Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Dinçer Arslan
Üye
4

"Hafıza Sarayı" olgusunun uygulaması nasıl olur?

413 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Emir Polat
Öğrenci

Bunu şahsi deneyimlerimden yola çıkarak cevaplamak istiyorum çünkü kesin şöyle olmalıdır, kesin böyle olmalıdır gibi kurallar yok hafıza sarayı ( mind place ) 'de.

Öncelikle, beyin ilişkisel öğrenen bir yapıdadır. Okullar da yaptığımız gibi, sadece sınavlardan geçmek için ezberlediğimiz notlar aslında çoğu zaman kısa süreli hafızamıza ( short-term memory ) yüklenir. Dolayısıyla aradan vakit geçtikten sonra - okul bittikten sonra mesela - bu bilgileri çağırmakta zorlanırız. Hafıza sarayı olgusu ise kişiye has uygulamaları ile yapılabildiği zaman öğrenilen bilgilerin çağrılmasında bize çok büyük kolaylıklar sağlayabiliyor.

Mesela ingilizceden "snake" kelimesini öğrenmeye çalıştığınızı düşünelim. Bunun ingilizcede yılan anlamına geldiğini biliyorsunuz fakat bir türlü hatırlayamıyorsunuz. Hafıza sarayı tekniği ile yapabileceğiniz en temel uygulama şu şekilde olur: ilk önce bir mekan belirlersiniz kendinize. Odanız olabilir mesela. Sonra odanızın içini tamamen boşalttığınızı ve odanızın ortasında bir yılan durduğunu düşünebilirsiniz. Siz ne zaman odanızı hayal edip, odanın içinde yılanı görürseniz aklınıza ingilizcedeki "snake" kelimesi gelecektir.

Tüm Reklamları Kapat

Ama bana kalırsa bu aslında çok etkili bir yöntem değil. Gerçekten etkili bir yöntem istiyorsanız, üç boyutlu düşünmek yerine soyut kavramları birbirine bağlayabilirsiniz. Örnek verecek olursak: Osmanlı tarihindeki Alemdar Mustafa Paşa'nın ölümünü hafızanıza kazımak istiyorsunuz. Ama ne kadar ezberlerseniz ezberleyin, adamın ismi bir türlü aklınıza gelmiyor. İşte burada da bir nevi hafıza sarayı tekniği devreye giriyor. Alemdar Mustafa Paşa'nın ismini, çok iyi bildiğiniz ve ismini asla unutmadığınız birisinin ismiyle ilişkilendiriyorsunuz. Mesela: Polat Alemdar. Ne zaman Alemdar Mustafa'yı hatırlamaya çalışsanız, aklınıza ilk Polat Alemdar geliyor ve sonra birdenbire Alemdar Mustafayı'da hatırlamış oluyorsunuz. Unutmayın ki beynin öğrenmesi ve bilgileri kaydetmesi için ilişkisel bir ağ lazımdır ve bu ağ duygular üzerine kuruludur. Yukarıda verdiğim her iki uygulamalı örnekle kendi tekniğinizi geliştirebilir, unutmak istemediğiniz bilgileri bu şekilde hafızanıza kaydedebilirsiniz.

Not: her hangi bir bilimsel dayanağım yok, ondan dolayı yazdığım her şey kişisel yoruma bağlıdır.

241 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close