Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yavuz Kerem Yıldırım
Üye 12 Eylül
5

Dünyadan daha küçük bir kara delik dünyayı yok edebilir mi?

359 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Fatih Özdemir
Doğa bilimleri araştırmacısı 13 Eylül

İlhan hocam, bu olağanüstü fenomeni tüm teferruatıyla anlattığı için çok teşekkür ediyorum. Ben sadece bir makarna sever olarak sürecin görünümünü hoş bir şekilde metaforize eden spagettileşme (spaghettification) terimini eklemek istiyorum.[1]

Kaynaklar

  1. D. J. Raine. (2010). Black Holes. ISBN: 9781848163829. Yayınevi: Imperial College Press.
3
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi 13 Eylül

Dünya bir karadeliğe dönüşebilseydi çapı en fazla 2-3 cm civarında olurdu. Hacimsel olarak Dünya'nın yarısı veya çeyreği büyüklüğünde bir karadeliğin kütle büyüklüğünü tahmin edebilirsiniz. Bu büyüklükte bir karadeliğin yörünge mekaniğine uygun olarak çevresinde dönebiliriz. Ancak yörüngesinde kalamayacak kadar yakın olursak, Dünya'nın karadeliğe bakan yüzünden başlayarak parçalanmaya ve karadeliğe çekilmeye başlarız.

O halde şu soru da sorulabilir. Dünya'nın kütlesi ve karadeliğin kütlesi eşit olursa gene bizi yok eder mi? Hatta biraz daha ileri gidelim. Karadeliğin kütlesi Dünya'nın kütlesinden az olursa gene bizi parçalayıp yok eder mi? Yukarıda bahsettiğimiz şekilde; yörünge mekaniğine uygun şekilde yeterli uzaklıkta olursak birbirimizin etrafında dönecek şekilde ikili bir sistem oluşturabiliriz (burada Güneş'i yok sayıyoruz, aksi halde 3 cisim problemine benzer kaotik bir durum yaşanabilir). Peki, ikili sistem oluşturamayacak kadar yakın olursak? Bu durumda karadelik atmosferimizden başlayarak kendine çekmeye ve beslenmeye başlar, yani bizim kütlemiz azalırken onunki artmaya başlar. Devamında yüzeyden rahatlıkla kendine çekebileceği malzemeyi ( kum, su gibi) kendine çeker ve bu süreç biz yok olana kadar devam eder.

Kütleler eşit, hatta karadeliğin kütlesi daha az olduğu halde bu nasıl gerçekleşiyor?. Bizim de kütlemiz en az onun kadar uzay zamanı bükebiliyor ise bu nasıl olabilir? Cevap cisimlerin yarıçapında gizli. Bir cismin yoğunluğu ne kadar fazla ise, yoğunluğu az olanı daha rahat parçalayabiliyor. Dünya'nın yüzeyi kütle merkezinden ortalama 6371 km. uzaklıkta. Yani kütle çekim merkezimiz ile yüzey arasındaki ciddi bir mesafe var ve merkeze uzaklık arttıkça uzay zamanın bükülmesinin etkisi de azalıyor. Oysa karadelik çok kompakt yarı çapı sadece 1-2 cm. ve kütle merkezinin neden olduğu uzay zaman bükülmesi tüm hacme neredeyse eşit uygulanıyor. Zaten karadeliğin doğası gereği ondan herhangi bir parçayı kendimize çekemeyiz. Bunun en büyük nedeni karadeliklerden kaçış hızının (kütle çekim alanındaki herhangi bir cismin kinetik enerjisinin söz konusu alana bağıl potansiyel enerjisine eşit olduğu andaki hızıdır) ışık hızının üstünde olması. Evrende kütlesi olan hiç bir şey ışık hızında veya üstünde gidemeyeceğine göre karadelikten bir kaçış söz konusu olamaz. Aşağıda yazdığım formülü de incelerseniz; cisimlerin yarı çapı ve kaçış hızı ilişkisini görebilirsiniz.[1][2]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Z. Emecan. Kaçış Hızı Nedir? (Kurtulma Hızı): Uzaya Nasıl Çıkarız? • Kozmik Anafor. (18 Mart 2016). Alındığı Tarih: 13 Eylül 2024. Alındığı Yer: Kozmik Anafor | Arşiv Bağlantısı
  2. Kozan Demircan. Kara Deliklere Düşünce Neden Dışarı Çıkamazsınız? » Kozan Demircan. (23 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 13 Eylül 2024. Alındığı Yer: Kozan Demircan | Arşiv Bağlantısı
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close