Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Sait Zengin
Üye 10 Eylül
0

Yapay zeka matematikteki milenyum (Bin yıl) problemlerini çözebilir mi daha önce denendi mi?

245 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 10 Eylül

Yapay zeka Milenyum Ödül Problemleri'ne el attı mı dersen evet, denendi. Hatta bazı alanlarda bayağı ilerleme kaydedildi. Mesela DeepMind'ın AlphaTensor'u düğüm teorisi ve geometride yeni algoritmalar geliştirdi, bu da büyük bir adım. Ama açıkçası henüz tam anlamıyla bir Milenyum Problemi'ni çözebilmiş değil.

YZ, Riemann Hipotezi gibi bazı büyük problemler üzerinde çalışıyor büyük veri setlerini analiz edip matematikçilere yeni fikirler sunuyor. Bu da çözüme giden yolda kesinlikle yardımcı oluyor. Ama o son noktayı koymak, o nihai ispatı yapmak hala insan zekasına kalıyor.[1]

10 15 bin yıl sonra beyni tam anlamıyla çözdüğümüz zaman, yapay zeka denen şey de bunları başarıyor olacak. Yapay zeka denen şeye çok fazla anlam yüklemeye gerek yok, bundan 30 yıl önce de vardı, bunun kodu yazılabiliyordu fakat bunu işleyecek işlemci gücü yoktu zar zor bi FBI'da varsa vardır o zaman belki NASA'da varsa vardır. Dev şirketlerin bile kolay kolay sahip olamayacağı bir şeydi bu işlemci gücü.

Tüm Reklamları Kapat

1990 yılında PC işlemcileri genellikle 16 ila 33 MHz hızlarında çalışıyordu ve yaklaşık 1 milyon transistör içeriyordu. Intel 80386 gibi popüler işlemciler 275.000 transistöre sahipken Intel 80486 gibi işlemciler 1 milyondan fazla transistör barındırıyordu. Bu işlemciler yaklaşık 20 MIPS (saniyede milyonlarca komut) kapasitesine sahipti ve performansları ısınma sorunları, tek çekirdekli mimari ve entegre matematiksel işlem birimlerinin eksikliğiyle sınırlıydı​.

2024 yılına geldiğimizde Intel Core i9 veya AMD Ryzen gibi işlemciler 16 çekirdeğe kadar çıkabiliyor, 5 GHz veya daha yüksek hızlarda çalışabiliyor ve 10 milyardan fazla transistöre sahip. Modern işlemciler saniyede trilyonlarca komut işleyebiliyor ve çoklu iş parçacığı, entegre grafik birimleri ve yapay zeka işleme birimleri gibi ileri teknolojilerle donatılmış durumda.

O zamandan beri var olan şeyi OpenAI kalkıp hype'ladı. Ne oldu, insanlar sanki daha yeni keşfedilmiş gibi düşünmeye başladı, korkmaya başladı. Siber güvenlik sektöründeki arkadaşlarımla bu haberleri gördükçe sabah akşam kahkaha atarak muhabbetini yaptık. Gülünmeyecek gibi değil ki.

Yapay zeka o zamanlarda da vardı, şimdi de var, gelecekte de olacak. Tek fark bugün onu çalıştıracak devasa işlemci gücüne sahibiz. OpenAI da bunu alıp parlattı, pazarladı ve bir anda herkes yapay zeka çılgını oldu. Halbuki bu teknoloji zaten yıllardır ortalıktaydı, sadece arka planda sessiz sedasız çalışıyordu.

Düşünsene 30 yıl önceki bir bilgisayar bugünkü akıllı telefonların yanından bile geçemezdi. Şimdi cebimizdeki cihazların en kötüsü bile o zamanın süper bilgisayarlarını solluyor. Bu da demek oluyor ki yapay zeka bundan sonra çok daha hızlı gelişecek. Fakat kalkıp da sadece insan faktörüyle çözülebilecek şeylere "yapay zeka insanlığın en büyük korkusu" demek, ya da sadece insan faktörüyle çözülebilecek şeylere yapay zeka anca bunu başarır demek, biraz körü körüne bakmak oluyor. O yüzden ancak yardımcımız olabilir, bizi geçebilmesi için önce ona bir insan beyni entegre edebilmemiz gerek, bunun için de beynin nasıl çalıştığını bilmemiz gerek. Bu arada buradaki söylemlerim direkt olarak sana değil yanlış anlama beni, bu denense bile başarılamaz, onu anlatmak istedim.

Kaynaklar

  1. D. Castelvecchi. (2024). Deepmind Hits Milestone In Solving Maths Problems — Ai’s Next Grand Challenge. Springer Science and Business Media LLC, sf: 236-237. doi: 10.1038/d41586-024-02441-2. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close