Arşiv Bağlantısı
  2. Khosann. Sicim Teorisindeki Sicimler Nedir? » Kozan Demircan. (13 Aralık 2019). Alındığı Tarih: 3 Ekim 2024. Alındığı Yer: Kozan Demircan | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Gökdeniz Sağlam
Araştırmacı Yazar 2 Ekim

Bozaik sicim teorisi bugün sicim teorisi olarak bilinen olgunun asıl halidir diyebiliriz. Pekala nedir bu sicim teorisi diye soracak olursak; kuantum mekaniği ve Einstein'in genel görelilik kuramını birleştiren atomaltı parçacıklarla alakalı bir teoridir.

Sicim teorisinin şahsen en dikkat çekici bulduğum yönü bildiğimiz boyutlar dışında yeni boyutlarında var olduğunu önermesidir, bildiğimiz üç uzay ve bir zaman boyutu vardır, sicim teorisi bunların üzerinde dairesel biçimde farklı boyutların olduğunu iddia etmektedir. Kafamız biraz karıştıysa boyut kavramının gözlemcinin boyutuyla alakalı olduğunu söylesek anlaşılması daha kolay olabilir.

Bizim için 2 boyutlu görünen yandan görünümlü bir kağıt parçası aslında bizden fiziksel olarak çok daha küçük bir canlı gözlemci için 3 boyutlu olabilir. Aynı şekilde bizim için 3 uzay ve 1 zamandan oluşan evrenimiz daha küçük veya daha büyük gözlemciler için farklı boyutsal anlamlar taşıyor olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Ali Övgün. 21. Yy Fiziği Sicim Teorisi; Ve Maddenin Gizemi. Alındığı Tarih: 2 Ekim 2024. Alındığı Yer: researchgate | Arşiv Bağlantısı
  2. Y. K. Başkaya, et al. (2020). Genel Göreliliğe Alternatif Gravitasyonel Kuramlar. Turkish Journal of Astronomy and Astrophysics, sf: 643-646. | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close