Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Teoman Aydın
Üye 26 Eylül
3

Bir nesneye bakınca, Hidrojen Oksijen gibi elementleri barındığını millet nasıl anlıyor?

Örnek vereyim; Kara barut; Güherçile (KNO3), Ağaç Kömürü (C) ve Kükürt (S) içeriyor diyor. Tamam da nasıl gördün, Kara Baruta bakarak bunu nasıl görmüş. Başka örnekler: Kezzap; HNO3 = H(Hidrojen), N(Azot), O(Oksijen) Kezzap; HCL = H(Hidrojen), Cl(Klor) Karbonhidrat kaynakları = C(Karbon), H( C(Karbon), H(Hidroje Protein kaynakları = C, H, O, N
235 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ümit Kerpiç
Ümit Kerpiç
18K UP
Öğrenci 26 Eylül

Bilim insanlarının kimyasal elementleri nasıl tanımladıklarını anlamak, sadece mikroskop altında bakmak yerine çeşitli yöntemler ve ilkeler içerir. Kimyasal elementlerin var olduğunu nasıl bildiğimiz hakkında bir döküm:

1. Atom Teorisi

Atom kavramı eski Yunanistan'a kadar uzanır, ancak John Dalton'un önerdiği atom teorisi modern atom teorisine göre çok ilkeldi. Bu teori, tüm maddelerin kimyasal elementlerin en küçük birimleri olan atomlardan oluştuğunu belirtir.

Tüm Reklamları Kapat

2. Periyodik Elementler Tablosu

Elementler, atom numaralarına (proton sayısı), elektron konfigürasyonuna ve tekrarlayan kimyasal özelliklere göre periyodik tabloda düzenlenmiştir. Her element, onu diğerlerinden ayıran benzersiz özelliklere sahiptir.

3. spektroskopi

Elementleri tanımlamak için birincil yöntemlerden biri spektroskopidir. Elementler ısıtıldığında veya enerjilendirildiğinde, belirli dalga boylarında ışık yayarlar. Her Element, bilim insanlarının onları tanımlamasına izin veren bir parmak izi gibi benzersiz bir emisyon spektrumuna sahiptir.

Tüm Reklamları Kapat

4. Kimyasal reaksiyonlar

Elementler kimyasal reaksiyonlarla tanımlanabilir. Örneğin, sodyum (Na) klor (Cl) ile reaksiyona girdiğinde, sodyum klorür (NaCl) veya sofra tuzu oluştururlar. Elde edilen bileşiğin özellikleri, bu elementlerin varlığını gösterebilir.

5. X-ışını Kristalografi

Katı malzemelerde, bilim insanları bir kristaldeki atomların düzenini belirlemek için X-ışını kristalografisini kullanabilirler. Bu teknik, mevcut elementlerin tanımlanmasına yardımcı olarak bir malzemenin atomik yapısı hakkında ayrıntılı bilgi sağlayabilir.

6. Kütle Spektrometresi

Bu teknik iyonların kütle / yük oranını ölçer. Bilim insanları, bir örnekten üretilen farklı parçaların kütlesini analiz ederek, numunenin elementel bileşimini tanımlayabilirler.

7. Mikroskopi Teknikleri

Geleneksel optik mikroskoplar tek tek atomları çözemese de, tünelleme mikroskopisini (STM) ve iletim elektron mikroskopisini (TEM) tarama gibi teknikler, atomları ve bunların düzenlemelerini bir malzemede görselleştirerek temel bileşimine ilişkin bilgiler sağlayabilir.

Sonuç: Bu nedenle bilim insanları bütün maddeleri sadece mikroskop altında inceleyerek çözümlemezler, kimyasal elementlerin varlığını tanımlamak ve doğrulamak için teorik çerçevelerin, deneysel tekniklerin ve elementlerin benzersiz özelliklerinin bir kombinasyonunu kullanırlar. Her yöntem, unsurlar ve davranışları hakkındaki anlayışımızı güçlendirerek farklı türde bilgiler sağlar.

Kaynaklar

  1. Anupama Sapkota. Spektroskopi Nedir? Kimyasal Analizlerde Kullanılan Farklı Spektroskopi Türleri Nelerdir?. (22 Mart 2021). Alındığı Tarih: 26 Eylül 2024. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close