Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Abdullah Talay
Üye 22 Eylül
6

Vücutta pis kan var mıdır?

Hacamat ve sülük ile tedavi arayan insanlardan çok kez duyduğum şey “vücuttaki pis kanı alıyorlar” cümlesi oluyor. İnsan vücudunda pis ya da zararlı kan var mıdır?
988 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Zehra B
Zehra B
52K UP
moleküler biyoloji ve genetik öğrencisiyim 24 Eylül

öncelikle pis kan diye bir şey yoktur. Bu kavram yanlış bir algının sonucudur. Oksijeni dokulara bırakan ve CO2 gibi atık maddeleri taşıyan toplardamarlardaki kan daha koyudur ancak zararlı veya pis değildir. Oksijen açısından zengin kan- oksijen açısından fakir kan ayrımı vardır ancak bu temiz kan- pis kan olarak yorumlanmamalıdır. Kanın toksinlerden arınması vücudun doğal döngüsünün bir parçasıdır ve vücut bunu sürekli yapmaktadır. Sülük ve hacamat gibi yöntemler vücudu toksinlerden arındırma iddiası ile uygulanır ancak bu uygulamaların etkinliği konusundaki bilimsel kanıtlar sınırlıdır.

hacamat konusunda yazılmış olumlu bir makalenin özet kısmı:

Mevcut literatür tarafından desteklenen ve kabul edilen ifadeler şunlardır:

Tüm Reklamları Kapat

1. Cilt üzerindeki negatif basınç ekimoza neden olabilir.

2. Ekimoz, makrofajları cezbederek eritrositleri fagosite eder ve içerdikleri hem'i metabolize etmek için HO-1 üretimini uyarır.

3. HO-1, hem'i BV/BR, CO ve demire parçalar. Demir, ferritin tarafından depodepola

4. HO-1, BV/BR, CO doğrudan ve dolaylı olarak önemli antioksidan, anti-inflamatuar, antiproliferatif ve nöromodülatör etkilere sahiptir.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Bu yazıdaki süreç kupa terapisi gibi tedavilerin vücut üzerindeki biyokimyasal etkilerinin bir açıklamasıdır. Yazıya göre özellikle iltihap, ağrı ve hücre hasarının iyileşmesi üzerinde bu mekanizmaların olumlu etkileri olduğu düşünülmektedir.

Antioksidan: Bu maddeler hücreleri serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı korur.

Anti-inflamatuar: İltihaplanma süreçlerini düzenler ve iltihabı azaltır.

Antiproliferatif: Hücre çoğalmasını yavaşlatarak kontrolsüz hücre büyümesini önleyebilir.

Nöromodülatör: Sinir sistemi üzerinde etki ederek ağrı kontrolü ve diğer sinirsel işlevlerde rol oynar.

105 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Duane T. Lowe. (2017). Cupping Therapy: An Analysis Of The Effects Of Suction On Skin And The Possible Influence On Human Health. Sciencedirect. | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Eylül Gökçe Altunkeser
Bilim Okur-Yazarı 25 Eylül

Hayır, bu cümle doğru değildir. "Pis kan" diye bir şey yoktur ve vücudumuz atık maddeleri uzaklaştırma, kanın pH dengesini sağlama vb. gibi konularda zaten iyidir ve hacamat gibi alternatif tıp yöntemlerine ihtiyaç duymaz. Eğer değişik semptomlar gösteriyorsanız lütfen böyle yöntemlere değil bir hekime başvurun.

111 görüntülenme

Kaynaklar

  1. İstanbul Tabip Odası. Bebeklere Ve Çocuklara Hacamat Uygulanması Sağlığa Zararlıdır!. Alındığı Tarih: 25 Eylül 2024. Alındığı Yer: İstanbul Tabip Odası | Arşiv Bağlantısı
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Resul Şahin
Resul Şahin
12K UP
Evrim konusuna dair ilgiliyim. 29 Eylül

İnsan vücudunda "pis" ya da "zararlı" kan diye bir şey yoktur. Kan, oksijen ve besin maddelerini taşıyan, atık maddeleri uzaklaştıran hayati bir sıvıdır. Kanın temizlenmesi işlevi, vücuttaki organlar, özellikle karaciğer ve böbrekler tarafından yerine getirilir. Bu organlar, vücuttan toksinleri ve atık maddeleri uzaklaştırır.

Hacamat ve sülük tedavisi gibi geleneksel yöntemler ise genellikle alternatif tıpta kullanılır ve bilimsel olarak kanıtlanmış etkileri sınırlıdır. "Pis kan" fikri, bu geleneklerden gelmekle beraber, modern tıpta karşılığı yoktur. Hacamat veya sülük tedavisi gibi uygulamalar bazı kişilerde rahatlama sağlayabilir, ancak bu tür tedavilerin etkinliği ve güvenliği konusunda dikkatli olunmalıdır.

Kaynaklar:

Tüm Reklamları Kapat

Dünya Sağlık Örgütü (WHO)

"Guyton and Hall Textbook of Medical Physiology"[1] - John E. Hall

Kaynaklar

  1. JOHN E. HALL. Guyton And Hall Textbook Of Medical Physiology".
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close