Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Güneş Evin
Güneş Evin
47K UP
Üye 26 Eylül
9

Ribozom neden organel değil?

Yeni meb müfradatıyla ribozom organel olmaktan çıkıp bir yapı olarak tanımlanıyor ve ben nedenini merak ediyorum
1,491 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Bilim Sever Okuyucu 29 Eylül

Ribozom, biyolojik olarak bazı açılardan bir organel olarak kabul edilmeyebilir çünkü diğer organellerin çoğundan farklı yapısal ve işlevsel özelliklere sahiptir. Bu farklar şu şekilde özetlenebilir:

Zar Yapısı Olmaması: Organellerin büyük bir kısmı (mitokondri, endoplazmik retikulum, lizozom gibi) çift ya da tek katmanlı zarla çevrilidir. Bu zar, organelin içini dış ortamdan ayırır ve belirli işlevlerin gerçekleşmesini sağlar. Ribozomlar ise zarla çevrili değildir; bu nedenle klasik anlamda bir organel olarak kabul edilmezler.

Basit Yapı: Ribozomlar, protein ve ribozomal RNA (rRNA) moleküllerinden oluşan oldukça basit bir yapıya sahiptir. Diğer organellerin karmaşık membran yapıları ve iç bölümleri varken, ribozomlar bu tür karmaşık bir iç yapıya sahip değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Hücre İçindeki Yerleşim: Ribozomlar sitoplazmada serbest halde bulunabildiği gibi endoplazmik retikulumun zarına bağlı olarak da faaliyet gösterebilir. Organeller genellikle sabit bir yapıya veya belirli bir hücre bölgesine sahiptir. Ribozomlar ise hücre içinde sabit bir konuma sahip değildir ve işlevlerini farklı konumlarda gerçekleştirebilirler.

İşlevleri: Ribozomlar, protein sentezi yapar, ancak enerji üretimi, madde taşıma veya hücresel homeostaz gibi daha karmaşık görevleri yerine getirmezler. Diğer organellerin genellikle daha geniş bir işlev yelpazesi vardır.

Özetle, ribozomlar temel bir biyolojik yapı birimi olmalarına rağmen, zarla çevrili olmadıkları ve karmaşık iç yapıya sahip olmadıkları için genellikle organel olarak sınıflandırılmazlar.[2][1]

115 görüntülenme

Kaynaklar

  1. H. F. Lodish. (2016). Lodish, H., Berk, A., Kaiser, C. A., Krieger, M., Bretscher, A., Ploegh, H., Amon, A., & Scott, M. P. (2016). Molecular Cell Biology. 8Th Edition. W.h. Freeman..
  2. H. F. Lodish. (2007). Molecular Cell Biology. ISBN: 9781429209564. Yayınevi: W H Freeman & Company.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Emir Akbaş
Emir Akbaş
68K UP
Bilime meraklı bir genç... 26 Eylül

Bazı bilim insanları bunları organel olarak görmez çünkü zarlarla çevrili değildirle.Bazı bilim insanları ise bunları hücre için metabolik bir işlev gerçekleştiren hücre içi yapılar(zarla çevrili veya çevrili olmayan)olarak tanımlanan organeller olarak görülürler.

Ancak asıl mesele,bunlara organel dememizin veya demememizin pek te önemli olmamasıdır.Bu tür isimler sadece yapay insan kategorileridir ve şeyin gerçekte ne olduğunu etkilemezler.Biyolojide(ve genel olarak doğada) insan yapımı kategorilere tam olarak uymayan birçok şey vardır.Ribozomların yapısını ve işlevini bildiğimiz sürece,herhangi birinin bunları organel olarak düşünmesi veya düşünmemesi önemli değildir.[1][1][1][1]

Tüm Reklamları Kapat

102 görüntülenme

Kaynaklar

  1. K. Selahaddin. Ribozom Neden Organel Değildir?. Alındığı Tarih: 26 Eylül 2024. Alındığı Yer: Quara | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Meriç Birben
Genetik alanında doktora öğrencisi 26 Eylül

Attağınız görselde de belirtildiği gibi, diğer organeller gibi zarla çevrili olmadığı için organel olarak değerlendirilmemiş. Amerikan Sağlık Enstitüsü tarafından da organel değil hücre içi yapılar olarak belirtiliyor[1]. Bunun aksine Golgi aygıtı hücre organeli olarak belirtilmiş[2]. Ancak ribozomun organel olup olmadığına takılmadan yapısını ve işlevini öğrenmeniz çok daha önemli ve gördüğüm kadarıyla temel olarak yeterince bilgi verilmiş.

Kaynaklar

  1. National Human Genome Research Institute. Ribosome. Alındığı Tarih: 26 Eylül 2024. Alındığı Yer: National Human Genome Research Institute | Arşiv Bağlantısı
  2. National Human Genome Research Institute. Golgi Body. Alındığı Tarih: 26 Eylül 2024. Alındığı Yer: National Human Genome Research Institute | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Resul Şahin
Resul Şahin
12K UP
Evrim konusuna dair ilgiliyim. 29 Eylül

Ribozom, hücrede protein sentezini gerçekleştiren kritik bir yapıdır; ancak biyolojik olarak "organel" olarak sınıflandırılmaz. Bunun temel nedeni, organel tanımına göre bir yapının zarla çevrili olması gerekir.

Organeller, hücrede belirli işlevleri yerine getiren, zarla çevrili yapılar olarak tanımlanır. Örneğin, mitokondri ve endoplazmik retikulum zarla çevrili oldukları için organel olarak kabul edilirler.

Ribozomlar ise, rRNA (ribozomal RNA) ve proteinlerden oluşan, zarla çevrili olmayan yapılardır. Hücrede serbest ya da endoplazmik retikuluma bağlı halde bulunabilirler, ancak zarla çevrili olmadıkları için organel tanımına uymazlar. Bu yapısal fark, ribozomun organel olarak kabul edilmemesinin başlıca nedenidir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynakça

Alberts, B., Johnson, A., Lewis, J., Raff, M., Roberts, K., & Walter, P. (2014). Molecular Biology of the Cell. Garland Science.

Lodish, H., Berk, A., Kaiser, C. A., Krieger, M., Scott, M. P., Bretscher, A., ... & Darnell, J. (2016). Molecular Cell Biology. W.H. Freeman and Company.

Kaynaklar

  1. Alberts, B., Johnson, A., Lewis, J., Raff, M., Roberts, K., & Walter, P., et al. Molecular Biology Of The Cell.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close