Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Nihat Batın Değirmenci
Üye 12 Eylül
4

Güneş Işınları Dünyanın hangi bölgesine geldiğine bağlı olarak hızı yavaşlar mı?

Mesela Kanada'ya düşen bir güneş ışını ile, Dominik Cumhuriyetine düşen bir güneş ışını aynı hızla mı düşer, yoksa atmosferdeki elementler bu hızı etkiler mi?
324 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Hakan Işık
Yazılım mühendisi 16 Eylül

Işığın hızında değişiklik olmaz. Atmosfere aynı hızda erişir. Ancak atmosferde kat ettiği sürelerde farklılık olması mümkündür. Şöyle ki;

Dünyanın bilindiği üzere ekvator yarıçapı 6.378,137 km ve Kutupsal yarıçapı 6.356,752 km dir. Ayrıca dünya normal eksene 23,4392811° lik bir yatıklıkta batıdan doğuya doğru olup; ekvatoral dönme hızı 0,4651 km/s dir. Bu nedenle güneş ışıkları atmosfere aynı anda girse bile ekvatorda daha dik, kutuplarda daha dar açı ile yol alır. Bu durumda kutuplarda güneş ışınlarının atmosteri aşıp litosfere ulaşması daha kolay olurken kutuplarda daha uzun zaman alır ve daha fazla geç litosfere ulaşır.

Bu durum kutup sıcaklarının düşük, 0° paraleli olan ekvator sıcaklıklarının çok yüksek olmasının (dolayısı ile sıcak çöllerin), 0° Ekvator paraleli ile 23° 27' K/G paraleli arasında kalan alanlar tropikal kuşağı (dolayısı ile muson iklimini ve amazon ormanlarını), 23° 27' K/G paralelleri ile 66° 33' K/G paraleleri arasında kalan alanlar orta kuşağı (dolayısı ile 4 mevsimin görüldüğü alanları) oluşturur. 66° 33' K/G paraleli ile 90° K/G paraleli arasında kalan bölge kutupsal iklim içerdiğinden soğuktır. Bu soğukluk-sıcaklık ilişkisi, güneş ışığının atmosfere giriş açısı ve kat ettiği yolla alakalıdır. Işığın dar açıyla atmosfere girerek daha fazla yol kat etmesi ve atmosferde daha fazla kırılmaya uğraması yere ulaşan fotonların enerji seviyelerini düşürür. Bunların açısal karşılıkları ve ışığın kat etmesi gereken yolu gösteren şekli aşağıda görebilirsin.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Dönence – Türkiye'nin Tropikal 🏝️ Yaşam 🍍 Sitesi

Kaynaklar

  1. Tropikal. Dönence. (26 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 16 Eylül 2024. Alındığı Yer: TropikalOrg | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 16 Eylül

Boşluktaki ışık hızı doğanın temel bir sabiti olup yaklaşık olarak c = 299.792.458 metre/saniyedir. Ancak ışık Dünya’nın atmosferi gibi bir ortamda yol aldığında bu ortamın kırılma indisi nedeniyle hafifçe yavaşlar.

Cevaplamaya başlamadan önce: Bazen hesaplama yaparken farklı şeyleri göz önünde bulundurmam gerektiğini unutabiliyorum, hem yoğunluğumdan hem de bilgi eksikliğinden kaynaklanan. İlhan Bey genellikle destek çıkıyor bu konuda. Eğer bir eksiklik görürse büyük ihtimalle bu cevabın paylaşımını yapar bilginiz olsun.

Bir ortamın kırılma indisi , ışığın hızını boşluktaki hızına göre ne kadar azalttığını ifade eder. Bir ortamda ışığın hızı şu şekilde hesaplanır:

Tüm Reklamları Kapat

Hava için standart sıcaklık ve basınç koşullarında (STP), kırılma indisi yaklaşık olarak:

Havanın kırılma indisini kullanarak STP koşullarındaki havada ışık hızını hesaplayabiliriz:

Tüm Reklamları Kapat

Sıcaklık, basınç ve nem gibi atmosferik koşullar havanın kırılma indisinde küçük değişikliklere neden olabilir. Bu faktörlerin Kanada ve Dominik Cumhuriyeti'nde nasıl farklılık gösterebileceğini düşünelim:

Sıcaklık

Kanada’daki daha soğuk sıcaklıklar hava yoğunluğunu artırarak kırılma indisinin artmasına neden olabilir.

Basınç

Kanada’daki yüksek rakımlar (bazı bölgelerde) hava basıncını ve yoğunluğunu azaltarak kırılma indisinin azalmasına yol açabilir.

Nem

Dominik Cumhuriyeti'ndeki yüksek nem, nemli havanın kuru havadan daha yüksek kırılma indisine sahip olması nedeniyle kırılma indisini hafifçe artırabilir.

Atmosferik koşullara bağlı olarak havanın kırılma indisinin kadar değiştiğini varsayalım:[1][2]

Daha Düşük Kırılma İndisi :

Tüm Reklamları Kapat

Daha Yüksek Kırılma İndisi :

Tüm Reklamları Kapat

Atmosferik değişiklikler nedeniyle ışık hızındaki maksimum fark şu şekildedir:

Atmosfer Kalınlığı Üzerindeki Etki

Dünya'nın atmosferi yaklaşık olarak 100 km kalınlığındadır. Işığın bu kalınlık boyunca kat ettiği süre şu şekildedir:

Tüm Reklamları Kapat

Hızında:

Hızında:

Zaman Farkı

Işığın atmosfer boyunca kat ettiği süre farkı şu şekildedir:

Atmosferik koşullar havanın kırılma indisini hafifçe değiştirebilirken ışık hızında meydana gelen farklar oldukça küçüktür. Birkaç metre/saniye veya nanosaniyeler mertebesinde bir zaman farkı oluşur. Bu farklar pratik açıdan önemsizdir.

Direkt olarak sorunuza cevap verecek olursam, hayır, güneş ışığının hızı Dünya’nın ulaştığı yere bağlı olarak önemli ölçüde yavaşlamaz. Sıcaklık, basınç ve nem gibi atmosferik koşullar havanın kırılma indisini hafifçe değiştirebilir ancak ışık hızındaki değişiklikler minimum düzeydedir. Kanada'ya düşen bir güneş ışını, Dominik Cumhuriyeti'ne düşen bir ışınla neredeyse aynı hızda hareket eder. Atmosferdeki unsurlar Dünya'nın farklı yerlerine ulaşan güneş ışığının hızını önemli ölçüde etkilemez.

Hızdaki Yüzdelik Fark:

Tüm Reklamları Kapat

Optik Yol Uzunluğu Farkı:

Bu 100 km’lik yol uzunluğu farkının yalnızca 2 metre olduğunu gösterir bu da etkinin ne kadar minimal olduğunu ortaya koyar.

Dünya'nın atmosferi kırılma indisi nedeniyle güneş ışığını hafifçe yavaşlatır ancak bu etki tüm coğrafi bölgeler için aynıdır ve minimum düzeydedir. Bu nedenle pratik açıdan güneş ışığı, atmosferik farklılıklardan bağımsız olarak Dünya'nın tüm yüzeyine aynı hızda ulaşır.

Kaynaklar

  1. L. Dettwiller. (2022). Short Review On The Refractive Index Of Air As A Function Of Temperature, Pressure, Humidity And Ionization. Optica Open. doi: 10.48550/arXiv.2204.02603. | Arşiv Bağlantısı
  2. M. E. Shaheen, et al. (2024). Determination Of The Refractive Index Of Air And Its Variation With Temperature And Pressure Using A Mach–Zehnder Interferometer. Journal of Optics, sf: 2219-2228. doi: 10.1007/s12596-023-01486-2. | Arşiv Bağlantısı
7
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close