Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Efe .
Efe .
46K UP
Üye
1

Sonusuz bir şimdide yaşıyorsak gerçekten geçmişin var olduğunu nasıl kanıtlayabiliriz daha doğrusu geçmişte var olduğumuzu nasıl kanıtlayabiliriz?

210 görüntülenme
Sonusuz bir şimdide yaşıyorsak gerçekten geçmişin var olduğunu nasıl kanıtlayabiliriz daha  doğrusu geçmişte var olduğumuzu nasıl kanıtlayabiliriz?
Sonusuz bir şimdide yaşıyorsak gerçekten geçmişin var olduğunu nasıl kanıtlayabiliriz daha doğrusu geçmişte var olduğumuzu nasıl kanıtlayabiliriz?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Esat Kudret
208K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

“Şimdi” Yanılsamadır, “Gelecek” olasılık, “Geçmiş” somuttur.

Esasında bizler için “şimdi” diye bir zaman dilimi yoktur. “Gelecek” sadece olasılık dahilindedir ve kanıtlayabileceğimiz tek zaman dilimi “geçmiş”tir.

Şimdi”nin olmaması gerçek anlamda olmayışından değil, hem bizlerin kavrayamayacağı ölçeklerde akışından hem de biz gibi hantal duyu organlarına sahip hantal varlıkların “şimdi” yi tanımlayana kadar “şimdi”nin çoktan geçmiş olmasından ve dolayısı ile “şimdi” diye tanımladığımızın hep geçmiş oluşundan kaynaklanmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Nitekim evrene dair gözlemleyip tanımlayabildiğimiz her şey geçmişin bize yeni ulaşabilmiş halinden başka bir şey değildir.

Bir şeye şimdi diyebilmek için o şeyi var eden en temel ve en hızlı (madde, enerji, uzay yahut zaman fark etmeksizin) tanımlayabildiğimiz, gözlemleyebildiğimiz ve matematiksel olarak izah edebildiğimiz yapı taşlarının hızına erişebilme ve daha önemlisi o yapının istikrar derecesine bağlıdır.

Ancak biliyoruz ki kuantum ölçeğinde henüz dolanık parçacıkların ne hızına ne de istikrarlı hareketine dair elimizde bir veri yok ve zamanın bu yapı taşları için ne ifade ettiğine de.

Zaman diyorum çünkü zaman değişimin en önemli parametresidir. Henüz değişimi onun hızında bile algılayamaz iken onun da ötesini algılamamız imkan dahilinde değildir. Hele ki maddi temelli varlıklar olarak…

Tüm Reklamları Kapat

Zaman, akışı itibarı ile değişimin de isim babasıdır ve değişim yani şimdiyi geçmiş yapan eylemin zamana tabi olan hızı, nezdimizde şimdiyi imkansız kılmaktadır. Bu nedenle şimdi olarak ifade ettiğimiz her şey aslında şimdinin bize (algı düzlemimize) geç intikal etmiş geçmiş halinin izdüşümüdür.

Gelecek, başta da izah etmeye çalıştığımız üzere olasılık dahilindedir. Geriye bir tek geçmiş kalır.

Geçmişi somut olarak kanıtlayabilir miyiz? Tabi ki evet. Nitekim bugün evrene içkin tanımlayabildiğimiz, kanıtlayabildiğimiz , gözlemleyebildiğimiz ve tarihlendirebildiğimiz her şey geçmişin ürünüdür.

Kozmolojik ölçekte; İster bir yıldızın doğumu ve ölümü, ister bir karadeliğin oluşumu, ister evrenin oluşumu, genişlemesi vb. her şey, insan temelli ve dünyamıza özgü ölçekte zihnimize yansıyan her süreç ve tabi olduğu zaman dilimi geçmişe aittir.

Geçmişe ait olan her şey arkasından mutlaka bir iz bırakır. İster evrensel ölçekte ve en geniş çapta kozmik mikrodalga arka plan ışınımı, ister dünyamıza özgü herhangi bir cansız varlığın, kayanın aşınım süreci yahut herhangi bir canlının biyolojik geçmişi; testlerle, taramalarla, tarihlendirme ölçekleri ile, ışığın dalga boyu değişimi ile vb. bir çok araç, yol ve yöntem ile bugün somut olarak ortaya konabilmektedir. Yani geçmiş kanıtlanabilmektedir.

Kaynaklar

  1. Albert Einstein. (2021). İzafiyet Teorisi. ISBN: 9789754680119. Yayınevi: Say Yayınları. sf: 144.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close