Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Atakan Ak
Üye 1 Mayıs 2021 2 Cevap
10

Yerçekimi ivmesi (g) neden dünyanın merkezine doğru gidildikçe azalır?

Yerçekimi ivmesi dünyadan uzaklaştıkça azalır, bunu biliriz. Kutuplara doğru gittikçe de artar çünkü merkeze daha yakındır orası. Ama dünyanın içine doğru gittikçe neden azalıyor? Çekirdeğe yaklaşıyoruz sonuçta.
2,477 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yusuf Akyıldız
Fizik Bölümü Öğrencisi 23 Eylül

Öncelikle yer çekimi Dünya'nın çekirdeğinden kaynaklanmaz. Yer çekimi Newton'ın Evrensel Kütle Çekimi Yasası'nın bir sonucudur. Bu yasaya göre cisimler sahip oldukları kütle ölçüsünde birbirlerine çekim kuvveti uygularlar. Buna her cisim dahildir her cisim çok küçük, sadece çok çok hassas ölçüm aletleriyle anlaşılabilir bile olsa diğer cisimlere çekim kuvveti uygular. Dünya gibi çok miktarda maddenin bir araya geldiği gök cisimlerinin kütlesi o kadar fazladır ki bu çekim kuvveti kolayca farkedilebilir boyuttadır. Yani Dünya'nın yer çekimi çekirdekten değil Dünyayı oluşturan tüm maddelerden kaynaklanır.

Şimdi sorunuza gelirsek Dünya yüzeyinde bulunduğunuzda Dünyayı oluşturan tüm madde altınızdayken Dünya'nın merkezine indikçe Dünya'yı oluşturan maddenin bir kısmı üstünüzde kalmaya başlar. Üst ve altınızda bulunan madde size zıt yönlerde kuvvet uyguladığı için aşağı yönlü yer çekimi kuvvetiniz azalmaya başlar. Tam olarak merkeze ulaştığınızdaysa Dünyayı oluşturan madde size göre her yöne eşit dağılmış olacağından yer çekimi hissetmezsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

225 görüntülenme
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Moderatör Uyarısı
Olgusal Hata 1 moderatör tarafından eklendi
Kütle itimi diye bir kuvvet bulunmamaktadır.
9
Yaren Hazar
Yaren Hazar
121K UP
Araştırdım 28 Nisan 2023
Orijinal Soru: Dünyanın merkezine gittikçe kütle çekim neden azalır?

Kütle çekimi değil aslında" KÜTLE İTİMİ " vardır. Çünkü uzay ortamda kendi etrafında dönen hiçbir cismin kütle çekimi olması mümkün değildir. Dünyanın kütle yoğunluğu yerin yaklaşık 2500- 3000 km altından itibaren başlıyor. Üstteki kütlenin yoğunluğu bu alt tabakaya göre daha az. Bu sebeple 3000 km'lere kadar artış devam ediyor. Kütle yoğunluğu bulunan bölgenin altına inmeye başladıkça yerçekimi etkisi azalıyor çünkü aşağı doğru indikçe, altta kalan kütle aşağı doğru, üstte kalan kütle de yukarı doğru çekme kuvveti uyguluyor. Yani aşağı doğru ilerledikçe altta kalan kütle azaldığı için kütle çekimi de azalmış oluyor.

Aslında sorunu dünyanın merkezine doğru indiğimizde, yer çekimi artar mı azalır mı ? Diye değerlendirirsek daha net bir cevap verebilirim

Neden kütle çekimi değil de kütle itimi dediğimi eğer soracak olursan ki sana uzay ortamında "çekim" yada" itim " kuvveti "GÖKADA SİSTEMİNİN" dönüşü ile alakalı olup, dışa dönüşlü sistemlerde Kütle itimi , İçe dönüşlü sistemlerde ise Kütle çekimi görüldüğünü söyleyebilirim.

Tüm Reklamları Kapat

  • Kütle çekimi ile birlikte anılan yer çekimi ise sadece o kürede yaşayan canlı toplulukları ile onlarla ortalama aynı cüsselerde ( 1m ile 1000m arası) nesnelerin üzerinde bulundukları küre ile aralarında ki oranın çok büyük olması ile alakalı olarak aynılaşması durumudur.

Biz canlıların ve bizimle yaklaşık aynı oranlarda yapıya sahip cisimlerin sanki tabana yapışırcasına zeminden ayrılamayacak şekilde yaşamlarını yerde sürdürebilmesi ise , bizim kütlemiz ile üzerinde bulunduğumuz dönen kürenin oranının bizim uzaya savrulabilecek kadar büyük değerlerde olmamasıdır.

Zeminde merkez noktaya yaklaştıkça ne olur ?

  • Merkeze yaklaştığımız oranla bizim oranımız kayda değer şekilde dengelendikçe yer çekimi azalır , bu oran bizim lehimize artmaya başladığında ise çekim azalır, daha da yaklaştığımızda ise "KÜTLE İTİM GÜCÜ" tarafından savruluruz. Ama asla sıfır noktasına gidemeyiz.

[1][2][3]

141 görüntülenme

Kaynaklar

  1. P. Bongaarts. (2014). Quantum Theory. ISBN: 9783319095615. Yayınevi: Springer.
  2. T. Economist. Einstein’s General Theory Of Relativity. (24 Kasım 2015). Alındığı Tarih: 28 Nisan 2023. Alındığı Yer: The Economist | Arşiv Bağlantısı
  3. CERN. Extra Dimensions, Gravitons, And Tiny Black Holes. (23 Mart 2023). Alındığı Tarih: 28 Nisan 2023. Alındığı Yer: CERN | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close