Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Barış İşeri
Barış İşeri
1,026 UP
Üye
6

COVID-19 hastalığını teşhis etmeye yarayan cihazlar Türkiye'de üretiliyor mu?

Aslında sorum biraz daha detaylı. Kimilerince her ülkede (ABD'de bile) bu cihazların üretilmediği söylemi ortaya atılıp, Türkiye'nin bu alanda öncü olduğu iddia ediliyor. Gerçeklik payı var mıdır? Bu cihazların genel adı "kit" midir? Test süreci ne kadarlık bir maliyet demektir? Bir cihaz ile sınırsız test yapılabilir mi?
666 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Cansuthequasar ✹
Öğrenci

Evet, Türkiye'de yerli solunum cihazı zaten daha da eskiye dayanan bir projeydi fakat teknoloji bakanlığı bu süreci daha da hızlandırdı ve şuan bildiğim kadarıyla seri üretime geçildi. Hatta birkaç ülkeye gönderdik bile.

117 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Gizem Toğmuş
Gizem Toğmuş
3,121 UP
Patoloji laborantı

İlk önce COVID-19 teşhis aşamasında kullanılan en önemli ve yaygın uygulamaya bakmalıyız. Bu konuda daha önceden de kullanılan, özellikle moleküler genetik alanında çalışılan önemli bir teknoloji. Bu uygulama; Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) PCR moleküler bir tanı koyma uygulamasıdır ve COVID-19 teşhisinde önemli bir payı vardır. PCR ile çok sayıda örneği çoğaltabilmekte ve ölçülebilme kriterlerine getirebilmekteyiz. Fakat çok sayıda örneğin kesin tanı için PCR yöntemine başvurması süreyi uzatabiliyor. Bu konuda ülkeler süregelen laboratuvar çalışmalarına devam etmekte. Bunun yanı sıra 'Daha hızlı sonuç veren kitler' yakın zamanda ortaya çıktı, test aşamasında olan yükü hafifletmek ve daha hızlı sonuç sağlamak için ülkeler bu kitlerden sipariş verdiler. Bu konuda özellikle Çin, ülkelere 'Hızlı tanı kiti' gönderdi. Ancak sonuçların çoğunun hatalı olduğu bilgisi bu testlere olan şüpheleri arttırmıştır.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Euronews. (26 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 26 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Bbc. (26 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 26 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Teyit. (26 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 26 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close