Kütle çekimi değil aslında" KÜTLE İTİMİ " vardır. Çünkü uzay ortamda kendi etrafında dönen hiçbir cismin kütle çekimi olması mümkün değildir. Dünyanın kütle yoğunluğu yerin yaklaşık 2500- 3000 km altından itibaren başlıyor. Üstteki kütlenin yoğunluğu bu alt tabakaya göre daha az. Bu sebeple 3000 km'lere kadar artış devam ediyor. Kütle yoğunluğu bulunan bölgenin altına inmeye başladıkça yerçekimi etkisi azalıyor çünkü aşağı doğru indikçe, altta kalan kütle aşağı doğru, üstte kalan kütle de yukarı doğru çekme kuvveti uyguluyor. Yani aşağı doğru ilerledikçe altta kalan kütle azaldığı için kütle çekimi de azalmış oluyor.
Aslında sorunu dünyanın merkezine doğru indiğimizde, yer çekimi artar mı azalır mı ? Diye değerlendirirsek daha net bir cevap verebilirim
Neden kütle çekimi değil de kütle itimi dediğimi eğer soracak olursan ki sana uzay ortamında "çekim" yada" itim " kuvveti "GÖKADA SİSTEMİNİN" dönüşü ile alakalı olup, dışa dönüşlü sistemlerde Kütle itimi , İçe dönüşlü sistemlerde ise Kütle çekimi görüldüğünü söyleyebilirim.
- Kütle çekimi ile birlikte anılan yer çekimi ise sadece o kürede yaşayan canlı toplulukları ile onlarla ortalama aynı cüsselerde ( 1m ile 1000m arası) nesnelerin üzerinde bulundukları küre ile aralarında ki oranın çok büyük olması ile alakalı olarak aynılaşması durumudur.
Biz canlıların ve bizimle yaklaşık aynı oranlarda yapıya sahip cisimlerin sanki tabana yapışırcasına zeminden ayrılamayacak şekilde yaşamlarını yerde sürdürebilmesi ise , bizim kütlemiz ile üzerinde bulunduğumuz dönen kürenin oranının bizim uzaya savrulabilecek kadar büyük değerlerde olmamasıdır.
Zeminde merkez noktaya yaklaştıkça ne olur ?
- Merkeze yaklaştığımız oranla bizim oranımız kayda değer şekilde dengelendikçe yer çekimi azalır , bu oran bizim lehimize artmaya başladığında ise çekim azalır, daha da yaklaştığımızda ise "KÜTLE İTİM GÜCÜ" tarafından savruluruz. Ama asla sıfır noktasına gidemeyiz.
[1][2][3]
141 görüntülenme
Kaynaklar
-
P. Bongaarts. (2014). Quantum Theory. ISBN: 9783319095615. Yayınevi: Springer.
-
T. Economist. Einstein’s General Theory Of Relativity. (24 Kasım 2015). Alındığı Tarih: 28 Nisan 2023. Alındığı Yer: The Economist
| Arşiv Bağlantısı
-
CERN. Extra Dimensions, Gravitons, And Tiny Black Holes. (23 Mart 2023). Alındığı Tarih: 28 Nisan 2023. Alındığı Yer: CERN
| Arşiv Bağlantısı