Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Önem Siz
Üye
0

İnsanlar hayvanlarla aktif olarak iletişim kurulabilir mi ?

hayvanların kendilerine özgü gelişmiş bir dili var mıdır?,varsa hayvanların dili çözülebilir mi,böyle bir çaba var mı? İnsanlar ileride hayvanlarla beden dili ve komutlar haricinde onlarla iletişim kurabilir mi?
1,718 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ecem Kaya
Ecem Kaya
95K UP
Etoloji ile ilgilenen biri

2010 yılının nisan ayında Adriano Lameira isimli biri kamerasını Almanya'daki Köln Hayvanat Bahçesi'nde Tilda isimli bir orangutanın kafesinin önüne kurdu .

Tilda'nın bir insan gibi ıslık çalabileceğine dair bir söylenti vardı ve Hollanda'daki Amsterdam Üniversitesi'nden Lameira, onu kamerada yakalamak istiyordu. Ancak kamera çekmeye devam ederken, Tilda ıslık çalmaktan çok daha fazlasını yaptı. Ellerini çırptı, dudaklarına şaplak attı ve bir dizi derin boğazlı insan benzeri bozuk ses çıkardı.Neredeyse kükürt heksaflorür soluyan biri gibi, sesini daha da derinleştirdi.

Tüm Reklamları Kapat

“Bunlar şimdiye kadar vahşi orangutanlardan duyduklarımızdan çok farklı değildi, aynı zamanda insan konuşmasıyla bazı benzerlikler de görebiliyorduk” diyor.

Tilda, insan konuşmasını taklit edebilecek gibi görünen ilk hayvan değildi. Bir avuç diğer tür de filler ve beyaz balinalar da dahil olmak üzere konuşma gibi sesler çıkarır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu hayvanlar bizi ayıran dil engeli arasında köprü kurabiliyor gibi görünüyor. Ve bizim gibi konuşma girişimleri onları karşı konulmaz kılıyor. Ama bizim gibi gerçekten "konuşabilirler" mi? Bu sadece ses çıkarabilme meselesi değil. Gerçekten konuşma olarak saymak için, hayvanların ne anlama geldiğini anlamaları gerekir. Tilda 1965'te doğdu, Borneo adasından yakalandı ve esaret altında büyüdü

Lameira'nın ekibi, çağrılarının çarpıcı bir şekilde insan konuşmasına benzediğini buldu. Hızlı ritimleri konuşan insanlarınkiyle tam olarak eşleşiyordu. Dahası, ünlü ve ünsüz gibi sesleri birleştiriyor gibiydi. Lameira, bu heceleri, kelimeleri ve cümleleri nasıl inşa ettiğimizin bir habercisidir, ancak çağrıları konuşmamızın mükemmel bir taklidi olmaktan çok uzaktır. Ama oradaki tek taklitçi o değil. Ünlü olarak papağanlar papağanlar da iyidir.

Uzun bir süre, araştırmacılar onların vokal organlarında sorun olduğuna inanıyorlardı. Vokal yolları bizimkine benzer, ancak 20. yüzyıldaki çalışmalar ses kutularının bizimki kadar inmediğini ileri sürdü.

Ancak bu doğru değil, diyor Jarvis. 2003 yılında araştırmacılar, bebek şempanzelerinin gırtlaklarının, tıpkı insanlarınki gibi doğumdan kısa bir süre sonra indiğini buldular.

Jarvis, “Teorik olarak ses kutuları yapabileceğimiz birçok farklı sesi üretebilir” diyor. "Ama öyle değiller." Ya maymunların vokal öğrenmede yer alan ön yollara sahip olmadığını ya da yolların herhangi bir nedenle işlevsel olmadığını söylüyor.

Tilda bu sorunun çözülmesine yardımcı olabilir. Açıkçası, taklit ettiği sesler orangutanlar için çok zor değil, diyor Lameira. Bu, onları üretme yeteneğinin, orangutan soyunun insanlara yol açan soydan ayrılmasından önce geliştiğini göstermektedir. Lameira, "Bu bize bir tür konuşma evrimi zaman çizelgesi verebilir" diyor.

Belki de sesleri taklit etme yeteneğinin eski olduğuna şaşırmamalıyız. Yaptığınız sesleri kontrol etme yeteneği gibi ilgili mekanizmaların çoğu temeldir ve birçok hayvanda bunlara sahiptir.

Gerçek şu ki, bazı hayvanlar insan konuşma seslerini taklit edebilir, ancak sadece küçük bir azınlık insanlar gibi anlamlı bir şekilde konuşabilir. Bu daha az yetenekli hayvanlar, gerçekten yetenekli olanlar kadar büyüleyici, çünkü kendi dil becerilerimizin nasıl geliştiğini ortaya çıkarabilirler.

Tüm Reklamları Kapat

Tilda'nın videosu :

https://youtu.be/h6kiA3KCf5k

Bazıları fiziksel olarak böyle yapabilir - papağanlar ve mynahlar, ve ben yunuslara bir ölçüde inanıyorum. Diğerleri - örneğin goriller ve şempanzeler ve bonobolar - fiziksel mekanizmadan yoksundur, ancak oldukça temel bir düzeyde imzalanması öğretilebilir. Ve yine de diğerleri - örneğin köpekler - konuşmayı ifade edemeseler de, bir dizi kelimeyi anlamayı öğrenebilirler.

Arizona Üniversitesi'nden Dr. Irene Pfefferberg, en az bir Afrika gri papağanı olan Alec'i anlayabildiğini ve anlayabildiği 149 kelimelik bir kelime dağarcığını öğretebildiğini gösterdi. Bu konuda bir kitap yazdı.

Tüm Reklamları Kapat

Dahası, birçok hayvan, çoğunlukla DNA'ları aracılığıyla doğumdan önce atanan anlamlarla iletişim kurmak için sesler veya görüntüler kullanabilir.

Ancak insan düzeyinde konuşma, insan düzeyinde beyin gücü gerektirir ve diğer dostlarımız yeterli değildir.

Bunu bilgisayarlarla biraz karşılaştırırdım. 1981 yılında ilk bilgisayarım olan Apple II, yalnızca büyük harf karakterler ve sayılar üretebilir (küçük harf karakterleri vermek için bazı şeyler ekleyene kadar). Apple II'mün enflasyona göre ayarlanmış dolar cinsinden maliyetinin üçte birinden daha düşük maliyetli, mütevazı bir HP masaüstü makinesi olan mevcut bilgisayarım, düz ekran TV'mizde film gösterebilir.

Aradaki fark "beyin gücü"nde üssel bir artıştır. Apple II'nin küçük işlemcisinin, HP'min saniyeler içinde ekranda yanıp sönebileceğine benzer bir görüntü üretmek için bir güne ihtiyacı vardı.

Tüm Reklamları Kapat

Böylece fiziksel ekipmanla veya fiziksel ekipman olmadan konuşma üretmek için hayvanlar konuşmada kullanılan gerçekliğin keyfi soyutlamalarını oluşturmak ve sonra yanıtları işlemek için gereken işlem gücüne sahip değildir .

(TAMAMEN ALINTIDIR)

594 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Bbc. (3 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 3 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Quora. (3 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 3 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close