Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Deniz A.
Üye 6 Eylül
3

İnsanların ölümsüzlüğe ulaşması için gereken teknolojiler ne zaman mümkün olabilir?

İnsanların biyolojik ölümsüzlüğe ya da bilincin sürekliliğine ulaşması teknolojik olarak ne kadar süre alabilir? Yaşlanmayı durdurma, hastalıkları tamamen tedavi etme, organ yenileme, genetik mühendislik, yapay zeka ve nanoteknoloji gibi alanlardaki gelişmelerin insan ömrünü ne kadar
399 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ardıl Yıldırım
öğrenciyim ve bilime hayranım ! 6 Eylül

Öncelikle ölümsüzlük öyle kolay bi şey değil bu bi söyleyelim bunun için ise çok gelişmiş bi teknoloji lazım ve henüz daha TİP-1 bi medeniyet dahi değiliz bence en az 1800 yıl kadar sonra yani TİP-2 bi medeniyet oluca belki imkan olur ve yaparlar.[1]

Kaynaklar

  1. NTV. Nyv. Alındığı Tarih: 6 Eylül 2024. Alındığı Yer: ntv | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cem Ergünay
Fizik ilgilisi 6 Eylül

Öncelikle ölümsüzlüğü iyi tanımlamak gerekiyor. "Şu anki fiziksel formumuzda hiçbir değişiklik olmadan sonsuza kadar yaşamak" ise, bu cümlenin doğanın en temel kanunlarından ikisi olan termodinamiğin ikinci yasası ve evrim yasasına uymadığını belirtmek gerekiyor. Yani toplam entropinin sürekli artışı ile popülasyon içi gen ve özellik dağılımlarının nesiller içerisindeki değişimi. Bu kanunlar sebebiyle çevre şartlarındaki değişiklikler bizi şu ankindan çok farklı bir fiziksel forma büründürebilir ve bildiğimiz anlamdaki bütün maddeler, düzensizliğe doğru tek yönlü bir kadere sahiptir.

Bu cümleyi "Şu anki fiziksel formumuzda hiçbir değişiklik olmadan, olabildiği kadar uzun yaşamak" olarak değiştirirsek, sonsuza kadar olmasa da şu anki yaş beklentisinden daha uzun yaşamamız mümkün. 2021 yılında yapılan bir çalışmada bu üst sınırın 150 olduğu belirtilmiş.[1]

Bu sınır, Birleşik Krallık ve ABD'den gönüllülerin tıbbi verileri kullanılarak, yapay zeka tabanlı bir yazılımla kişilerin sağlık ve zindeliğine dair veriler incelenmiş. Araştırmacılar, insanın yaşam süresini biyolojik yaş ve dayanıklılık şeklinde iki temel kategoride değerlendirmişler. Biyolojik yaş stres, yaşam tarzı ve kronik rahatsızlıklarla ilişkili olarak ele alınırken, dayanıklılık ise kişinin bir stresöre maruz kaldıktan sonra ne kadar hızlı şekilde normal durumuna dönebildiğine bağlı olarak değerlendirilmiş. Bilim insanları 120 ila 150 yaş arasında insan vücudun dayanıklılık özelliğini "tamamen kaybettiğini", bunun da iyileşme kapasitesini ortadan kaldırdığını gözlemlemiş.[2]

Tüm Reklamları Kapat

Eğer cümleyi "Kendi farkındalığımızı koruyarak, bilincimizi geleceğe aktarmak" olarak tanımlarsak, bahsettiğiniz sonsuza kadar yaşamak amacına en yakın sonuca varabiliriz. Organik kabuğumuz bizi en fazla 150 yıl götürebilecekse, bilincimizi oluşturan beyin fonksiyonlarının tamamını yeni bir kabuğa nakletmek bizi teorik olarak ölümsüz yapabilir. Bu yepyeni bir organik ya da mekanik kabuk olabilir. Tabii ki bildiğimiz anlamda yaşamış olmayız ancak bilincimiz her daim olur ve fonksiyonları tam olarak nakletmeyi başarabilirsek torunlarınıza 1 milyon yıllık hikayeler anlatabilirsiniz.

"Sonsuza kadar" kelimeleri kulağa çok çekici gelse de aslında bir arada muğlak kelimelerdir. Bilimsel olarak entropinin maksimum olup bütün maddelerin yok olduğu bir geleceğe gidebilsek bile, ölümsüzlüğün yaratacağı varoluşsal problemleri çözebilmemiz de gerekir. Asla ölmemek, hatta ölememek çok da çekici bir deneyim olmayabilir.

Kaynaklar

  1. T. V. Pyrkov, et al. (2021). Longitudinal Analysis Of Blood Markers Reveals Progressive Loss Of Resilience And Predicts Human Lifespan Limit. Nature Communications, sf: 1-10. doi: 10.1038/s41467-021-23014-1. | Arşiv Bağlantısı
  2. Yasin Sofuoğlu. Bir Insanın Ulaşabileceği En Yüksek Fiziksel Yaş Sınırı Belirlendi. (26 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 6 Eylül 2024. Alındığı Yer: Independent Türkçe | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İlhan Taşlı
İyi Bir Gözlemci 6 Eylül

Umarım bu dedikleriniz hiç bir zaman gerçekleşmez. Her birey bir şekilde ölümsüz olacak ise ve Dünya'daki kaynakların kıt olduğu göz önüne alınırsa yeni nesillerin önü kapanacaktır. Nüfus, tıp biliminin ilerlemesi, beslenme olanaklarının çoğalması sayesinde 8 milyarı geçmiş zaten ve kaynakları aşırı zorlayıp, çevreye yeterince zarar veriyoruz. Yeni doğan nesiller toplumun dinamikliğini devam ettirecektir ve bırakalım da varlık dünyasını biraz da onlar deneyimlesinler.

Mevcut nüfusun sürekli yaşaması ve toplumu yenileyecek olan çocukların hiç doğmaması size de aşırı bencilce gelmiyor mu?[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. S. Lahey. Immortality Is Impossible Unless We Overcome This One Stubborn Law Of Physics. (5 Nisan 2024). Alındığı Tarih: 6 Eylül 2024. Alındığı Yer: Popular Mechanics | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close