Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Özgür Boran Yıldırım
Üye 4 Eylül
2

Fizikçiler işsiz mi kalıyorlar?

375 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 4 Eylül

Fizikçiler sınırlı iş fırsatlarını gösteren D istihdam edilebilirlik derecesi ile zayıf istihdam beklentileriyle karşı karşıya kalıyor. ABD’de fizikçiler için iş piyasasının 2022 ile 2032 arasında %4,7 oranında büyümesi bekleniyor bu da ortalamanın altında bir hız. Bu sınırlı büyüme yeni iş yaratımından ziyade emekliliklerle gerçekleşen yavaş değişim oranlarından kaynaklanıyor. Ancak fizikçiler ve astronomlar için toplam istihdamın 2023 ile 2033 arasında %7 oranında artması bekleniyor. Türkiye özelinde konuşacak olursak şu istatistiğin bile Türkiye'de yapıldığını sanmıyorum, belki vardır araştırmadım ancak hiç umudum yok. Zaten olsan bile eğitim görevlisi olmadan dışarıda iş bulman zor. Neden mi zor:

Yüksek İşsizlik Oranları

Türkiye'deki genel işsizlik oranları zaten yüksek seyrederken genç nüfustaki işsizlik oranı daha da endişe verici boyutlarda. Bu durum yeni mezun fizikçilerin iş bulma mücadelesini daha da zorlaştırıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Sınırlı İstihdam Olanakları

Fizik mezunlarının iş bulma oranları diğer bölümlere kıyasla daha düşük. Bu durum fizik alanındaki iş imkanlarının kısıtlı olduğunu gösteriyor.

Akademik Kariyere Bağımlılık

Fizik mezunlarının çoğu özel sektörde iş bulmak yerine akademik kariyere yönelmek zorunda kalıyor. Bu da doktora gibi ileri düzey eğitimlere olan bağımlılığı artırıyor ve iş bulma sürecini uzatıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Uzun İş Arama Süreleri

Fizik mezunlarının ilk işlerini bulma süreleri diğer bölümlere göre daha uzun. Bu da mezunların iş piyasasında rekabet etmekte zorlandıklarını gösteriyor.

Bilim ve Araştırmaya Düşük Yatırım

Türkiye'de bilim ve araştırma alanına yapılan yatırımların yetersiz olması fizikçiler için iş imkanlarını daha da daraltıyor.

Özel sektörde mi çalışmak istiyorsunuz? Tabii çalışabilirsiniz, mezun olur olmaz 10 yıllık deneyime sahip olabiliyorsanız ve biraz da çevre edinmiş olabiliyorsanız, biraz da tanıdık varsa neden olmasın bulursunuz. Ha bölümünü birincilikle bitirmişsindir, doktoranı yapmışsındır, bir de yurt dışına gidip gelmişsindir, makaleler de yazmışsındır ingilizce ve türkçe olarak hatta almancan varsa ya da olursa almanca olarak, o zaman zaten şu yukarıda saydığım şeylerin hiçbirine dikkat etmene gerek yok zaten sen mezun olmadan sana ulaşacaklar, doktora masrafını biz karşılayalım diyecekler. Fakat o söylediğim kişi değilsen... o zaman işin zor.

Eğer ben o top 10'deki kişilerden olamam sadece bölümümü bitirir zar zor yüksek lisansımı doktoramı yaparım diyorsanız (bunu asla kimseyi düşük görmek adına söylemiyorum, herkes kendini bildiği üzere hareket etmesi gerektiği için söylüyorum ve sizi tanımıyorum) öğretim görevlisi olmanız yararınıza olacaktır.

En kötü AR-GE departmanına sahip bir firmada bile işe alımlara 100-200 arası başvuru geliyor. Bunların arasında deneyimlisinden yeni mezununa kadar herkes var. Bir de kalkıp Optikler, Sensörler, Piezoelektrik bilgisi olanlar tercih sebebidir diye yapıştırıyorlar ilana, bir de ehliyet hadi yine ehliyet kolay, bir de 5-10 yıl arası tecrübeliler aranıyor, ne oldu senin ilan başvurun sondan 10. sırada. Daha erkekler özelinde askerlik konusuna dokunmadık bile. Garanti olsun derdim olmasın diyorsan, iyi bir ortalama ve iyi bir üniversiteden mezuniyet ile devlette işe girersin keyfine bakarsın. Özelde olayım, monotonluktan uzak olayım, güzel de para kazanayım diyorsan, o zaman senin aranan kan değil altın kan olman lazım. Çünkü fizik bitirmişsin sen, kalkıp edebiyat fakültesi mezununun yapacağı şeyleri yapmana gerek yok. İş bulamazsan ki başlangıçta bulman bu konuştuğumuz detaylara baktığımızda zor, tabii yazarlık yapabilirsin. Ancak iyi bir yazar olman gerekiyor, kendinin editörü olman gerekiyor, çünkü şu anda Türkiye'deki bütün şirketler limitin de limitinde çalışıyor. Bir kişi hastalansa o kişinin yerine bakacak yedekte bir kişi daha yok. Çünkü o kişiye verebilecekleri paraları yok. Şimdi senin yazdığın içeriğin bir de editörünü almaya kalkarlarsa zarara girerler. Hali hazırda içerde editör var diyelim, bu sefer de sana yüksek maaş veremezler ayrıca yazarlık yaparken senden editörlüğü öğrenmeni beklerler. Üstüne de mesai kitlerler, sonra yandı gülüm keten helva. Nasıl bu kadar emin olabiliyorsun dersen, editörüm oradan biliyorum :) Fizik çok zor ve benim çok değer verdiğim bir bölüm, çok da yakından ilgilendiğim bir bölüm ancak Türkiye'de zor, yani gerçekten zor.

Sonuç olarak önerin yani kimsenin Türkiye'de fizik okumaması mı diyor olabilirsin. Elbette okunmalı, kamusal alanda Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), TÜBİTAK, Devlet İstatistik Enstitüsü, Türk Telekom, Aselsan, Roketsan ve Türk Standartları Enstitüsü gibi kuruluşlar var. Buralara da herkesi almıyorlar. Bazılarına çook iyi puanların olsa bile almıyorlar, senden nispeten daha düşük puana sahip olanları alabiliyorlar ne hikmetse... Keşke şu kurduğum cümleleri kurmamı sağlayacak bir yapıda olmasaydık da ben de bu cümleleri kurmuyor olsaydım çok güzel olurdu ama ne yaparsın burada doğduk yapacak bir şey yok.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Damla Eken
Damla Eken
65K UP
Fizik Öğrencisi 4 Eylül

Fizikçilerin çalışabileceği alanlar;

•Tübitak, Üniversitesi Araştırma Lab, Özel Sektördeki Araştırma Lab.

•Havacılık ve Uzay firm, Elektronik ve Telekomünikasyon firm, Danışmanlık Firm. (fizik alanları üzerine), Eğitim (lise, ortaokullarda ders verip dershanecilik yapabilirsiniz)

Tüm Reklamları Kapat

•Bilim müzeleri ve planetariumlarda (rehber olarak), Bilim dergilerinde ve Web sayfalarında yazarlık yapabilirsiniz[1]

Yani fizikçilerin işsiz kalması çok olası değil

Kaynaklar

  1. D. Eken. (). Birdamlafizik Youtube. Not: birdamlafizik youtube.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close