Aklını özgür kılarak!
Özgür akıl ona dayatılan, gösterilen, görünen değil doğru olan yolu seçer.
Özgür akıl ona türlü nedenlerle ve başkalarının keyfi, sınırlı, hatalı veya eksik sundukları ile yetinmez, ihtiyacı olanı ( kendisi için önemli, öncelikli ve eksik olanı) kendi çabası ile tamamlama arayışına girer.
Özgür akıl başkalarının isteklerini, bu istekler doğrultusunda telkinlerini nezaketle ve saygı ile dinler fakat son noktada, hayat benim diyerek istediğinin mücadelesini verir.
Özgür akıl , sevdiklerine, güvendiklerine, değer verdiklerine ve mecbur olduklarına her şeyini emanet edebilir fakat onu o yapan aklını kimseye emanet etmez.
Özgür akıl soru sorar.
Özgür akıl cevap arar.
Özgür akıl gerçek ihtiyacını bilir ve bu ihtiyaca yönelik gelişmenin koşullarını zorlar, yaratır.
Özgür akıl ,nasıl ki vücudumuz tek tip besin ile sağlıklı olamazsa, aklının da tek tip kafa, alan, uğraş, eğitim vb. ile sağlıklı beslenemeyeceğini bilir ve aklının besin yelpazesini mümkün olduğunca geniş- zengin tutar.
Özgür akıl,emin olun her koşulda ne yapacağını ve en az onun kadar ne yapmayacağını bilir.
Aklını özgür kılın. Şayet bunu yapacak aday sizseniz, naçizane önerim kendimizden başlayalım.
Neticede aklın özgür olmadığı bir coğrafyadayız ne yazık ve cidden bunca engel var iken, hele ki yaşam koşuşturması ile gerek zamanımız gerek zihnimiz gerekse bedenimiz ve hatta düşlerimiz fiili esaret altındayken aklı özgür kılmak çok zor. Fakat denemek kazım.
Ve "ama nasıl" muhtemel sorununa yönelik olarak son söz: Anlatmanın en iyi yolu yapmaktır. Sevgiyle...